Nieuws

Top 10 beste wasmiddelen voor een propere was

15 september 2023
waspoeder wasmiddel wasmachine

Wil je afrekenen met hardnekkige vlekken, je favoriete kledingstukken in de best mogelijke staat behouden of simpelweg een steentje bijdragen aan een groenere planeet? De keuze van het juiste wasmiddel maakt het verschil. Onze experts stelden een top 10 van de beste wasmiddelen voor je samen. 

Waarom is het belangrijk om het juiste wasmiddel te kiezen?

Het juiste wasmiddel zorgt ervoor dat je kleding en ander wasgoed effectief gereinigd worden. Alleen het ene wasmiddel is beter in vlekken verwijderen dan de ander. Sommige wasmiddelen bevatten daarnaast chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Het kiezen van milieuvriendelijke wasmiddelen kan helpen om je ecologische voetafdruk te verminderen. Uiteraard kies je het liefst ook een wasmiddel waarvoor je niet de hoofdprijs betaalt. In dit artikel lees je meer over hoe je het beste wasmiddel kiest. 

55 Redelijke
kwaliteit
Wasmiddelen kleur & universeel
Referentieprijs  0,07 / dosis
58 Redelijke
kwaliteit
Wasmiddelen kleur & universeel
Referentieprijs  0,07 / dosis
61 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Wasmiddelen kleur & universeel
Referentieprijs  0,08 / dosis

Verschil tussen soorten wasmiddel

Het verschil tussen vloeibaar wasmiddel, waspoeder en capsules

De eerste commerciële wasmiddelen waren poeders. Later kwamen hier vloeibare wasmiddelen en gels bij. Tegenwoordig zijn capsules en pods voor je was ook zeer populair. Wat is het verschil tussen deze wasmiddelen? 

Waspoeder 
Waspoeder werkt uitstekend tegen plantaardige vlekken. In waspoeder zit doorgaans percarbonaat, en dat is niet alleen zeer doeltreffend tegen vlekken, maar beschermt je wasmachine ook tegen schimmelvorming. Aangezien pecarbonaat een witmaker is, vind je deze stof niet terug in waspoeder voor gekleurde was. In vloeibare wasmiddelen vind je ook geen pecarbonaat terug.

Vloeibaar wasmiddel 
Vloeibare wasmiddelen lossen beter op in water dan waspoeder. Dat is vooral belangrijk als je op lage temperaturen wast – wat tegenwoordig gebruikelijk is. 
Als je vaak op een lage temperatuur wast met een vloeibaar wasmiddel, kunnen er mogelijk wel schimmels, bacteriën en stof in je wasmachine achterblijven. Dat kan voor een vieze geur en soms zelfs grijze vlekjes op het wasgoed zorgen. Om dit te voorkomen, is het aanbevolen minstens een keer per maand op 60°C te wassen. 

Capsules 
Capsules voor de wasmachine (ook pods of liquitabs genoemd) zijn makkelijk in gebruik, omdat je het wasmiddel niet hoeft te doseren

Raden wij ze aan? Ja en nee. Over het algemeen zijn capsules duurder dan waspoeder en vloeibaar wasmiddel, en behaalden capsules in het verleden lagere scores op wasefficiëntie. Daarnaast bleken capsules vaak slechter voor het milieu

Toch vind je in onze recente testresultaten één merk wascapsules terug die goed scoorde op zowel wasefficiëntie als milieu-impact. Benieuwd welke wascapsules dat zijn? Bekijk de resultaten hieronder. 

Het verschil tussen kleur- en universeel wasmiddel 

Universeel wasmiddel is van oorsprong het klassieke wasmiddel dat “overal goed voor is”. Ze bevatten veel bleekmiddelen, om de was wit te houden en bepaalde plantaardige vlekken goed aan te kunnen. De keerzijde van deze ingrediënten is dat ze je gekleurde was kunnen bleken. Daarom zijn deze producten vooral goed voor witte of lichtgekleurde was.

Wasmiddel voor kleur bevat minder of geen bleekmiddel en bevat soms speciale bestanddelen om te voorkomen dat kleuren gaan “afgeven”. Alhoewel de werking hiervan beperkt is, zijn deze producten wel ideaal voor gekleurde was.

Dit zijn de 10 beste wasmiddelen