Nieuws

Hoe kan ik vlekken uit een matras verwijderen?

04 november 2022
close-up van handschoen met borstel om vlek uit matras te verwijderen

Om de levensduur van je matras te verlengen en deze proper te houden, leggen wij je uit hoe je het beste vlekken uit je matras kunt verwijderen. Wij geven je een algemeen stappenplan om elk type vlek te reinigen, en ook tips om bloed, urine en zweetvlekken uit je matras te verwijderen. 

Allereerst raden wij je aan om altijd een wasbare hoes te gebruiken om de matras te beschermen. Je verlengt hiermee niet alleen de levensduur, maar houdt hem ook in betere conditie. Hieronder wij je uit hoe je allerlei soorten vlekken uit een matras kan verwijderen.

 1. Stappenplan vlekken uit matras verwijderen
 2. Hoe verwijder je zweetvlekken uit een matras?
 3. Hoe verwijder je bloed en bloedvlekken uit een matras?
 4. Hoe verwijder je urine en braaksel uit een matras?
 5. Extra tips voor het reinigen van je matras

Stappenplan vlekken uit matras verwijderen

Hier de stappen om vlekken uit een matras te verwijderen:

 1. Trek handschoenen aan en verwijder overtollig vocht, waarbij je probeert de vlek niet over de matras te verspreiden. Met een vod kun je het overtollige vocht absorberen, maar druk niet te hard.
 2. Bij het schoonmaken van de matras moet je vooral twee dingen niet doen: de matras doornat maken en over de vlekken wrijven. Als je bijvoorbeeld over een bloedvlek wrijft, kan de vlek zich verspreiden, waardoor de situatie verergert.
 3. Draai de matras op zijn kant, zodat er zo weinig mogelijk water in de matras kan dringen. Het is belangrijk de matras zo droog mogelijk te houden, vooral visco-elastische en schuimrubberen matrassen. Je kunt een vod gebruiken om het overtollig vocht te absorberen.
 4. Veeg de vlek voorzichtig eerst af. Breng daarna een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel aan en dep de matras met een droge doek of absorberend papier. Herhaal het proces tot de vlek weg is en ga dan verder met de volgende vlek.
 5. Als je klaar bent, bevochtig je een schone doek met water om de plek voorzichtig af te spoelen. Vervolgens breng je zuiveringszout aan, laat je het even rusten en verwijder je het met een zachte borstel of door voorzichtig te stofzuigen.
 6. Zorg ervoor dat de matras droog is voordat je hem weer in zijn normale positie terugzet.

De meest voorkomende vlekken op de matras zijn zweet-, urine-, bloed- en braakvlekken. Het is belangrijk om deze zo snel mogelijk schoon te maken met het oog op een goede hygiëne. Niet alleen omdat ze een broedplaats voor bacteriën kunnen zijn, maar ook omdat de matras de geuren kan behouden als je deze te lang laat rusten. Lees hieronder hoe je die kunt verwijderen.

Hoe verwijder je zweetvlekken uit een matras?

Speeksel- en zweetvlekken zijn de meest voorkomende vlekken op matrassen en kussens.

 • Om ze weg te krijgen, kun je een vlekkenverwijderaar voor bekleding of een enzymatische reiniger gebruiken. Controleer voor gebruik of het reinigingsmiddel geschikt is voor het bekledingsmateriaal van de matras.
 • Een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel opgelost in een kopje warm water met een paar druppels witte azijn kan ook werken.
 • Als je kussensloop wit was en geelachtig is geworden, week hem dan in wasmiddel met een beetje bleekmiddel.

Hoe verwijder je bloed en bloedvlekken uit een matras?

Om (oude) bloedvlekken uit een matras te verwijderen, maak je een dikke pasta van zuiveringszout, ook wel baking soda, met zo min mogelijk water. Draai de matras op zijn kant en breng de pasta aan. Na ongeveer 30 minuten is het droog en kun je de matras voorzichtig borstelen om de resten te verwijderen. Herhaal dit tot de vlek weg is. Veeg de matras tenslotte voorzichtig schoon met een spons gedrenkt in zout water.

Een snelle en effectieve remedie voor een verse vlek is het aanbrengen van waterstofperoxide op de vlek en het absorberen ervan met watten of gaasjes.

Hoe verwijder je urine en braaksel uit een matras?

Om urine- en braakselvlekken uit een matras te verwijderen, kun je het beste zo snel mogelijk handelen, omdat de chemicaliën in deze vloeistoffen de bekleding van de matras kunnen beschadigen.

 • Verwijder eerst het overtollige vocht en leg de matras op zijn kant. Je kunt de vloer beschermen met een schone, droge handdoek eronder.
 • Los wat afwasmiddel op in warm water en voeg een paar druppels ammoniak toe. Breng het mengsel op de matras aan met een spons of doek.
 • Veeg vervolgens af met een in schoon water bevochtigde doek met enkele druppels antiseptisch middel zoals alcohol of waterstofperoxide en droog de plek goed af met een droge doek of absorberend papier zoals keukenpapier.
 • Leg de matras pas weer op zijn normale plaats als hij droog is.

Hoe geurtjes uit een matras verwijderen?

Als je net een matras hebt gekocht, is het mogelijk dat deze een geur heeft als gevolg van de materialen die bij de fabricage zijn gebruikt. Het is dus een goed idee om deze eerst te laten luchten voordat je het beddengoed erop doet en gaat gebruiken. Het is genoeg om het dichtstbijzijnde raam een paar uur open te zetten.

Als de geur afkomstig is van zweet of urine, lost het luchten van de matras het probleem meestal niet op. In dat geval kun je het best zuiveringszout (baking soda) op de matras strooien en dit vervolgens verwijderen met een borstel of door op de laagste snelheid te stofzuigen.

stofzuigen van matras

Tips voor het reinigen van je matras

Hoewel fabrikanten erop aandringen dat je je matras om de 8 jaar moet vervangen, blijkt uit onze tests dat als je een goed matras koopt en het goed verzorgt, je er minstens 10 jaar plezier van kunt hebben. Hou bij het onderhoud en de reiniging van de matras de volgende zaken in de gaten:

 • Het moment dat je de matras omdraait is een goed moment om de matras grondig te reinigen: door de matras op zijn kant te draaien zorgt je er namelijk voor dat het stof eruit valt.
 • Reinig de matras met een zachte borstel om de bekleding niet te beschadigen.
 • Als je een stofzuiger gebruikt, gebruik dan het speciale mondstuk voor de matras. Dit helpt om huisstofmijt, de belangrijkste oorzaak van allergieën, te verwijderen. Gebruik de laagste stand.
 • Een huishoudelijk trucje om de matras te reinigen en te ontsmetten is om zuiveringszout (baking soda) over de matras te strooien, omdat het de zuurtegraad van zweet kan neutraliseren en een deodoriserende werking heeft. Laat het na het strooien enkele uren rusten en verwijder het dan met een handborstel of een stofzuiger met een zacht mondstuk en zet deze op de laagste zuigkracht.

Lees meer over het onderhoud van je matras.

Op zoek naar een nieuwe matras?

63 Redelijke
kwaliteit
vanaf  99,99
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  105,00
52 Redelijke
kwaliteit
vanaf  118,99