Nieuws

Onder deze voorwaarden kun je je huurauto kosteloos annuleren

24 juni 2022
huurauto luchthaven

Door de vele annuleringen in de luchtvaart moeten veel passagiers de reservatie van een huurauto wijzigen of annuleren. Wij zochten uit onder welke voorwaarden dat kosteloos kan.

Er gaat momenteel een golf aan annuleringen door de luchtvaartsector. Een personeelstekort bij zowel luchtvaartmaatschappijen als luchthavens leidt tot minder vliegcapaciteit dan voorzien. Bovendien zijn er stakingen vanwege de stijgende werkdruk voor het personeel.

Deze annuleringen hebben niet alleen gevolgen voor je vlucht, maar misschien ook voor andere reservaties die je hebt gemaakt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je huurauto als je niet op je bestemming kunt raken? Wij keken naar de huurvoorwaarden van de zes grootste autoverhuurders om te kijken wat er mogelijk is.

Geannuleerde vlucht is geen excuus

Eerst een beetje slecht nieuws. Het is niet omdat je vluchten geannuleerd werden, dat je je huurauto kosteloos kunt annuleren. Die contracten staan los van elkaar, tenzij je een pakketreis hebt geboekt. Voor pakketreizen gelden andere regels en moet je de reisorganisator aanspreken.

In alle andere gevallen moet je de voorwaarden van je autohuurcontract nakijken om te zien onder welke voorwaarden je dat contract kan wijzigen of annuleren. Wij hebben de voorwaarden van de zes grootste autoverhuurders nagekeken, voor de bestemming Spanje.

Annuleren

Avis

Avis maakt een onderscheid tussen reserveringen met een voorschot ("Betaal Nu") en zonder voorschot ("Betaal Later").

Betaal Nu

 • Meer dan 48 uur vóór begin huur: kosteloos annuleren.
 • Minder dan 48 uur: kosten afhankelijk van land van bestemming.
 • No-show: het volledige bedrag wordt aangerekend.

Betaal Later

 • Meer dan 48 uur vóór begin huur: kosteloos annuleren.
 • Minder dan 48 uur: kosteloos annuleren.
 • No-show: kosten afhankelijk van land van bestemming.
Budget

Budget maakt een onderscheid tussen reserveringen met een voorschot ("Betaal Nu") en zonder voorschot ("Betaal Later").

Betaal Nu

 • Meer dan 48 uur vóór begin huur: kosteloos annuleren.
 • Minder dan 48 uur: kosten afhankelijk van land van bestemming.
 • No-show: het volledige bedrag wordt aangerekend.

Betaal Later

 • Meer dan 48 uur vóór begin huur: kosteloos annuleren.
 • Minder dan 48 uur: kosteloos annuleren.
 • No-show: kosteloos annuleren.
Hertz

Hertz maakt een onderscheid tussen reserveringen met een voorschot ("Betaal Nu") en zonder voorschot ("Betaal Later").

Betaal Nu

 • Meer dan 48 uur vóór begin huur: kosteloos annuleren.
 • Minder dan 48 uur: je betaalt een annuleringsvergoeding.
 • No-show: er wordt een vergoeding aangerekend.

Betaal Later

No-show: je betaalt een vergoeding.

Europcar
 • Meer dan 48 uur vóór begin huur: kosteloos annuleren.
 • Minder dan 48 uur: € 50 boete + late cancellation fee (nooit meer dan bedrag boeking)
 • No-show: er wordt een vergoeding aangerekend.
Sixt

Annulering leidt tot verlies van het voorschot (beperkt tot huurprijs van drie dagen, inclusief extra’s). De rest wordt terugbetaald. Als je kunt aantonen dat Sixt geen of lagere kosten heeft door de annulering, dan wordt dat in rekening gebracht.

Een no-show leidt tot verlies van het volledige bedrag.

Wijzigen

Als je na de annulering van je vlucht later toch op je bestemming raakt, kun je de boeking misschien wijzigen.

Avis
Je kunt wijzigen op elk moment vóór de dag waarop je de auto moet afhalen. Mogelijk moet je wel een prijsverschil betalen vanwege een prijsstijging tussen het moment van boeking en van afhaling. Wijzigingen op de dag van afhaling zijn soms mogelijk.
Budget
Je kan wijzigen op elk moment vóór de dag waarop je de auto moet afhalen. Mogelijk moet je wel een prijsverschil betalen vanwege een prijsstijging tussen het moment van boeking en van afhaling. Wijzigingen op de dag van afhaling zijn soms mogelijk.
Hertz
Je kunt tweemaal wijzigen. Mogelijk moet je wel een prijsverschil betalen vanwege een prijsstijging tussen het moment van boeking en van afhaling.
Europcar
Gratis wijzigen is mogelijk tot 48 uur vóór afhaling. Mogelijk moet je een prijsverschil betalen vanwege een prijsstijging tussen het moment van boeking en van afhaling.
Sixt
Je kunt tot een uur vóór afhaling wijzigen, mits het betalen van een vergoeding en een eventueel prijsverschil vanwege een prijsstijging tussen het moment van boeking en van afhaling. Je krijgt je voorschot niet terug.

Snel handelen

Wacht niet te lang voordat je de autoverhuurder contacteert. Hoe sneller je dat doet, hoe groter de kans dat je het contract nog kunt wijzigen of annuleren zonder (hoge) kosten. Het is bijna altijd beter om te annuleren dan om niet op te dagen (no-show).

Het annuleringsbeleid verschilt tussen de autoverhuurbedrijven, en ook bestemmingen en contracten kunnen aanleiding geven tot een verschillend beleid. De voorbeelden hierboven geven louter een indicatie van wat je kunt verwachten. Kijk altijd goed de voorwaarden van je contract na.

Meer info?

Heb je nog vragen over autoverhuur op vakantie, raadpleeg dan ons dossier.

dossier over autoverhuur

Je kunt ook de experts van onze adviesdienst om raad vragen op het nummer 02 542 34 34, maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (vrijdag tot 16 uur).

bel 02 542 34 34