De Bleeker wil sneller lagere voorschotfacturen bij lagere prijzen op de energiemarkt

Test Aankoop stelt immers vast dat bepaalde leveranciers er als de kippen bij waren om extreem hoge voorschotfacturen voor te stellen in tijden van erg hoge prijzen maar dat de omgekeerde beweging zich niet laat zien nu de prijzen op de Europese markte al meerdere weken scherp aan het dalen zijn, ingegeven voor het late en aanhoudende warme weer en goed gevulde gasvoorraden. “Niettemin is het zo dat sommige – vooral grotere – leveranciers een eerder passieve houding aanhielden als het neerkwam op het verhogen van de voorschotten. «Een scherpe verhoging van de voorschotfacturen is iets wat we vooral zagen bij leveranciers met een beperktere klantenportefeuille. Grotere spelers lieten het initiatief eerder aan de consument om zelf zijn voorschot in functie van de evolutie op de marktprijzen te stellen”, zegt Simon November van Test Aankoop.
De consumentenorganisatie betreurt bovendien ten zeerste dat de voordelen van de digitale meter niet volledig worden uitgebuit. Via dit instrument zou het perfect moeten mogelijk zijn om als consument een maandelijks overzicht te krijgen van hoeveel kWh werd verbruikt aan welke prijs. Hierdoor kunnen gezinnen sneller bepalen of hun voorschot in lijn is met de reële kosten.
De consumentenorganisatie voegt toe dat het voor klanten met een analoge meter, verplicht zou moeten zijn om een tool te voorzien waarin je regelmatig meterstanden kunt doorgeven om verbruik en kosten op te volgen. De meeste grote leveranciers bieden deze optie al, de kleinere helaas nog niet allemaal, zegt Test Aankoop.
Daarnaast is het onlogisch dat het verbruik op de afrekening vandaag verdeeld wordt over de verschillende maanden via het gebruik van standaard verbruiksprofielen. Dit is een normale manier van werken met een analoge meter maar wie een digitale meter heeft, moet uiteraard afgerekend worden op basis van zijn werkelijk verbruik.
De verbruikersunie breekt ook opnieuw een lans voor vaste tarieven: consumenten willen vandaag meer dan ooit zekerheid en voorspelbaarheid. Voor vaste tarieven zijn de afrekeningen makkelijker te controleren en voorschotfacturen blijven stabiel. Leveranciers zouden verplicht moeten worden om opnieuw een vast tarief aan betaalbare prijs aan te bieden, zeker als de prijzen dalen, klinkt het.
Toegang pers