Nieuws

Alleen glas vervangen

15 februari 2019

Vlaanderen wil vanaf 2020 enkel glas bannen uit woningen en zal vanaf dan minstens dubbele beglazing verplichten. Nochtans beschikt zowat 10 % van de woningen in Vlaanderen nog over enkel glas. In dat geval is hoogrendementsglas plaatsen aangewezen. Volgens onze enquête kun je die investering binnen afzienbare tijd terugverdienen.

Interesse om jouw enkel of dubbel glas door hoogrendementsglas te vervangen? Vraag een gratis offerte voor de plaatsing van isolatie of van een hoogrendementsketel via onze actie Bespaar Energie.

Gratis offerte aanvragen 

Als je weet dat er per m² enkel glas tot € 20 aan energie verloren kan gaan en je dat verlies dankzij hoogrendementsglas tot € 4 kan beperken, is meteen duidelijk dat je enkel glas beter kunt bannen. Zelfs met klassiek dubbel glas uit de jaren 1980 en 1990 verlies je nog € 10 per m². Meestal is men geneigd om het hele schrijnwerk mee te vervangen. Maar de kosten daarvoor kunnen een struikelblok vormen. Als het schrijnwerk nog in goede staat is en voldoende dik om er hoogrendementsglas in te plaatsen, hoef je dat schrijnwerk echter niet per se te vervangen. Door alleen het glas te vervangen kom je een stuk goedkoper uit, zo blijkt uit ons onderzoek.

Vrij ruim aanbod

We gaven 4 enquêteurs verspreid over het land de opdracht om elk 5 prijsoffertes te vragen aan aannemers die alleen het glas willen vervangen. Die zoektocht verliep vrij vlot. Er zijn behoorlijk wat glazenmakers die zich hierop toespitsen. Ze komen doorgaans ook aan huis langs, sommigen zelfs meermaals, om een offerte uit te werken.

De offertes vermelden vaak wel de exacte benaming van het glas, maar een document meegeven of opsturen, al was het maar digitaal, is veeleer uitzondering dan regel bij de glazenmakers uit ons onderzoek. Slechts 12 op de 20 vermelden de U-waarde van het glas, die een maatstaf is van hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Die U-waarde is trouwens van belang voor de premie in het Vlaams en Brussels Gewest, maar geen enkele aannemer maakte melding van het bestaan van de premie.

Niet eens half zo duur als het hele raam vervangen

De gemiddelde prijs voor normaal hoogrendementsglas bedroeg in onze enquête € 280 à € 300, afhankelijk van de U-waarde (1,1 of 1,0). Die prijs is niet eens half zo duur als de kosten voor de vervanging van het hele raam. Op die manier heb je de investering in 15 jaar terugverdiend als je met stookolie of gas verwarmt, en zelfs in 5 jaar als je je woning verwarmt met behulp van een klassieke elektrische verwarming.

We moeten er wel meteen aan toevoegen dat die prijs kan oplopen afhankelijk van een aantal factoren: bv. de noodzaak om een kraan te huren als bv. de achterkant van de woning moeilijk bereikbaar is, als je de bestaande kruislatten wilt laten reinigen en herstellen dan wel of je nieuwe wilt, ramen met specifieke eigenschappen (akoestisch, zonwerend of veiligheidsglas) of met speciale vormen. 

Uitkijken voor juridische valkuilen

Behalve dat de eigenschappen van het voorgestelde hoogrendementsglas vaak niet duidelijk zijn omschreven en je dus niet exact weet welk glas je zult krijgen, blijken de aannemers ook vaak een vrij hoog voorschot te vragen: 9 op de 20 aannemers vragen 40 % of 50 %, terwijl 30 % volgens ons een maximum zou mogen zijn (bij maatwerk zoals glas). Meer dan eens komt de garantie niet ter sprake en als dat wel gebeurt, wordt het werk bij een eventuele vervanging of herstelling vaak zelfs uit de garantie gehouden, wat strijdig is met de wet.

Daarom is het aangewezen om het nieuwe hoogrendementsglas zo nauwkeurig mogelijk te laten beschrijven in de offerte (met bv. ook de U-waarde van het glas) en de voorwaarden te laten schrappen die niet door de beugel kunnen.