Persbericht

Test Aankoop vraagt substantiële verbeteringen aan het epc

21 mei 2022

Oorspronkelijk diende het energieprestatiecertificaat (epc) enkel om het energieverbruik tussen woningen te vergelijken.  Ondertussen is het echter uitgegroeid tot een beleidsinstrument om de consument aan te moedigen om te renoveren.  Voor Test Aankoop is het van cruciaal belang dat het document completer, concreter en nuttiger wordt.  De consument moet op meer steun en begeleiding kunnen rekenen. Er blijven echter nog heel wat vragen...

Het epc-certificaat: van instrument om te vergelijken tot beleidsinstrument

Toen het epc-certificaat destijds werd verplicht voor woningen die te koop of te huur werden aangeboden, gaf het cijfer van het verbruik, met een kleurcode en/of een energielabel (A, B, C, D enz.) eraan gekoppeld, een idee van de energiezuinigheid of -gulzigheid van een woning. Op die manier kon je als consument woningen onderling vergelijken om je keuze te maken.  Maar dit epc-certificaat wordt steeds meer een beleidsinstrument in het streven van de regionale overheden naar energiezuinige woningen. Denken we maar aan de beslissing van de Vlaamse regering om bij aankoop van een woning vanaf 2023 de koper te verplichten om binnen 5 jaar naar een energielabel D toe te werken. In Brussel streeft men dan weer naar een verplicht epc voor elke bestaande woning, met een tijdslijn voor een renovatie eraan gekoppeld.  Sowieso streven alle gewesten tegen 2050, naar bijna energieneutrale woningen.

 

 

Grote verantwoordelijkheid voor de consument

"Hoewel het doel is om tegen 2050 woningen te hebben die bijna allemaal energieneutraal zijn, wat uiteraard prijzenswaardig is, legt het een loodzware verantwoordelijkheid bij de gezinnen. Een bestaande woning op zo’n manier renoveren om het vereiste label te kunnen behalen, kan een moeilijke en dure opgave worden. De eerste stap is ervoor te zorgen dat men over een geschikt instrument beschikt om dat te doen, en het epc in zijn huidige vorm heeft verschillende tekortkomingen," aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Bovendien vragen wij ons af of sommige eigenaars geen onredelijke of disproportioneel hoge kosten zullen moeten dragen om hun woningen aan de vereiste normen aan te passen. Kunnen alle gezinnen deze inspanning wel aan? Moet er niet meer steun en begeleiding worden voorzien? Wat als een gezin er niet in slaagt zijn huis te upgraden? Hoe zit het met controles en eventuele sancties? De consumentenorganisatie heeft de verschillende energieministers opgeroepen duidelijke antwoorden te geven op haar vragen. 

 

Vijf punten van verbetering

Tegelijkertijd schuift Test Aankoop 5 punten naar voren om het epc-certificaat concreter en nuttiger te maken voor de consument:

  1. Het certificaat moet helpen vermijden dat installateurs de verwarmingsinstallaties overdimensioneren, zoals we al te vaak vaststellen. Het epc zou op basis van de vergaarde informatie een correcte aanduiding van het vereiste vermogen voor de verwarming in de woning kunnen geven. Op die manier wordt vermeden dat de consument nodeloos te veel betaalt.
  2. Het certificaat moet niet alleen een vergelijking mogelijk maken van het energieverbruik per m², zoals nu het geval is, maar zou ook een snelle vergelijking van het totale energieverbruik van woningen mogelijk moeten maken. Want bijvoorbeeld grote woningen die per m² energiezuinig zijn, kunnen uiteindelijk toch met een zware energiefactuur opgescheept zitten.
  3. Dat energieverbruik zou ook minder theoretisch moeten zijn. Concreet zou dat meer moeten worden gekoppeld aan het werkelijke verbruik van de gezinnen in de woningen.
  4. De aanbevelingen die in het epc-certificaat worden geformuleerd, zouden ook rekening moeten houden met de kosten van de uit te voeren werken. Dat ontbreekt helemaal in het Brussels en Waals Gewest. In het Vlaamse certificaat is daar wel al een aanzet toe gegeven, maar de richtprijzen houden geen rekening met de specifieke kenmerken van de individuele woning.
  5. De nuttige informatie uit het epc moet ook belanden bij de renoverende partij, wat nu vaak niet het geval is. En de gewesten moeten alle garanties kunnen geven over de technische competenties en sociale vaardigheden van de energiedeskundigen of certificateurs die het certificaat opmaken.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.