Test Aankoop – petitie voor hervorming energiefactuur overschrijdt kaap van 50 000 handtekeningen

De petitie die Test Aankoop eind vorig jaar lanceerde in het kader van de hoge energieprijzen, overschreed ondertussen de kaap van 50 000 handtekeningen. Met de steun van de burger wil de consumentenorganisatie dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een grondige hervorming van de energiefactuur.
Tot 5.530 euro per jaar voor een basisbehoefte
Volgens cijfers van de federale energieregulator, CREG, klimmen de elektriciteits- en gasprijzen tot zo’n 5.530 euro per jaar. En dit voor wat eigenlijk een basisbehoefte is: verwarming en licht. Totale waanzin, vindt Test Aankoop. “Een dergelijke jaarprijs komt overeen met een maandelijkse uitgave van 460 euro per maand. Dit overschrijdt ruimschoots wat heel wat consumenten kunnen dragen”, zegt Simon November, woordvoerder van de verbruikersorganisatie. Test Aankoop is zeer bevreesd dat de huidige explosie van de tarieven consumenten in financiële problemen zal brengen.
Too little too late
Test Aankoop geeft aan dat de politiek wel degelijk inspanningen doet maar benadrukt dat de tijdelijke btw-verlaging tot dewelke beslist werd enerzijds en de energiecheque van 100 euro anderzijds maar een doekje voor het bloeden zijn. “Een besparing van een kleine 65 euro gespreid over vier maanden, samen met een energiecheque van 100 euro, is erg weinig in het licht van voorschotfacturen voor energie die al snel oplopen tot meerdere honderden euro’s per maand”, zegt Test Aankoop. “Bovendien bevoordeelt de energiecheque ook heel wat groepen in onze samenleving die geen steun nodig hebben om de factuur te betalen”, klinkt het nog.
50 000 sterk
Een herziening van de energiefactuur en dan vooral een erg grondige aanpak van de elektriciteitsfactuur is voor Test Aankoop al langer een strijdpunt. Om haar eisen kracht bij te zetten, startte de consumentenorganisatie hiertoe een petitie die ondertussen door meer dan 50 000 mensen werd ondertekend. “Momenteel maken distributienettarieven, transmissietarieven, taksen,heffingen en btw, iets meer dan de helft van de totale factuur uit. Hier heeft de overheid van haar kant hier een grote rol te spelen. Belastingen horen nu eenmaal niet geheven te worden op wat een basisbehoefte is voor iedereen en waarvan de factuur geen onderscheid maakt tussen rijk of arm.”, zegt de woordvoerder.
Toegang pers