Antwoord van expert

Schade bij plaatsing zonnepanelen: hoe krijg ik een vergoeding?

25 april 2023
beschadigd dak na plaatsing zonnepanelen

"De installateur van mijn zonnepanelen heeft tijdens de plaatsing ervan mijn dak beschadigd. Wat moet ik doen om een vergoeding te krijgen?"
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Anne Moriau
Juridisch expert
Verstuur na de schadevaststelling onmiddellijk een aangetekend schrijven, alsook een e-mail naar het bedrijf dat je zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Stel het formeel in gebreke wegens het veroorzaken van schade, met de dringende eis om het schadegeval aan zijn verzekering beroepsrisico's aan te geven.

Wat te doen als je schade hebt opgelopen tijdens de plaatsing van je zonnepanelen?

Ons lid heeft een nieuw dak en onderdak laten plaatsen, speciaal voor de installatie van haar zonnepanelen. Maar tijdens het plaatsen van die panelen liep het goed mis. Onze abonnee stelde immers een gat vast in het nieuwe onderdak waardoor het water binnensijpelde in haar slaapkamer. Daarop verstuurde ze enkele e-mails en filmpjes naar de installateur van haar zonnepanelen, helaas zonder gevolg. Dus schakelde ze onze hulp in.

Stuur een formele ingebrekestelling per aangetekende zending en laat de PV-installateur het schadegeval aangeven aan zijn verzekering beroepsrisico's

Als je schade vaststelt na het laten plaatsen van je zonnepanelen, stuur dan direct een aangetekende zending, alsook een e-mail naar het bedrijf dat je zonnepanelen heeft geplaatst. Stel het formeel in gebreke wegens het veroorzaken van schade, met de dringende eis om het schadegeval aan zijn verzekering beroepsrisico’s aan te geven. 

Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de vaststellingen in het kader van een expertise zullen worden. 

Neem contact op met de Verzoeningscommissie Bouw

Vermeld in de formele ingebrekestelling per aangetekende zending ook dat je het geschil wenst te laten behandelen door de Verzoeningscommissie Bouw en dat je erop rekent dat zij bereid zullen zijn om mee te werken aan een minnelijke expertise.  

Hoe een vergoeding krijgen?

Reageert de installateur van je zonnepanelen niet op jouw talloze berichten, dan kun je alleen nog via de rechtbank de aanstelling van een expert bekomen. Wij kunnen je hierbij uiteraard helpen.

Bel onze dienst voor juridisch advies

Conclusie: positief resultaat dankzij tussenkomst Testaankoop

Na ons advies en ontvangst van de aangetekende zending, belde het bedrijf dat haar zonnepanelen heeft geïnstalleerd onze abonnee op met positief nieuws: het ging akkoord om de schade te vergoeden!

Intussen heeft ons lid ons bevestigd dat alles in orde is. Ondanks deze succesvolle afsluiting, verkoos ze om anoniem te blijven omdat ze met de eigenaar is overeengekomen om haar klacht offline te halen. 

Offerte zonnepanelen en tips over energie besparen

Wil je graag een offerte voor de plaatsing van je zonnepanelen? Of ben je nieuwsgierig naar hoe je kunt besparen op je energiefactuur? Bezoek dan ons online Energy-Guide platform en vind er alles terug rond energie.

Zo bespaar je op energie

Verlaag je energierekening

Testaankoop wil betaalbare energie door middel van:
  • vaste energiecontracten;
  • een sterke vereenvoudiging van variabele tarieven.

Om die voordelige tarieven te bekomen, zijn we aan het onderhalen met energieleveranciers.

Schrijf je in voor onze actie en ontvang binnenkort een voordelig energieaanbod!

Onze actie voor betaalbare energie