Antwoord van expert

Is ecologisch wasmiddel daadwerkelijk beter voor het milieu? Onze expert geeft antwoord

15 september 2023
milieuvriendelijk wasmiddel

Als je milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel hebt staan, dan is een ecologisch wasmiddel een goede keuze. Alleen welk wasmiddel is echt ecologisch? Onze detergentenexpert legt uit hoe wij ecologische wasmiddelen testen en welke je het best kunt kopen. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Damiano Kiss
Expert detergenten
Voorheen hadden ecologische wasmiddelen vaak moeite om de was grondig proper te krijgen. Gelukkig slagen steeds meer wasmiddelen er tegenwoordig in om milieuvriendelijk én krachtig te wassen.

Wat maakt een wasmiddel ecologisch? 

Een ecologisch wasmiddel dient vrij te zijn van de meest vervuilende oppervlakte-actieve stoffen en bevatten geen geurstoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Detergentenexpert Damiano Kiss legt uit: “In onze test houden we niet enkel rekening met de samenstelling van de wasmiddelen, maar ook met de verpakking en de aanwezigheid van een milieukeurmerk (EU ecolabel, Nordic Swan en/of Blue Angel)”. 

Ingrediënten van wasmiddelen 

De samenstelling van het wasmiddel is het belangrijkste onderdeel in onze test naar de milieuvriendelijkheid en telt mee voor meer dan 50% van de milieu-impactscore.  

“In onze evaluatie van de samenstelling van wasmiddelen hebben we het begrip "beperkende ingrediënten" geïntroduceerd. Deze ingrediënten worden beschouwd als schadelijk voor het milieu en/of de menselijke gezondheid”, legt de expert uit. 

Als een "beperkend ingrediënt" aanwezig is in de samenstelling van een wasmiddel, zoals bv. hexyl cinnamal of limonene, komt dit product dus niet in aanmerking voor ons label Groene Keuze.

Een ecologisch wasmiddel kiezen

De beste ecologische wasproducten herken je aan ons label Groene Keuze. De wasmiddelen die zowel efficient wassen als een goede score voor milieu-impact krijgen, ontvangen dit keurmerk van ons. Slechts één wasmiddel ontvangt van ons dit label, hieronder zie je welk product dat is. 

Voorheen hadden dergelijke groene producten vaak moeite om de was grondig proper te krijgen. “Gelukkig is daar verandering in gekomen. Meer en meer wasmiddelen slagen erin milieuvriendelijk én krachtig te wassen, blijkt uit onze tests”, aldus Damiano Kiss. 

55 Redelijke
kwaliteit
Wasmiddelen kleur & universeel
Referentieprijs  0,07 / dosis
58 Redelijke
kwaliteit
Wasmiddelen kleur & universeel
Referentieprijs  0,07 / dosis
61 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Wasmiddelen kleur & universeel
Referentieprijs  0,08 / dosis

Tips om milieuvriendelijk te wassen 

  1. Kies een wasmiddel in onze productselector met het label Groene Keuze
  2. Was op de laagst mogelijke temperatuur.
  3. Beperk het gebruik van wasverzachter. Wasverzachters zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook onnodig om je kleding goed proper te krijgen. 
  4. Wasmiddel in capsules raden wij niet per se aan, omdat ze over het algemeen vaker schade aan het milieu veroorzaken. In onze recente test waren de resultaten van wasmiddelen in capsules ook niet zo goed als wasmiddelen in poedervorm of vloeibare wasmiddelen. 
  5. Onderhoud je wasmachine regelmatig, zodat deze langer meegaat.

Vergelijk alle wasmiddelen