Persbericht

Geen sociaal tarief meer? Testaankoop zegt waarop je moet letten bij het kiezen van een nieuw contract

30 juni 2023

Vanaf morgen schakelen enkele honderdduizenden gezinnen weer over van het sociaal tarief voor energie naar de commerciële markt. Sinds februari 2021 werd de groep met gezinnen die recht hebben op het sociaal tarief vergroot, zodat niet enkel mensen met een bepaald statuut, maar ook gezinnen met een laag inkomen ervan kunnen genieten. Dat vervalt nu: de regering kiest ervoor om terug te keren naar het systeem van voor 2021. Toch tot begin volgend jaar, want dan hoopt de regering het sociaal tarief te hervormen. Met de hervorming zouden gezinnen met een laag inkomen opnieuw onder het sociaal tarief vallen. Testaankoop betreurt de slecht gecoördineerde timing waar deze gezinnen nu mee getroffen worden, en geeft tips om de overgang zo goedkoop mogelijk te laten verlopen.

Nieuw sociaal tarief

Consumentenorganisatie Testaankoop is altijd voorstander geweest van het uitgebreidere sociaal tarief. Het geeft de mogelijkheid aan alle gezinnen met een laag inkomen om niet in energie-armoede te vallen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten deelt die mening, nu blijkt dat ze het sociaal tarief structureel wil uitbreiden tot gezinnen met een laag inkomen die geen tegemoetkoming genieten.

Altijd goed vergelijken

Maar de hervorming is nog niet voor meteen, en tot dan vloeien de ongeveer 500.000 getroffen gezinnen terug naar de reguliere markt. Om het prijsverschil zo laag mogelijk te houden, zijn leveranciers wel verplicht hun klanten in zo’n situatie het goedkoopste contract aan te bieden. Maar dat verloopt toch niet volledig transparant, stelde Testaankoop eerder al vast. De leveranciers lieten ons weten dat ze hiervoor niet kijken naar hun online tarieven – de goedkoopste uit het gamma – maar naar een iets duurder contract met telefonische dienstverlening. Engie, Luminus en TotalEnergies bieden daarbij wel een tijdelijke korting aan zodat de prijs toch gelijk komt met het goedkoopste digitale tarief.

Het is een zeer goede zaak dat de leveranciers kortingen toekennen om de tussenperiode voor deze consumenten zo goed en goedkoop mogelijk te laten verlopen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Maar Luminus en TotalEnergies laten alvast weten dat ze de korting slechts voor 3 maanden toekennen. Dat is de periode waarin ze door de wet verplicht zijn om hun goedkoopste tarief aan te bieden. Je checkt als consument dus best je voorgestelde contract om te weten wat de financiële impact zal zijn ná die drie maanden. Nog een tip: als je geen telefonische dienstverlening wenst, kan je eens nakijken of er geen goedkopere internettarieven bestaan. En sowieso loont het altijd de moeite om de voorstellen van andere leveranciers op te zoeken. De goedkoopste formule bij jouw leverancier is niet noodzakelijk de goedkoopste op de markt.

Testaankoop heeft zelf ook een vast en variabel tarief onderhandeld met leverancier Mega. De variabele formules zijn op dit moment 19% goedkoper dan de andere variabele contracten voor een gemiddeld verbruik en behoren dus tot de beste aanbiedingen op de markt.