Persbericht

Test Aankoop geeft consument tips om zich tegen de inflatie te beschermen

23 september 2021

Nu de inflatie in de eurozone rond de 3% noteert, laten de gevolgen zich voelen voor de burger. Van kleding en schoenen, over brandstof tot hout en gas en elektriciteit: het leven wordt merkelijk duurder. Test Aankoop roept consumenten op om assertief te zijn, te vergelijken en te switchen en garandeert dat er op die manier belangrijke besparingen tot zelfs 2000 euro per jaar kunnen gerealiseerd worden voor het huishoudbudget.

Het leven is duur

 

Gaan tanken, je energiefactuur betalen, nieuwe schoenen kopen... ieder van ons heeft het al aan den lijve ondervonden:  het leven is de voorbije maanden duurder geworden. In augustus is de inflatie, de indicator die de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud weergeeft in de eurozone,  gestegen tot 3 procent, het hoogste niveau sinds het najaar van 2011 en beduidend meer dan de 2 procent inflatie die de Europese Centrale Bank nastreeft. In 2020 was het inflatiecijfer nooit hoger geweest dan 1,40%, en het jaar 2021 begon zelfs met een bijna nulpercentage: 0,30% in januari 2021. De economische relance na een wereldwijde pandemie zorgt nu voor een enorme vraag naar allerlei producten. Tegelijk zijn er langs de aanbodzijde te weinig voorraden met erg hoge prijzen tot gevolg.

 

Energie

Hoogvlieger in de korf van producten die qua prijs door het dak gaan, zijn de energieprijzen: wie vandaag een nieuw contract sluit voor elektriciteit betaalt gemiddeld zo’n 1000 euro per jaar, voor gas is dat zelfs 1600 euro, zo becijferde de CREG. Ook de prijs van stookolie is sinds januari van dit jaar vrijwel constant gestegen. De prijs bereikte in april 2020 een abnormaal laag niveau (0,31 euro per liter), maar is nu weer terug op het niveau van voor de gezondheidscrisis, namelijk 0,66 euro per liter. Dat is een extra 700 euro om de winter warm door te komen. Test Aankoop benadrukt dat vergelijken nog steeds loont en tot belangrijke besparingen kan leiden. “Wie zijn energieleverancier goed kiest, kan gemiddeld tot zo’n 85 euro besparen voor elektriciteit en tot 240 euro voor gas”, klinkt het. Vergelijken kan via www.test-aankoop.be/energyguide.

 

Boodschappen

Waar we net voor en aan het begin van de coronacrisis een stijging konden noteren van zo’n 5% van de prijs van een winkelkar, zien we nu eerder een stabiliserende trend, aldus Test Aankoop. Sommige specifieke producten zijn wel sterker gestegen dan andere, zoals rijst en granen (respectievelijk +6% en 11% sinds eind 2020) of vruchtensappen (+14% in dezelfde periode), voegt de consumentenorganisatie eraan toe. Test Aankoop stipt ook aan dat een gezin een kleine 800 euro per jaar kan besparen door te opteren voor de goedkoopste supermarkt uit de prijsvergelijkers.

 

Andere producten en diensten

Ook wat betreft andere producten en diensten raadt Test Aankoop de consument aan om goed te  vergelijken. “Wie slim zijn of haar triple play formule kiest bij een goedkopere telecomoperator, bespaart al snel 160 euro per jaar en ook voor een mobiel abonnement zijn er besparingen te realiseren van zo’n 134 euro op jaarbasis, ”, zegt Simon November. “Wie goed vergelijkt kan daarnaast ook aan koopkracht winnen door te veranderen van autoverzekeraar of hospitalisatieverzekeraar. Kleinere winsten zijn te boeken door te kiezen voor de financiële instellingen die de hoogste interesten op spaargeld geven. Ook de rijstijl aanpassen leidt tot een lager brandstofverbruik en besparing van al snel 100 euro per jaar. Alle beetjes helpen. ”, voegt de woordvoerder eraan toe.

Klik hier voor alle vergelijkingstips om te besparen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.