Test Aankoop : regering nalatig in aanpak energiecrisis

Terwijl de energiecrisis vele gezinnen hard treft, blijft het wachten op beslissingen van de regering om de gezinnen adequaat te beschermen. Iedereen is het nochtans eens over de hoogdringendheid en de precariteit van de situatie.
Ter herinnering, iemand die deze maand januari een vast contract afsluit zal ongeveer 1800 euro/jaar betalen voor elektriciteit en pakweg 3700 euro/jaar voor gas. Met andere woorden: ongeveer 5.500 euro per jaar voor basisbehoeften zoals verwarming en koken. Ongezien, zegt Test Aankoop.
Het was de intentie dat de ministers van de federale regering, bijeen in beperkt comité, het gisteren eindelijk eens zouden worden over de dringende maatregelen die dienen genomen te worden. Kort voor 2 uur vannacht gingen de deelnemers echter uit elkaar zonder een andere consensus te hebben bereikt dan een verlenging van het sociaal tarief. Eerder deze maand had Test Aankoop gepleit om een verlenging hiervan om een hevige tariefschok van enkele duizenden euro's te vermijden voor huishoudens die niet langer in aanmerking zouden komen.
"Het is frappant om te zien hoe lichtzinnig onze regering deze energiecrisis aanpakt. Wij vragen al sinds september 2021 om een verlaging van de btw tot 6% op een (basisverbruik) energie, een maatregel die nu al had kunnen worden doorgevoerd en die de portemonnee van veel gezinnen zou hebben ontlast", aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Terwijl andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, al zeer strenge maatregelen hebben genomen om de gezinnen te beschermen, zit onze regering nog steeds in het stadium van besprekingen over de goedkeuring van zogenaamde ‘dringende’ maatregelen”, voegt hij eraan toe.
Op basis van de tarieven van januari en uitgaand van een gemiddeld verbruik heeft Test Aankoop berekend dat een btw-verlaging een besparing kan opleveren van 223 euro per jaar voor elektriciteit en 459 euro voor gas, ofwel 682 euro per jaar. Degenen die beweren dat een dergelijke maatregel de staat te veel zou kosten, herinnert Test Aankoop eraan dat wanneer de prijzen stijgen, de btw evenredig stijgt, en dat de inkomsten van de staat de laatste maanden dus fors zijn gestegen.
"Welke maatregelen er uiteindelijk ook worden genomen - accijnzen, energiecheque, btw-verlaging, gebruikmaken van de nucleaire rente, laten we aan de politiek. Maar, wat er ook beslist wordt, het is dringend nu heel wat gezinnen in de problemen komen om hun factuur te betalen ", aldus Test Aankoop.
Test Aankoop heeft ondertussen ook kennis genomen van de klachten die er zijn jegens ‘Gaele’. Consumenten die ondertussen geen klant meer waren bij de Vlaamse energieleverancier en al naar een andere leverancier waren overgestapt, hadden toch nog een aanbod gekregen van Gaele om naar Antargaz te switchen. Mensen die op deze aanbieding niet hebben gereageerd werden aldus ongewenst overgezet. “Het is duidelijk dat het hier gaat om een IT-technische of administratieve fout in hoofde van energiemakelaar, Gaele”, aldus Simon November van Test Aankoop. “Wij vragen Gaele alle klachten met betrekking tot Antargaz met gepaste spoed te behandelen en op te lossen.”
Toegang pers