Nieuws

Inflatie: ook jouw budget onder druk

15 september 2021

De huidige situatie waarin we ons als samenleving verkeren is ongekend, zowel wat onze gezondheid als de economie betreft. De prijzen stijgen fors en dit heeft hoogstwaarschijnlijk ook invloed op jouw portefeuille. 

Gas- en elektriciteitsprijzen swingen de pan uit 

Het inflatiecijfer schiet na een vlotte start met 0,30% in januari 2021 nu omhoog naar 2,70%. Deze sterke stijging heeft nu al gevolgen voor het dagelijks leven. Dat blijkt uit de stijging van de prijs van gas- en elektriciteitscontracten tussen augustus 2020 en augustus 2021. In Brussel zijn deze kosten in sommige gevallen verdubbeld en in alle andere regio’s soms zelfs verdrievoudigd.  

NAAR ONS ENERGIEPLATFORM

Ook de prijs van stookolie is sinds januari sterk gestegen, tot 0,66 euro per liter. Het kost je in totaal 700 euro per jaar extra om de winter warm door te kunnen brengen.  
Ook de benzineprijzen stijgen sinds het begin van het jaar. Het begin van de coronacrisis tekende zich door een bijzonder lage prijs, maar daarna zijn de prijzen met 30 tot 40% gestegen. De prijs is daardoor op dezelfde hoogte als in het begin van 2020 en op het einde van 2018. Ook jou mobiliteitsbudget wordt dus zwaar getroffen.  

Boodschappen in de supermarkt  

We betalen ook gevoelig meer voor de inhoud van onze winkelkar wordt steeds duurder. De officiële cijfers laten relatief stabiele voedselprijzen zien, maar enkele specifieke producten zoals rijst, granen en vruchtensappen zijn fors duurder geworden.  

NAAR ONZE SUPERMARKTMODULE

En tot die tijd… 

Het loont dus meer dan ooit om te vergelijken. Door het juiste energie- en telecomcontract te kiezen, bepaalde producten in de supermarkt te verkiezen boven andere en door je verzekeringen en bankkosten zorgvuldig te bekijken, kun je al gauw honderden euro's besparen. Bij deze dus het advies: neem je energiecontracten en supermarktrekeningen eens goed onder de loep. Het is snel en makkelijk, en ze kunnen je veel opleveren.