Nieuws

Nieuw label voor detergenten die doeltreffend én milieuvriendelijk zijn

04 mei 2020
ecolabel NL

Om je te helpen kiezen voor producten die goed hun werk doen én bovendien ook ecologisch de beste scores behalen, lanceren we het label Eco & Efficiënt

Tijdens onze tests houden we al jaren rekening met de milieu-impact van de producten. We hebben besloten daar voortaan nog meer aandacht aan te besteden. Daarmee gaan we in op de suggestie die een panel van consumenten ons deed in laatste onderzoek hieromtrent. Als eerste zijn de detergenten aan de beurt.

Een nieuwe referentie voor wie milieubewust wil kopen

Test Aankoop voert al meer dan 60 jaar vergelijkende tests uit in alle onafhankelijkheid en objectiviteit. We kopen alle producten zelf aan en onderwerpen ze in een gerenommeerd lab aan een strenge testprocedure. De labels die we toekennen, zijn een handig en betrouwbaar hulpmiddel om een bewuste keuze te kunnen maken. Ze geven je in één oogopslag een idee van de kwaliteit van het product en sommige ook van de prijs-kwaliteitverhouding. Voor het nieuwe label Eco & Efficiënt is dat niet anders.

Hoe we het label toekennen

Eerst en vooral komen enkel producten met een eindscore van 60% of meer in aanmerking. Zo weet je dat de bekroonde producten ook effectief hun werk doen. De score voor de milieu-impact van detergenten is voor 80% gebaseerd op de samenstelling en voor 20% op de verpakking. De samenstelling beoordelen we aan de hand van de ingrediëntenlijst die de fabrikanten ter beschikking stellen, conform de Europese wetgeving inzake detergenten. Hierbij evalueren we de milieu-impact van de verschillende ingrediënten. Op die manier stellen we een lijst samen van stoffen waar je het best de voorkeur aan geeft. Daarnaast voeren we een chemische analyse uit op de producten om de ingrediëntenlijst te controleren en eventueel te vervolledigen. We checken of de verpakking voor minstens 85% gevuld is met product en kijken ook naar de hoeveelheid verpakkingsmateriaal per dosis.

Voorlopig is het label Eco & Efficiënt enkel aan wasmiddelen toegekend, maar in de toekomst breidt dat uit naar andere detergenten.

Waar vind je het label?

We plaatsen het nieuwe label bij de bekroonde producten in ons magazine en in onze koopwijzer wasmiddelen.

Wasmiddelen vergelijken