Test-Aankoop wil u informeren dat onze website gebruik maakt van cookies om het surfgedrag van onze gebruikers te analyseren zodat wij kwaliteitsvolle producten en diensten kunnen leveren. Door het gebruik van onze website aanvaardt u dit beleid en geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. U kunt de instellingen hier wijzigen of meer informatie vinden.

DE TEST-AANKOOP WERELD

Persberichten

Consumentenrechten

Fipronil eieren : nog steeds is niet alles duidelijk

16 aug 2017

De saga rond de fipronil eieren kent geen einde. Iedere dag duikt er nieuwe en soms tegenstrijdige informatie op. Test Aankoop eist dat er duidelijkheid wordt gecreëerd op alle fundamentele punten.

Consumentenrechten

Fipronil in eieren: De regering spreekt met dubbele tong

09 aug 2017

In het eieren-fipronil schandaal ligt het voedselagentschap (FAVV) zwaar onder vuur. Terecht : vooral wat transparantie en communicatie betreft, kan het veel beter. Maar het agentschap kan natuurlijk maar roeien met de riemen die het heeft en deze werden gevoelig ingekort wanneer 2016 met 2011 wordt vergeleken.  In die periode daalde het totale budget van het FAVV met maar liefst 11%, de overheidsdotatie daalde zelfs met 18%. Deze daling doet zich volledig voor vanaf 2015 onder de periode van de regering Michel en erger nog, vertaalt zich in een terugloop met 8.5% van het aantal uitgevoerde controles. Test Aankoop vindt dit een verontrustende evolutie en het verhaal van een aangekondigde crisis.

Gezondheid Consumentenrechten EU-consumentenrecht

Fipronil in eieren, TA eist dat de lotnummers van de gecontamineerde eieren publiek worden gemaakt

07 aug 2017

Door haar gebrek aan communicatie en transparantie heeft het FAVV het omgekeerde bereikt van wat ze beoogde, in plaats dat deze crisis op een serene manier verloopt heerst er grote verwarring en onduidelijkheid. De consumenten zitten met heel wat vragen waarop er nu eindelijk duidelijke antwoorden moeten komen. Ook al blijkt uit alle analyses dat het gevaar voor de gezondheid minimaal is, toch is het noodzakelijk dat de lotnummers van de gecontamineerde producten, net zoals in Nederland, onmiddellijk publiek worden gemaakt . De consument moet zelf kunnen beslissen of hij de betrokken eieren consumeert of niet.

Consumentenrechten

Test-Aankoop lanceert class action tegen Groupon in Luierbox-dossier

07 aug 2017

Test-Aankoop lanceert vandaag een collectieve rechtsvordering tegen het bedrijf Groupon in de affaire ‘Luierbox’. De consumentenorganisatie vordert bij de marketingonderneming voor elke gedupeerde consument de terugbetaling van de initiële som (300 €) die werd betaald aan de firma ‘Luierbox’ voor de levering van luiers. Groupon heeft steeds geweigerd de slachtoffers in deze fraudezaak te vergoeden. Test-Aankoop voegt nu de daad bij het woord en stapt naar de rechter. Inschrijven kan op www.test-aankoop.be/groupon

Aanvullende ziektekostenverzekeringen

Test-Aankoop vs. DKV: het vervolg

28 jul 2017

Nadat Test-Aankoop een belangrijke overwinning heeft geboekt tegen de onwettig toegepaste premieverhogingen door DKV, zet de verbruikersorganisatie zijn strijd verder.  Na DKV, zonder succes, gevraagd te hebben de te veel geïnde sommen terug te betalen, steunt de organisatie de rechtsvordering van een consumente om de onrechtmatige geïnde sommen terug te eisen.

Hormoonverstoorders: voor Test-Aankoop is er geen reden tot paniek

25 jul 2017

Parabenen, triclosan, bisfenol A,…  De aanwezigheid van hormoonverstoorders, de afgelopen maanden volop in de aandacht, houdt de consument bezig, zeker als het de aanwezigheid in cosmeticaproducten betreft.  Het door Test-Aankoop gerealiseerde onderzoek op een reeks cosmeticaproducten wijst echter uit dat ze maar beperkt terug te vinden zijn.  De verbruikersorganisatie heeft een tabel opgesteld waarin de te mijden stoffen worden opgelijst en biedt online ook een dossier aan met uitgebreide informatie over deze mogelijk problematische substanties: www.testaankoop.be/cosmetica.

Concurrentie op de telecommarkt

Analyse van de telecommarkt: er wacht onze autoriteiten heel wat werk

10 jul 2017

Op vrijdag 7 juli, publiceerden het BIPT, de CSA, de VRM en de Medienrat een marktanalyse van de vaste telecommarkt. Een risico op duopolisatie, te hoge prijzen, niet voldoende toegang tot het netwerk voor alternatieve operatoren,… Het rapport noemt een aantal problematische punten op die reeds jarenlang door Test-Aankoop worden aangehaald.De organisatie is blij te mogen vaststellen dat het besef er (eindelijk) is.  Het is nu aan de autoriteiten om hun rol te vervullen, in de hoop dat het nog niet te laat is…

Test-Aankoop vraagt om de piste van functionele scheiding te onderzoeken.

Gezondheid

Europa legt hormoonverstoorders weinig in de weg

05 jul 2017

Vertegenwoordigers van de EU-lidstaten hebben vandaag een akkoord bereikt over de criteria om zogenaamde 'hormoonverstorende stoffen' te identificeren. De Gezinsbond, Test-Aankoop en Inter Environnement Wallonie zijn samen met verschillende internationale non-profitorganisaties en wetenschappers teleurgesteld over het bereikte akkoord. "De Europese Commissie schiet met haar voorstel zwaar tekort op het vlak van de bescherming van de volksgezondheid. We kunnen nu alleen maar hopen dat het Europees Parlement de lat terug  hoger legt en vooral dat België zelf de nodige maatregelen neemt."

Concurrentie op de telecommarkt

Voortaan verander je makkelijker van telecomoperator met Easy Switch

29 jun 2017

Vanaf maandag 3 juli kun je als consument veel makkelijker en sneller van vaste telecomoperator veranderen voor internet, vaste telefonie en digitale televisie. De nieuwe operator zal de verandering van je abonnement regelen. Consumenten makkelijker laten overstappen naar de goedkoopste operator, moet de concurrentie op de telecommarkt aanscherpen.

 

                                                                    

Test-Aankoop uit kritiek op Consumentenakkoord Energie van minister Kris Peeters

28 jun 2017

Hoewel eerder geconsulteerd te zijn geweest over de eerste ‘draft’ versie van het consumentenakkoord energie, werd Test-Aankoop niet meer betrokken bij de finale afwikkeling van het document. Het zijn nochtans die finale onderhandelingen met de sector die hebben geleid tot ingrijpende wijzigingen aan de aanvankelijke tekst.  De forfaitaire aanrekening in geval van opzeg van een contract blijft behouden, wat de slapende contracten alleen maar ten goede komt, vergelijken blijft moeilijk en de omkadering van deur-aan-deur verkopen blijft onvoltooid.  Een gemiste kans!