Nieuws

Nieuwe installaties van zonnepanelen in Vlaanderen: vanaf 2021 verkoop je zelf je stroom

07 december 2020
zonnepanelen digitale meter terugleververgoeding

De meter die terugdraait is jaren een vanzelfsprekendheid geweest voor wie zonnepanelen liet plaatsen. Daar komt een einde aan vanaf 2021, althans voor wie in Vlaanderen een nieuwe installatie laat plaatsen. Je zult dan de stroom die je op het net steekt, wel kunnen verkopen, zij het tegen een lage vergoeding.

We staan op minder dan een maand vóór een drastische ommekeer: wie vanaf 2021 zonnepanelen laat plaatsen, zal zijn elektriciteitsmeter niet meer zien terugdraaien, zelfs niet virtueel. De stroom die je op het net steekt wanneer je meer produceert dan je verbruikt, zal met andere woorden niet langer worden afgetrokken van jouw totale jaarverbruik. Je zult er wel een zgn. terugleververgoeding voor kunnen krijgen. Dat er tot hiertoe zo weinig is gecommuniceerd over wat er concreet wijzigt, stuit ons tegen de borst.

Terugleververgoeding: minder voordelig dan de terugdraaiende meter

Intussen hebben alleen energieleveranciers als Engie en Lampiris al zo’n terugleveringvergoeding aangekondigd. Volgens de Vlaamse regelgeving zal nochtans elke leverancier verplicht zijn om vanaf 1 januari 2021 zo’n vergoeding aan zijn klanten aan te bieden.

Concreet zul je je eigen “overtollige” elektriciteit kunnen verkopen tegen een (markt)prijs van 2 tot 4 eurocent per kWh. Dat is een pak minder dan de 20 tot 25 eurocent per kWh die je betaalt voor de stroom – nettarieven en heffingen inbegrepen - van jouw leverancier, en wat ook de waarde is van de stroom die je zelf onmiddellijk verbruikt.

Je zult er daarom alle baat bij hebben om je zelfverbruik zoveel mogelijk op te krikken. Concreet komt het erop aan om je elektrische toestellen (elektrische boiler of warmtepompboiler, vaatwasser, wasmachine,…) zoveel mogelijk – en voor zover dat kan - overdag te laten draaien, op een ogenblik dat de zonnepanelen stroom opwekken.

Vlaamse investeringspremie en lage aankoopprijs cruciaal

Je bent niet verplicht om zo’n contract voor een terugleververgoeding met jouw energieleverancier te sluiten. Maar ook al lijkt het bedrag miniem, toch zul je voor een doorsnee installatie over de levensduur van de installatie zo’n 2 000 euro kunnen opstrijken. Dat bedrag laat je maar beter niet links liggen.

Het spreekt echter vanzelf dat het einde van de terugdraaiende meter een fikse knauw geeft aan het financiële rendement van een investering in zonnepanelen. Ter compensatie heeft de Vlaamse overheid vanaf 2021 wel een investeringspremie voor nieuwe installaties voorzien – hoofdzakelijk op woningen die vóór 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten – om ervoor te zorgen dat de investering rendabel blijft. In 2021 gaat het om een bedrag van € 300 per kWp voor de eerste vier kilowattpiek en van € 150 per kWp tussen 4 en 6 kWp.

Door het einde van de meter die terugdraait, die samengaat met de afschaffing van het prosumententarief voor die installaties, mag je ervan uitgaan dat het financieel rendement van een investering in zonnepanelen met 1 à 2 % daalt. Dat maakt de aankoopprijs van de installatie nog belangrijker dan voorheen. Dat blijft ook uit de grafiek in ons dossier over zonnepanelen.

Naar ons dossier van zonnepanelen

En voor installaties van vóór 2021?

Voor installaties die zijn geplaatst vóór eind 2021, verandert er momenteel niets. Daar blijft de terugdraaiende meter in principe gedurende 15 jaar behouden, zelfs met een digitale meter. Dat is althans wat de Vlaamse overheid heeft beloofd, maar energieregulator VREG vecht dit aan en een uitspraak voor het Grondwettelijk Hof zal hierover wellicht in de komende maanden uitsluitsel moeten brengen. In het meest ongunstige geval kunnen deze prosumenten in dezelfde situatie belanden als wie pas vanaf 2021 zonnepanelen plaatst. Het is hemeltergend dat bezitters van zonnepanelen – onder wie de ongeveer 80 000 consumenten die in 2020 zonnepanelen hebben laten plaatsen – opnieuw in onzekerheid moeten leven. De overheid zou eigenlijk al een plan van aanpak moeten klaar hebben tegen het moment dat de uitspraak zal volgen.