Met je huisdier in een huurwoning, kan dat zomaar?

Mag ik een huisdier houden in een huurwoning?
We weten allemaal dat de huurmarkt niet erg huisdiervriendelijk is. Veel toekomstige huurders vrezen dat een verhuurder liever iemand zonder huisdier heeft. Maar wat zegt de wet?Algemene regels voor huisdieren in huurwoningen
Eerst en vooral moet je weten dat er in België niets over dit onderwerp in de huurwetgeving staat. Of het nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel is, de wet zegt niet of een huurder een huisdier mag houden, maar ook niet dat een verhuurder het mag verbieden.
In principe mag je dus je kat of hond bij je houden als je een woning huurt.
Beperkingen en clausules in huurcontracten met betrekking tot huisdieren
In veel huurovereenkomsten staat er dat huisdieren verboden zijn of dat ze alleen mogen worden gehouden met toestemming van de verhuurder.
Is deze clausule geldig? Als het een algemeen verbod is, in principe niet, omdat het verbod op het houden van een huisdier volgens de meeste vrederechters een beperking van het recht op een privéleven is.
Het is dus niet toegestaan om in het huurcontract te vermelden dat alle huisdieren verboden zijn.
Maar dat betekent niet dat beperkende clausules niet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een clausule die bepaalt dat alleen kleine huisdieren (bijvoorbeeld katten, hamsters, cavia's, kleinere hondenrassen, enz.) zijn toegestaan als ze geen overlast of ongemak veroorzaken.
Een andere mogelijke beperking: in sommige flatgebouwen zijn er huisregels (het intern reglement van de mede-eigendom) waarmee rekening moet worden gehouden. Als hierin staat dat huisdieren verboden zijn, geldt dit ook voor huurders en kan de clausule worden opgenomen in het huurcontract. In de praktijk komt dit echter zelden voor.
Terug naar bovenWat is mijn aansprakelijkheid als eigenaar van het dier?
Verantwoordelijkheden van huurders als eigenaar van een huisdier in een huurwoning
Als eigenaar van een huisdier ben je er verantwoordelijk voor. Zowel binnen als buiten de huurwoning. Er zijn slechts zeldzame gevallen waarin je niet aansprakelijk zal worden geacht voor schade veroorzaakt door je hond of kat.
Aansprakelijkheid voor schade aan een eigendom veroorzaakt door je huisdier
De huurder is verplicht om het pand goed te onderhouden en terug te geven in de staat waarin het zich bevond bij aanvang van de huurperiode. Daarom wordt er een plaatsbeschrijving aan het begin en het einde van die periode opgemaakt.
Alles wat niet meer in goede staat is, moet door de huurder worden hersteld of vergoed. Het maakt niet uit wie de schade heeft veroorzaakt: de huurder zelf, zijn familieleden, bezoekers of .... zijn huisdier.
Terug naar bovenTips voor het succesvol huren met huisdieren
Voorbereidingen voordat je een huisdier meeneemt naar een huurwoning
Wees goed voorbereid. Accepteer niet zomaar een huisdier. Controleer of de accommodatie geschikt is voor het huisdier dat je wilt.
Het belang van een huisdiervriendelijk huurcontract
Controleer wat er in het huurcontract staat. Als er niets in staat over huisdieren, kun je ervan uitgaan dat je er een mag hebben. Als er een algemeen verbod in staat, moet je voorzichtiger zijn. De woning is misschien helemaal niet geschikt voor huisdieren. Is het verbod beperkt? Zo ja, zorg er dan voor dat je een dier meeneemt dat toegelaten is.
Bouw een positieve relatie op met je huisbaas
Zelfs als het huurcontract verbiedt dat je een huisdier neemt, maar je wilt er toch een, neem dan contact op met de huisbaas en probeer hem of haar te overtuigen. Onderhandel met de verhuurder en vraag naar de redenen voor het verbod op je trouwe viervoeter. Dat verbod is mogelijk gegrond als de huurwoning erg klein is en je je grote labrador wilt meenemen. De sleutel is communicatie en dialoog.
Wijs erop dat de meeste vrederechters tegenwoordig geen algemeen verbod accepteren en dat je huisdier geschikt is voor het pand en geen schade of overlast zal veroorzaken.
Zet jullie afspraken op papier, bijvoorbeeld per e-mail, zodat je later kunt bewijzen dat de eigenaar akkoord is gegaan.
Terug naar bovenConclusie: met je huisdier in een huurwoning
Als je een probleem hebt met je huisbaas, zal de vrederechter een beslissing nemen
Verzwijg als huurder geen belangrijke informatie voor je huisbaas, zoals het feit dat je een huisdier hebt. Als je huisbaas erachter komt en een huisdier niet is toegelaten volgens de huurovereenkomst, kan hij of zij de huurovereenkomst mogelijk willen verbreken of je willen dwingen afstand te doen van het dier.
Als de verhuurder de huurovereenkomst wil verbreken, zal hij of zij een verzoek indienen bij de vrederechter, die zal moeten beslissen op basis van verschillende criteria: het soort dier, de schade of overlast die het dier veroorzaakt, de situatie en grootte van de huurwoning, enz. Merk op dat als het dier voor grote problemen zorgt, het contract kan worden beëindigd.
Je rechten en verantwoordelijkheden kennen als huurder met een huisdier
Toch is het belangrijk om te weten dat een algemeen verbod op huisdieren tegenwoordig door de meeste vrederechters als strijdig met het recht op privéleven wordt beschouwd.
Dit betekent echter niet dat je elk huisdier kunt houden dat je maar wilt, waar en wanneer je dat uitkomt. Maar voor kleine dieren die geen overlast veroorzaken, is er meestal geen probleem.
Heb je als huurder nog andere vragen?
Ga je binnenkort een appartement of huis huren en heb je vragen over bepaalde aspecten van het huren? Ontdek alles wat je moet weten voordat je een woning gaat huren in ons uitgebreide dossier.
Alles wat je moet weten over huren
Terug naar boven