Persbericht

Akkoord rond energiemaatregelen: too little too late

01 februari 2022

Consumentenorganisatie Test Aankoop is tevreden dat de regering eindelijk een akkoord heeft kunnen sluiten over het energiedossier maar zegt dat het te laat komt, te beperkt is in de tijd en onvoldoende sterk is om de prijsstijging van de afgelopen maanden op te vangen. De verbruikersorganisatie stelt dat onze beleidsmakers te lang gedraald hebben om een beslissing te nemen, dit terwijl de energiefacturen die de gezinnen ondertussen moesten betalen enorm de hoogte in gingen.

Volgens Test Aankoop kon de eenvoudige btw-verlaging die de politiek nu heeft doorgeduwd, veel eerder worden genomen.  Test Aankoop betreurt ook dat de korting alleen de elektriciteitsrekening betreft, terwijl het de gasfactuur is die de afgelopen maanden het meest is gestegen, dit gecombineerd met een verbruik dat gezien de wintermaanden (periode oktober-maart) het hoogst ligt.

Ook de accijnsverhoging die op de agenda staat, baart Test Aankoop zorgen. Enerzijds door het feit dat de btw-verlaging tot juli te kort in de tijd ligt en anderzijds omdat de btw-inkomsten van de overheid afdoende waren en zijn door maandenlange torenhoge energieprijzen. Test Aankoop verwacht ook dat de CREG zal communiceren over de windfall profits van bv. kernenergie of offshore windenergie.  Als er producenten zijn die buitensporig hebben kunnen profiteren van deze prijshausse, moet die aan de consument worden terugbetaald om de maatregelen te helpen financieren. Daarnaast hoopt Test Aankoop dat de CREG dezelfde monitoringsfunctie kan aannemen aangaande de btw als het destijds deed toen de btw ook verlaagd werd. Het is immers belangrijk ervoor te waken dat de verlaging naar de consument vloeit en niet naar de leverancier.

De consumentenorganisatie benadrukt ook het momentum aan te grijpen om werk te maken van een bredere tax-shift aangaande de energiefactuur waarbij allerlei taksen en heffingen aan een alternatieve manier van belasting zouden worden onderworpen. Ook op regionaal niveau, besluit Test Aankoop dat verwijst naar zijn petitie voor betaalbare energie: www.test-aankoop.be/energyguide.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.