Nieuws

Nieuwe installaties van zonnepanelen in Vlaanderen: vanaf 2021 verkoop je zelf je stroom

07 december 2020
zonnepanelen digitale meter terugleververgoeding

De meter die terugdraait is jaren een vanzelfsprekendheid geweest voor wie zonnepanelen liet plaatsen. Daar komt een einde aan vanaf 2021, althans voor wie in Vlaanderen een nieuwe installatie laat plaatsen. Je zult dan de stroom die je op het net steekt, wel kunnen verkopen, zij het tegen een lage vergoeding.

We staan op minder dan een maand vóór een drastische ommekeer: wie vanaf 2021 zonnepanelen laat plaatsen, zal zijn elektriciteitsmeter niet meer zien terugdraaien, zelfs niet virtueel. De stroom die je op het net steekt wanneer je meer produceert dan je verbruikt, zal met andere woorden niet langer worden afgetrokken van jouw totale jaarverbruik. Je zult er wel een zgn. terugleververgoeding voor kunnen krijgen. Dat er tot hiertoe zo weinig is gecommuniceerd over wat er concreet wijzigt, stuit ons tegen de borst.

Terugleververgoeding: minder voordelig dan de terugdraaiende meter

Intussen hebben alleen energieleveranciers als Engie en Lampiris al zo’n terugleveringvergoeding aangekondigd. Volgens de Vlaamse regelgeving zal nochtans elke leverancier verplicht zijn om vanaf 1 januari 2021 zo’n vergoeding aan zijn klanten aan te bieden.

Concreet zul je je eigen “overtollige” elektriciteit kunnen verkopen tegen een (markt)prijs van 2 tot 4 eurocent per kWh. Dat is een pak minder dan de 20 tot 25 eurocent per kWh die je betaalt voor de stroom – nettarieven en heffingen inbegrepen - van jouw leverancier, en wat ook de waarde is van de stroom die je zelf onmiddellijk verbruikt.

Je zult er daarom alle baat bij hebben om je zelfverbruik zoveel mogelijk op te krikken. Concreet komt het erop aan om je elektrische toestellen (elektrische boiler of warmtepompboiler, vaatwasser, wasmachine,…) zoveel mogelijk – en voor zover dat kan - overdag te laten draaien, op een ogenblik dat de zonnepanelen stroom opwekken.

Vlaamse investeringspremie en lage aankoopprijs cruciaal

Je bent niet verplicht om zo’n contract voor een terugleververgoeding met jouw energieleverancier te sluiten. Maar ook al lijkt het bedrag miniem, toch zul je voor een doorsnee installatie over de levensduur van de installatie zo’n 2 000 euro kunnen opstrijken. Dat bedrag laat je maar beter niet links liggen.

Het spreekt echter vanzelf dat het einde van de terugdraaiende meter een fikse knauw geeft aan het financiële rendement van een investering in zonnepanelen. Ter compensatie heeft de Vlaamse overheid vanaf 2021 wel een investeringspremie voor nieuwe installaties voorzien – hoofdzakelijk op woningen die vóór 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten – om ervoor te zorgen dat de investering rendabel blijft. In 2021 gaat het om een bedrag van € 300 per kWp voor de eerste vier kilowattpiek en van € 150 per kWp tussen 4 en 6 kWp.

Door het einde van de meter die terugdraait, die samengaat met de afschaffing van het prosumententarief voor die installaties, mag je ervan uitgaan dat het financieel rendement van een investering in zonnepanelen met 1 à 2 % daalt. Dat maakt de aankoopprijs van de installatie nog belangrijker dan voorheen. Dat blijft ook uit de grafiek in ons dossier over zonnepanelen.

Naar ons dossier van zonnepanelen

En voor installaties van vóór 2021?

Voor installaties die zijn geplaatst vóór eind 2021, verandert er momenteel niets. Daar blijft de terugdraaiende meter in principe gedurende 15 jaar behouden, zelfs met een digitale meter. Dat is althans wat de Vlaamse overheid heeft beloofd, maar energieregulator VREG vecht dit aan en een uitspraak voor het Grondwettelijk Hof zal hierover wellicht in de komende maanden uitsluitsel moeten brengen. In het meest ongunstige geval kunnen deze prosumenten in dezelfde situatie belanden als wie pas vanaf 2021 zonnepanelen plaatst. Het is hemeltergend dat bezitters van zonnepanelen – onder wie de ongeveer 80 000 consumenten die in 2020 zonnepanelen hebben laten plaatsen – opnieuw in onzekerheid moeten leven. De overheid zou eigenlijk al een plan van aanpak moeten klaar hebben tegen het moment dat de uitspraak zal volgen.

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

150 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Is er een wettelijk verschil tss: 1)Vergoeding ontvangen van uw leverancier die voldoet aan wetgeving voor geinjecteerde stroom of 2) stroom verkopen aan derden die niet voldoen aan leveranciers voorwaarden (bvb decathlon).
Ik heb zelf een PV installatie en 1jaar een digitale teller. Met de gegevens hiervan kan ik impact wegvallen prosumenten correct berekenen. PV 6.6kWp - eigen gebruik:48% - vergoeding Engie injectie 0.04684€ geeft dit een redementsdaling van 12%. Is het niet interessant dit voor de duizenden andere ook eens te onderzoeken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2021

Waarom kan PVDA een gerechtzaak kunnen beginnen en Testaankoop niet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021

Demir houdt blijkbaar geen rekening met het bouwjaar van de woning ten tijde van de investering. Mensen die 21%BTW betaald hebben aan de staat worden nogmaals bedrogen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/01/2021

Ik ben mevrouw Jeanne, voormalig werkneemster van de ING-bank, 54 jaar oud uit Duitsland, ik wil je vertellen over de vrijmetselarij, toen ik me in het jaar 2010 bij de vrijmetselarij voegde met de hulp van grootheer Edmundo die me inschreef bij de vrijmetselaar, Ik ben gezegend met rijkdom, macht en roem sinds dit hele jaar.Dit is een geweldige kans voor jou om lid te worden van de vrijmetselaar.Elk nieuw lid dat zich registreert bij de vrijmetselaar zal een bedrag van 5 miljoen euro ontvangen en een welkome uitkering , als je meer wilt weten over de vrijmetselaarsfamilie, neem dan contact op met heer Edmundo op WhatsApp-nummer +2348159768201 je kunt ook Worldunitedpowersociety@gmail.com sturen en e-mailen, de heren zullen je uitleggen en je laten begrijpen waar het gezin over gaat, wees niet bang lid worden is geen slechte samenleving en het weerhoudt je niet van je geloof of religie, elke jongen kan lid worden

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2021
, Gereageerd:

Als ik vrijmetselaar was, dan had ik u onmiddellijk ingemetseld, in de crepie gezet en uw spouw geïsoleerd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Persbericht Belga 20,01,2021
"Factuur van half miljard voor zonnepanelen kan nog fors omlaag"

De factuur voor het nieuwe compensatiemechanisme voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kan mogelijk nog worden gehalveerd. Dat zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), een van de architecten van de vernietigde regeling met de virtueel terugdraaiende teller.
Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorige week de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. De regering besloot daarop dat de 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter nog in 2021 een eenmalige compensatie krijgen die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent op 15 jaar garandeert. Ook voor eigenaars die nog een digitale meter moeten krijgen, komt er een compensatie. De regeling zou volgens een eerste inschatting 445 tot 579 miljoen euro kosten.
In een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement liet Robrecht Bothuyne woensdag verstaan dat die factuur nog fors kan worden verlaagd, mogelijk met de helft. De CD&V'er stelt voor om te schuiven met de kalender voor de installatie van de digitale meter. Zo kan ervoor worden gezorgd dat nog zoveel mogelijk eigenaars van zonnepanelen in totaal 15 jaar kunnen genieten van de terugdraaiende teller op hun analoge meter. Zij moeten dan niet of nauwelijks worden gecompenseerd met belastinggeld.
Mogelijk gaat de factuur wel nog omhoog omdat er bepaalde groepen volgens de meerderheidspartijen een extra compensatie verdienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om eigenaars van een warmtepomp, gecombineerd met een groot aantal zonnepanelen.
"Er zijn inderdaad een aantal complexe gevallen", zei minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) daarover. "Ik wil dat bekijken, maar het slechtste antwoord op gebroken beloften, zijn nieuwe beloften. De oplossing moet juridisch kloppen."
Demir erkende in het parlement overigens de fouten die gemaakt zijn in het dossier. "Het spijt mij zeer. Een burger heeft vertrouwen in de overheid en als dat niet meer kan, vind ik dat er werk aan de winkel is", besloot ze het debat.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Eerst het prosumententarief dat werd opgedrongen/'toegevoegd' aan het 'contract met de burger'. Nu dit weer!
Ik vind een fikse reactie van Test-aankoop op zijn plaats! Contractbreuk eerste klas, nog maar eens! Wat betekent rechtszekerheid nog?
Klopt het dat men eigenlijk al wist dat dit waarschijnlijk niet door het Grondwettelijk Hof zou geraken (Vlaamse regering niet bevoegd want het prosumententarief bundelt het distributietarief -een Vlaamse bevoegdheid- en het transmissietarief -een Federale bevoegdheid-)?!
Waarom heeft men hier van tevoren dan al niet op geanticipeerd?

Bij het nieuwe systeem zou het prosumententarief niet meer van toepassing zijn en de consument de mogelijkheid krijgen om de stroom die hij niet onmiddellijk verbruikt te verkopen aan een energieleverancier om die nadien dan weer terug te moeten kopen .. aan een duurdere prijs?

Is het nu zaak om zo snel mogelijk een terugleveringscontract af te sluiten met uw eigen/een energieleverancier? Heeft Testaankoop hier al prijzen ter beschikking?

Of nog wachten tot de kaarten nog eens geschud worden? Je weet maar nooit.


Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Hoi iedereen,
Even een vraagje wij hebben in februari 2020 onze zonnepanelen laten leggen. Wij hadden nog een hele oude meter ( met trugstoprem ) dus wij hebben toen een ieuwe meter laten plaatsen in juni 2020, deze was toen inneens een digitale ( dit moest volgens fluvius inneens een digitale zijn evenals voor gas ook )
Nu begrijp ik niet meer worden wij dan wel of niet gecompenseerd met het aalmoes van 5%
Normaal haalde ik al mijn electriciteits verbruik uit mijn zonnepanelen en had ik nog een dikke 1000 kwh over dus ik kwam zeker goed toe. Ik weet niet wat dit nu zal geven natuurlijk.
Heeft er iemand wat antwoorden op mijn vragen ?
dank je wel

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Weet testaankoop hoe het zit met de weigering van de plaatsing van de digitale teller obv het feit dat er geen kabel aanzit? In brussel en wallonie zou dit nl een argument zijn tot 2023 omdat je ziek zou worden van de straling?! Hier zou wel een ok van het gegondwettelijk hof voor zijn en zou testaankoop eventueel dit kunnen aanspannen voor vlaanderen. Geen kabelloze digitale teller: geen plaatsing ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Bij deze wil ik ook laten weten dat we weer volledig misleid zijn door de plaatsing van de digitale teller met hun folders waar in staat dat we nog 15 jaar konden genieten van de terugdraaiende teller. En ja ik teken direct mee om een gezamelijke klacht in te dienen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik heb in 2012 zonnepanelen geplaatst. Ik heb daarvoor geleend.
Dit werd me voorgesteld als een zeer rendabele investering. De certificaten. De terugdraaiende teller waardoor je in de winter je reserve van in de zomer kon gebruiken. Doen we dacht ik toen.
3 Jaar later hebben ze ons voor de eerste keer gejost. Prosumententarief.
Dit bestond niet toen ik zonnepanelen kocht en dit voelde voor mij als een extra kost bovenop de lening die ik afbetaalde.
Dat ze nu nog eens onze meter willen vervangen door een digitale en dat ik zo mijn zomer reserve kwijt ben is nu echt wel de druppel.
Een batterij installeren lijkt me voorlopig nog niet rendabel.
De spelregels worden tijdens het spelen veranderd. In de kleuterklas van mijn dochter doen ze het verdorie beter.
Ik heb het mij al meermaals beklaagd dat ik ooit in zonnepanelen heb geïnvesteerd. Ik heb hierdoor bijkomende kosten gemaakt die ik anders niet had moeten maken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

BRANDENDE VRAAG:

Zonnepanelen en terugdraaiende tellers

-Hoeveel groene kWh vloeit er in Vlaanderen jaarlijks terug naar het distributienet ?
-Is dat vergelijkbaar met de productie van een reguliere electrische centrale ?
-Kunnen we een bedrijf op richten, een “Zonnecentrale” waarvan alle ZP eigenaars tegelijk producent en aandeelhouder zijn?
-Deze “centrale” levert haar energie aan het net, zoals elke andere electrische centrale of windmolenpark !
-De aandeelhouders worden pro-rata vergoed.!

WIE DENKT MEE ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/01/2021
, Gereageerd:

Kijk..., dit vind ik nu eens een goed idee en zou ook volgens mij de beste oplossing zijn aangezien de niet hebbers van zonnepanelen niet zullen moeten mee betalen aan de financiële put, via de belastingen, die de regering nu maakt door hun gebrokkel!
Als dit kan doe ik zeker mee en ben er ook van overtuigd dat de zonnepaneel eigenaren een correctere prijs zullen ontvangen voor hun opgewekte energie. Nu loopt de regering weg met onze winst doordat we deze energie duurder moeten terug kopen EN daar betalen we bij terugname ook nog eens extra belastingen op!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

ik merk nu pas dat ik in twee parallelle discussies verzeild ben geraakt bij testaankoop. Weet iemand hoe je testaankoop kan laten reageren op het verzoek om gezamellijke actie te organiseren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

Ondertussen zijn er op facebook al een aantal initiatieven opgestart (zoek op digitale meter, of gedupeerden, met een groot aantal leden, en de zoektocht naar een advocatenkantoor, zodat we een dossier kunnen samenstellen en bekijken welke strategie er moet gepland worden. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Ik wil bij deze toch melden, dat ik me serieus bedrogen voel in de beloftes van de overheid.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021

Heeft iemand reeds weet van een gezamenlijke klacht? Ik ben vastbesloten om als gedupeerde ditmaal niet over me heen te laten lopen en wil hier mijn tanden in vastbijten. Waar, wie, hoe, wanneer is nog enkel mijn vraag om mee in actie te schieten. Wij zijn Belgische burgers, belastingbetalers en hebben ook rechten! Zot zijn doet stilletjesaan heel zeer.
Anne for justice!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

"Geen digitale meter zonder garantie"
"Behoud terugdraaiende meter digitaal of niet"
Petitie: secure.avaaz.org/.../ pagina www.facebook.com/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

het is onzinnig om te melden dat een investering van 8000 euro rendabel is om een wasmachine en vaatwas te gebruiken overdag . Ik heb 8 infraroodpanelen geinstalleerd om te verwarmen, meestal schijnt in de winter en s avond de zon niet.
Welke actie onderneemt testaankoop hierin.? Dit overstijgt toch elke consumentenoplichting (naast arco). Komt er een proces vanwege contractbreuk bijvoorbeeld.
Ik begrijp ook het verschil niet aangaande diverse voetbalgrote paneellanderijen die ruim rendabel zijn en de oorzaak van de overproduktie in de zomer . Ik vind dat de echte discriminatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Waar zit nu de hele strategie omtrent klimaatplan naar CO2 neutrale aanpak. Als burgers worden we aangeraden om milieuvriendelijk en klimaatneutraal te renoveren en te investeren. Warmtepompen, electrische wagen zijn enkele voorbeelden die ons aangereikt worden om te passen in een Belgisch klimaatplan.
Maar diegenen die bewust met energie verbruik omgaan en die dus reeds serieus geinvesteerd hebben, worden nu met een kluitje in het riet gestuurd.
Hoe kunnen we nu als burger die overdag gaat werken, een energie verbruik optimaal gaan sturen? We komen thuis na een lange werkdag, hangen de auto aan de laadpaal thuis, maar dan is de zon reeds onder. En dit terwijl vandaag het mobiliteitsplan in diverse bedrijven net naar de EV wagen wordt gestuurd.
Ik ben de draad kwijt in deze; bestaat er wel een strategie.

Ik roep testaankoop op om hier beleidsmatig toch een voorzet te geven naar een degelijk energie strategie, gericht op een CO2 neutrale aanpak, maar ook met oog voor de particulieren die reeds hun steentje hebben bijgedragen. Het betoog van testaankoop dat we inderdaad ons verbruik meer moeten toepassen op zonnige dagen, is wel een punt, maar toch te mager om die als strategie te verdedigen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Hallo,
Spijtig dat er geen realistische modellen bestaan om een berekening te maken van wat ons eigenlijk te wachten staat. Ipv processen te voeren tegen de maatschappij waarvoor ze eigenlijk zouden moeten werken kunnen die beter hun tijd en energie steken in producten te ontwikkelen om tegemoet te komen aan de nood van toepassingen vd "slimme meter". Maar neen consument ge moet het zelf maar uitzoeken. Bv een vermogenmeting steken in die digitale meter waarop ge dan toepassingen kunt aansluiten zodat ge automatisch toestellen laat afschakelen wanneer ge boven een bepaald vermogen gaat. Want dat gaat er ook gebeuren. Nl een netvergoeding op een piekbelasting...

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Daar is men mee bezig, hoor, maar het zullen apps worden die aan een abonnementsformule worden gekoppeld waarvoor je nog eens extra mag betalen! Leuk, betalen om te besparen. Wie is hier eigenlijk het grote geld aan het verdienen? Kan b.v. TA deze beerput eens leegmaken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Ondertussen is het zover. 15 jaar garantie die beloofd is de prullenmand in en verleden jaar bij hoog en bij laag beweren dat het verworven was. Dit is in feite niet meer of niet minder dan een politiek misdrijf dat oproept om ons als burger te verenigen in een sterk collectief geheel om fatsoen en burgerrecht af te dwingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/01/2021

Beste,
Ik heb mijn zonnepanelen geplaatst in november 2019 met digitale meter. Wat is volgens jullie het beste wat ik kan doen? Buiten zoveel mogelijk verbruikers opzetten oo het moment dat de panelen stroom opwekken. Verkoopcontract afsluiten met leverancier? Of zit er daar ook weer een *** onder het gras?
Mvg,
Peter Vranken

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/01/2021
, Gereageerd:

Je kunt een airco (= milieuonvriendelijk) laten installeren om ‘s af te koelen. Je hebt deze airco normaal nodig als de zon schijnt, dan verbruik je je stroom onmiddellijk en je blijft nog lekker koel ook!