Zo kies je een efficiënte allesreiniger
Met een allesreiniger heb je aan één product genoeg om verschillende oppervlakken in huis grondig schoon te maken. Hier zijn onze kooptips om de beste allesreiniger voor jouw schoonmaaknoden te kiezen.
Waarvoor wil je de allesreiniger gebruiken?
Eigenlijk is de naam “allesreiniger” misleidend. Je kunt er veel mee schoonmaken, maar niet alles!
Een allesreiniger is voornamelijk geschikt voor het reinigen van harde oppervlakken zoals vloeren, tegels, laminaat enz. Kalkaanslag krijg je er echter niet mee weg, daarvoor heb je een specifiek zuur detergent nodig. Ruiten en spiegels poets je beter niet met allesreiniger, want dan blijven er vaak strepen achter. Gebruik liever een glasreiniger. Allesreiniger is verder ook niet geschikt om onverzegelde houten vloeren, parket, marmer, koper te poetsen. Daarvoor moet je specifieke producten gebruiken.
Lees in elk geval de productinstructies op het etiket van de allesreiniger om te voorkomen dat je bepaalde oppervlakken beschadigt.
Allesreiniger in flacon of in spray?
Allesreinigers zijn verkrijgbaar in flacons of als spray. Die twee zijn niet voor hetzelfde gebruik bedoeld.
- Een flacon bevat reiniger in geconcentreerde, vloeibare vorm. Je kunt hem voor meer diverse schoonmaakklussen gebruiken:
- Onverdund kun je er plaatselijk hardnekkige vlekken mee verwijderen.
- Verdund kun je er grotere oppervlakken mee schoonmaken.
- Sprays zijn al verdund. Ze zijn gemakkelijker in gebruik, maar enkel geschikt voor kleine oppervlakken. Ze hebben het nadeel dat bij het verstuiven druppeltjes vrijkomen die je inademt.
Kiezen tussen reinigen of ontsmetten
Opgelet met allesreinigers die een ontsmettende werking hebben. De biociden die de bacteriën doden, kunnen de reinigende werking verzwakken. Om te ontsmetten koop je dus beter een aparte desinfecterend middel.
Milieu-impact van allesreinigers
In principe zijn allesreinigers milieuvriendelijker dan een hele rits specifieke producten omdat je maar één bus of spray nodig hebt, waardoor je minder afval genereert.
Allesreinigers worden ook steeds milieuvriendelijker, maar sommige producten bevatten toch nog parfums, kleurstoffen en bewaarmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu.
Wil je een allesreiniger die niet alleen doeltreffend reinigt maar ook ecologisch verantwoord is, kies dan voor een product dat in onze test het label "Eco & Efficiënt" heeft behaald.
Gezondheidseffecten van allesreinigers
In allesreinigers kunnen parfums en bewaarmiddelen zitten waarvan sommige de huid, de luchtwegen of de ogen kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken.
Bewaarmiddelen met een sterk allergeen effect, zoals methylchloorthiazolinon (MCIT), methylisothiazolinon (MIT) en benzisothiazolinon (BIT) worden steeds vaker geweerd uit allesreinigers, maar als je last hebt van allergieën, is het aangeraden te checken of die allergenen in de ingrediëntenlijst op het etiket voorkomen. Zo ja, kies je beter een minder agressief product.
Sowieso draag je het best huishoudhandschoenen als je met allesreiniger poetst. Zet ook het raam open om ongezonde dampen af te voeren.
Welke allesreinigers werken het best?
Welke allesreinigers werken het best?
Wij hebben een heel aantal allesreinigers in flacon getest op het efficiënt verwijderen van gewone en hardnekkige vlekken. Een zeer belangrijk aspect in ons oordeel is ook de milieuvriendelijkheid van het product: we keken naar de verpakking, de samenstelling van het product en de aanwezigheid van ten minste één van de drie strengste eco-keurmerken (EU Ecolabel, Blue Angel of Nordic Swan).