Nieuws

Meerderheid wil dat energieleveranciers verplicht weer vaste contracten aanbieden

09 maart 2023
enquête over energie

Hoewel de meeste consumenten de zekerheid van een vast energietarief verkiezen, heeft vandaag slechts een minderheid er nog eentje lopen. Nu de energieprijzen ietwat zijn genormaliseerd, lanceren wij een petitie waarin we leveranciers onder meer oproepen om de vaste tarieven terug op de markt te brengen. Drie op vier consumenten is zelfs van mening dat de overheid leveranciers hiertoe zou moeten verplichten, zo blijkt uit onze nieuwe studie.

Vaste tarieven zijn dezer dagen een zeldzaamheid geworden op de energiemarkt. Luminus heeft er vandaag als enige leverancier nog verschillende in het aanbod, al let je beter goed op welk je kiest. Bij andere leveranciers ben je aangewezen op variabele tarieven waarbij het risico op nieuwe prijsstijgingen op de energiemarkt volledig op jouw schouders rust.

Meerderheid verkiest vast tarief ...

Dat Belgen een duidelijke voorkeur hebben voor de stabiliteit en voorspelbaarheid van vaste tarieven, tonen de cijfers duidelijk aan. Volgens cijfers van de energieregulator CREG schommelde het aandeel vaste contracten in het verleden tussen 65% en 70%.

Dat stemt ook overeen met de cijfers uit een enquête die wij in februari uitvoerden bij zo’n 1 200 deelnemers uit ons consumentenpanel. Daarvan geeft 65% namelijk aan een vast tarief te verkiezen boven een variabel. De redenen die men daarvoor opsomt, wekken geen verbazing: de meerderheid kiest voor een vast tarief omdat dit hen beschermt tegen eventuele prijsstijgingen en men dit stabieler vindt dan een variabel tarief. Motivaties die alleen maar aan belang winnen in tijden van sterk schommelende energieprijzen zoals we die vorig jaar hebben gezien.

Daarnaast verkiest slechts 10% expliciet een variabel tarief, vooral omdat het tarief dan automatisch de dalingen op de energiemarkt mee volgt of omdat men meent dat het voordeliger is dan een vast tarief. Opmerkelijk: 1 op 4 heeft geen uitgesproken voorkeur voor vast of variabel.

… maar slechts minderheid heeft er nog een

Ondanks de duidelijke voorkeur voor tarieven die niet kunnen schommelen met de marktprijzen, beschikt slechts 33% vandaag nog over een vast energietarief. Bijna 58% heeft vandaag een variabel energietarief en 9% weet het niet of heeft momenteel geen eigen energiecontract.

Van de deelnemers met een variabel energietarief geeft slechts 1 op 4 aan dat dit hun eigen keuze was, terwijl 3 op 4 gedwongen waren om naar variabel over te stappen bij hun leverancier omdat deze geen vaste tarieven meer aanbood.

Gevraagd of ze van leverancier zouden veranderen als hun vaste contract afloopt en hun leverancier geen vast meer zou aanbieden, geeft 1 op 2 duidelijk aan van wel. De rest zegt toch trouw te zullen blijven aan zijn leverancier (14%) of het nog niet te weten (36%).

Tot slot vindt maar liefst 76% van de consumenten dat de overheid energieleveranciers zou moeten verplichten om op zijn minst één vast tariefplan in het aanbod op te nemen.

Teken onze petitie voor meer controle over je factuur!

Ook wij strijden resoluut voor de terugkeer van vaste energiecontracten op de markt. We merken dagelijks dat heel wat consumenten het noorden verliezen op het moment dat ze hun energiefactuur met variabel tarief in de bus krijgen.

Vaste tarieven zijn heel wat transparanter: what you see is what you get. Geen ingewikkelde tariefformules, geen addertjes onder het gras. Nu de energieprijzen zich min of meer stabiliseren, eisen wij dan ook dat leveranciers opnieuw vaste contracten in hun aanbod opnemen. Ben jij het daarmee eens? Dan roepen we je op om mee onze petitie te ondertekenen!

Teken onze petitie