Nieuws

Duurzaam (ver)bouwen: verschillende mogelijke manieren van aanpak

23 februari 2021
duurzaam bouwen renoveren

Het is niet alleen trendy maar ook een noodzaak om anders te gaan (ver)bouwen om de klimaatuitdaging aan te gaan en de schaarste van grondstoffen op te vangen. Het goede nieuws is dat je op heel wat manieren je ei kwijt kunt in een meer duurzame aanpak. We hebben ze gebundeld in een nieuw dossier.

Vorig jaar was circulair bouwen een van de hoofdthema’s van Batibouw. Dit jaar draait de virtuele editie van deze bouwbeurs onder meer rond de flexibele woning en water als het nieuwe goud. Twee tendensen die opnieuw de snaar van de duurzaamheid raken.

Circulair bouwen

Dat gebruikte bouwmaterialen later niet mogen eindigen als afval maar moeten worden hergebruikt en dat de woning vlot aanpasbaar moet zijn aan veranderende bewoners en behoeften, dat is een idee die thuishoort onder de noemer “circulair bouwen”. 
De 100 % circulaire voorbeelden uit de residentiële sector zijn nog beperkt, maar toch duiken er steeds meer circulaire elementen in de bouw op.
Naar aanleiding van Batibouw hebben we nagegaan welke voorbeelden er al beschikbaar zijn om onder meer modulair en demonteerbaar bouwen mogelijk te maken.

Andere opties

Je hoeft echter niet per se circulair te bouwen of te renoveren om meer duurzaamheid te beogen. Er zijn nog mogelijkheden om onze planeet te helpen vrijwaren tegen een ontspoorde klimaatopwarming en de grondstoffenschaarste. En die vullen elkaar aan.

  • Zo energieneutraal mogelijk bouwen.
  • Een doordachte keuze maken van je woonplaats, om je verplaatsingen te beperken.
  • Materialen hergebruiken aan de hand van tweedehandskanalen.
  • Gebruik maken van gerecycleerde materialen.
  • Water besparen door regenwater te benutten en door waterbesparende systemen voor leidingwater te plaatsen.
  • Aanplantingen aan te brengen, gaande van geveltuintjes tot groendaken.
  • Het eigendomsideaal inruilen voor het deelprincipe.

Dossier met tal van voorbeelden

Al deze mogelijkheden worden in ons dossier Duurzaam (ver)bouwen aangeboord, met een reeks voorbeelden waar je zeker inspiratie uit kunt putten. Of wat had je bv. gedacht van bakstenen die in elkaar klikken, een droge vloeropbouw of nog een demontabel skeletbouwsysteem.

NAAR ONS DOSSIER DUURZAAM (VER)BOUWEN