Nieuws

Hoe vermijd je een hoge energiefactuur?

18 juli 2023
Man schrikt van jaarafrekening energiefactuur Luminus

Maandelijks een voorschot van € 400 betaald, maar toch kreeg onze abonnee een jaarafrekening van nog eens € 5 000 extra. Hij stuurde ons de factuur door ter controle waarbij we vaststelden dat deze correct was berekend. Wij leggen uit wat ons lid had kunnen doen om die hoge energiefactuur te vermijden.

De schok: een energiefactuur van bijna 10.000 euro

Onze abonnee betaalde maandelijks € 400 voorschot voor de energievoorziening in zijn huurwoning. Dat is een bedrag van € 4 800 op jaarbasis. Daarbovenop ontving hij van energieleverancier Luminus een jaarafrekening van € 5 000. Onze abonnee moest dus in totaal € 9 800 ophoesten voor zijn energiefactuur!

Elektriciteitsprijs 9 keer duurder

Nochtans genoot onze abonnee van een vast tarief tot oktober 2022

Ons lid had een energiecontract met een vast tarief waardoor hij beschermd was tegen prijsstijgingen op de wispelturige energiebeurzen. Alleen, dat voordelige vaste tarief liep af in oktober 2022. Vervolgens hernieuwde de energieleverancier het product van onze abonnee op basis van de veel hogere tarieven van augustus 2022. Dit was de op één na laatste maand van 2022 waarin Luminus nog vaste tarieven aanbood.

Maar die tarieven waren peperduur en dus af te raden. Zo wijzigde de prijs in het geval van onze abonnee van 6,68 c€ per kWh naar 58,90 c€ per kWh voor het dagtarief, of liefst 9 keer zoveel!

Vergelijking met soortgelijk energiecontract bij Luminus vandaag

Ter vergelijking, wie vandaag intekent op eenzelfde contract betaalt 29,11 c€ per kWh, ofwel de helft minder. En dan zijn vaste tarieven vandaag sowieso al een stuk duurder in vergelijking met variabele tarieven.

Dure accumulatieverwarming

Bovendien heeft ons lid een exclusief nachtmeter, bedoeld voor elektrische accumulatieverwarming. Daardoor was zijn elektriciteitsverbruik heel hoog: meer dan 20 000 kWh op jaarbasis.

Heel wat oudere woningen zijn uitgerust met elektrische accumulatieverwarming, maar vandaag is die technologie achterhaald. Ze kan dan ook best worden vervangen door een goedkopere oplossing zoals een lucht-luchtwarmtepomp

Kan een leverancier jou zomaar omzetten naar een duurder energietarief?

Op het moment dat jouw bestaande overeenkomst van bepaalde duur ten einde loopt

Wanneer jouw bestaande overeenkomst van bepaalde duur ten einde loopt, moet je energieleverancier je twee maanden voor de einddatum een nieuw voorstel sturen. Daarbij moet hij jou duidelijk en ondubbelzinnig uitleggen waarin de voorwaarden van het nieuwe product verschillen met je oudere product.

De energieleverancier verzoekt de klant uitdrukkelijk om in te stemmen met het nieuwe voorstel. Doet de klant dit niet tegen de einddatum van de lopende overeenkomst, dan verbindt de energieleverancier zich ertoe om hem verder te blijven beleveren aan het op dat moment goedkoopste equivalent product van bepaalde duur dat hij op de markt aanbiedt. In het geval van onze abonnee - met een vast contract van twee jaar - was dit ook effectief het goedkoopste equivalent product.

Loopt je energiecontract af? Onderneem actie!

Ontdek onze prijsvergelijker

Deze schrijnende getuigenis toont nogmaals het belang van goed te vergelijken. Gebruik hiervoor onze prijsvergelijker.

VERGELIJK ENERGIELEVERANCIERS

We kunnen het niet genoeg benadrukken: loopt je contract ten einde en ontvang je een nieuw voorstel, ga meteen na of dit werkelijk het meest voordelige tarief is voor jouw verbruiksprofiel

Wij adviseerden onze abonnee om onmiddellijk van energiecontract te veranderen zodat hij zich niet langer blauw zou betalen.

Energieactie bij energieleverancier Mega

Ontdek onze energieactie waarvoor we een interessant variabel én vast tarief hebben onderhandeld bij energieleverancier Mega.

MEER OVER ONZE VOORDELIGE ENERGIEACTIE