Nieuws

Voorkeur voor een vast energietarief? Switch nog snel in september

29 september 2021
energieprijzen, elektriciteitsprijs, energietarieven, stroomprijzen

Steeds meer leveranciers wijzigen hun tariefaanbod onder druk van de sterk stijgende energieprijzen. Een aantal onder hen biedt tijdelijk geen vaste tariefplannen meer aan. Bij welke leveranciers kun je voorlopig wel nog terecht? En switch je het best nog deze maand?

De sterk stijgende energieprijzen zorgen voor onrust bij consumenten die bang uitkijken naar een gepeperde factuur. Ook energieleveranciers vertonen tekenen van nervositeit. Een aantal kleinere spelers wil voorlopig geen vaste tariefplannen meer aanbieden. Hiermee willen ze zich indekken tegen financiële risico’s: het is immers de leverancier die bij een vast tariefplan het risico op verdere prijsstijgingen draagt.

Voorkeur voor vast contract ondanks hoge prijzen

Net nu wensen heel wat consumenten een vast tariefplan te sluiten om zich in te dekken tegen nóg hogere prijzen. Zij spelen liever op safe, ook al zijn de prijzen vandaag heel hoog. Je kunt deze keuze inderdaad overwegen op voorwaarde dat je daarna de evolutie van de prijzen in de komende maanden opvolgt en actie onderneemt op het moment dat ze opnieuw normaliseren.

Alleen kun je dus niet meer bij elke leverancier terecht. Intussen lieten Mega, Octa+, Vlaamse Energieleverancier en Lampiris in Brussel weten geen vaste tariefplannen meer aan te bieden. Heb je nog een lopend contract bij één van deze spelers, dan wijzigt er niets voor jou en houd je het best jouw contract. Maar als je een nieuwe klant bent of als je huidige contract afloopt, ben je voortaan aangewezen op een variabel tarief.

Switch nog deze maand 

Wie toch de voorkeur geeft aan een vast contract, kan nog terecht bij enkele spelers. Zo blijven o.a. Engie, Luminus en Eneco wél vaste tarieven aanbieden. Via onze prijsvergelijker kun je ook nog een vast contract bij Mega sluiten, maar enkel nog tot eind september. In Brussel is de keuze echter zeer beperkt en kun je vandaag eigenlijk enkel nog bij Engie terecht voor een vast tarief.

Loopt je vast contract binnenkort af en wil je graag een vaste prijs behouden, dan kun je het best deze maand nog een contract sluiten. De kans is namelijk groot dat de prijzen vanaf 1 oktober nog verder zullen stijgen. 

Weet trouwens dat je een startdatum voor het nieuwe contract kunt kiezen die pas later start. Loopt je huidige vaste tarief pas af in december, dan kun je nu al intekenen op een nieuw contract dat pas in december zal starten. 

VERGELIJK ENERGIETARIEVEN