Nieuws

Heb je een voorschotvoorstel gekregen van Mega? Dit kun je doen

03 oktober 2022
energieleverancier voorschot

Energieleverancier Mega stuurt deze week 78 000 klanten een voorschotvoorstel. Het voorgestelde bedrag zal bij veel mensen een flinke hap uit het budget nemen. Wat zijn je opties met zo'n voorstel?

Deze week kregen 78 000 klanten van energieleverancier Mega een voorstel om hun voorschotbedrag op te trekken. Op die manier zouden ze kunnen voorkomen dat de eindafrekening zwaar uitvalt.

De verhogingen zijn zo dramatisch dat sommige mensen bijna hun volledige inkomen zien opgaan aan energiekosten. Wat zijn je opties als je een voorschotvoorstel krijgt?

1. Voorstel aanvaarden

Als je binnen 15 dagen niet hebt gereageerd op het voorstel, mag de leverancier het als aanvaard beschouwen.

2. Tegenvoorstel doen

Je mag het voorschot verhogen met een bedrag dat beter overeenkomt met je financiële mogelijkheden. Mega-klanten kunnen het bedrag aanpassen via de mail die ze krijgen. Je mag het nieuwe bedrag dan vrij kiezen, zolang het hoger is dan het huidige bedrag.

3. Voorstel weigeren

Je hoeft het voorschotvoorstel niet aan te nemen. Je kunt de kat uit de boom kijken, want ook de energieleverancier weet niet hoe de prijzen de komende maanden zullen evolueren. Dan loop je wel het risico dat je een forse afrekening krijgt. Heb je een mail van Mega gekregen, dan kun je de weigering via de mail doorgeven. Je mag ook bellen, maar de wachttijden lopen op bij de energieleveranciers.

Kun je de factuur simpelweg niet betalen omdat ze een groot deel van je inkomen opsoupeert, dan kun je contact opnemen met de leverancier en samen naar een oplossing zoeken. De meeste leveranciers zullen een afbetalingsplan voorstellen of uitstel van betaling toestaan.

Hier leggen we uit wat je moet doen als je je factuur niet meer kunt betalen.

kun je de factuur niet meer betalen?

Meer info?

Heb je nog meer vragen over je energiefactuur? In deze Test Talk geven we antwoord op zeven prangende vragen.

antwoord op 7 prangende vragen

Neem ook eens een kijkje in onze Energy Guide of bel de experts van onze adviesdienst op 02 542 33 86.

bel onze experts