Nieuws

De gasprijzen dalen weer. Wat betekent dat voor jouw voorschotfactuur?

25 oktober 2022
energieprijzen dalen merk ik dat in mijn voorschotfactuur

De prijzen op de groothandelsmarkt voor gas zijn enorm gedaald: van 350 euro per MWh naar zo´n 150 euro per MWh. Ga je die daling van gasprijzen terugzien op je voorschotfactuur? Onze energie-expert Jordi van Paemel geeft antwoord.

 

De meeste mensen hebben vandaag een variabel contract, of wanneer hun vaste contract afloopt, dan moeten ze overstappen op een variabel tarief aangezien er geen vaste tarieven meer te vinden zijn. Die variabele tarieven zijn direct gekoppeld aan de evolutie op de energiemarkt. Als de prijs daar daalt, weerspiegelt zich dat ook in een daling van jouw energiefactuur.

prijzen op de groothandelsmarkten voor gas

prijzen op de groothandelsmarkten gas

Dat is goed nieuws, maar dat zal je niet meteen merken op je voorschotfactuur. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste, omdat de gasprijzen misschien wel zijn gedaald, maar in vergelijking met vorig jaar nog steeds erg hoog zijn. Ten tweede, gebruikt men over het algemeen in de maanden september en oktober minder energie om te verwarmen. Het zullen vooral de prijzen van november tot eind maart zijn, het moment dat mensen gaan verwarmen, die bepalend zullen zijn voor de factuur.

Het is nu ook niet zo dat elke leverancier proactief bij elke stijging of daling op de energiemarkt de voorschotfactuur gaat aanpassen. Ze laten vaak het initiatief aan de klant.

Conclusie: het is zeker en vast goed nieuws dat de prijzen dalen en je zult dat ook gaan merken op je eindfactuur. Maar we moeten voorzichtig blijven, het blijft afwachten wat de prijzen de komende maanden zullen doen.

Meer weten over energie? Neem eens een kijkje op onze energyguide.

Naar de energyguide

BEL ONS OP 0800 500 20