Nieuws

Hoe krijg je de beste prijs voor de stroom die je zonnepanelen op het net zetten?

07 juni 2021
terugleververgoeding, zonnepanelen, injectie, overtollige stroom

Zonnepaneeleigenaars met een digitale meter krijgen in Vlaanderen sinds dit jaar een vergoeding voor de stroom die ze op het net zetten. Hoewel die vrij beperkt is, kun je je voordeel doen met de juiste keuze. Wij helpen jou het bos door de bomen te zien.

Zonnepaneeleigenaars met een digitale meter hebben er sinds dit jaar alle baat bij om zoveel mogelijk van hun opgewekte elektriciteit meteen zelf te verbruiken. Zo doe je de grootste winst met je zonnepanelen.

Terugleververgoeding voor overtollige stroom

Op sommige momenten zul je toch stroom op het elektriciteitsnet plaatsen omdat je zonnepanelen meer opwekken dan wat je op dat moment kunt verbruiken. Je digitale meter registreert hoeveel precies. Met je leverancier kun je een teruglevercontract sluiten zodat je een vergoeding krijgt voor die geïnjecteerde stroom.

Zo goed als alle leveranciers bieden vandaag zo’n teruglevercontract aan. Gemiddeld bedraagt de terugleververgoeding in juni 2021 voor een enkelvoudige meter 5 c€/kWh voor een vast contract, met uitschieters tot 6,3 c€/kWh. Voor een variabel contract ligt het gemiddelde rond 4,5 c€/kWh met een maximum van 5,35 c€/kWh. Daarmee liggen de gemiddelde tarieven iets hoger dan een paar maanden geleden.

Hoe te vergelijken?

Hoewel de vergoeding vrij beperkt is, zijn er dus wel degelijk wat verschillen en heb je er alle baat bij om te vergelijken. Toch focus je je het best niet louter op een hoge terugleververgoeding. Het afnametarief ligt immers een pak hoger en is bepalender voor de hoogte van je uiteindelijke factuur. Om te weten welk tariefplan voor jou het meest voordelig is, moet je dus rekening houden met zowel je afname als je injectie. 

Het belangrijkste advies is dat je het best een simulatie kunt doen op basis van jouw persoonlijke verbruiksprofiel. Als je weet hoeveel stroom je jaarlijks van het net afneemt en hoeveel je ongeveer zult injecteren, kun je een berekening doen via onze koopwijzer. Wij hebben alle terugleververgoedingen geïntegreerd in onze tool zodat je dankzij onze simulatie het meest voordelige tarief kunt vinden voor jouw profiel.

NAAR ONZE KOOPWIJZER

Wil je nog meer lezen over de zaken waarop je het best kunt letten bij de terugleververgoeding, dan vind je meer info in ons bijgewerkte dossier over zonnepanelen.