Nieuws

Nieuwe energieleverancier Frank Energie focust op stroomtarieven per uur

28 augustus 2023
Logo van energieleverancier Frank Energie

Frank Energie, dat is de naam van de nieuwkomer op de Vlaamse energiemarkt die zich vooral wil toespitsen op contracten met schommelende elektriciteitsprijzen. Wij blijven voorzichtig en vinden dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over de prijsrisico’s van zo’n contract.

Wie is Frank Energie?

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf werd in 2021 opgericht en telt vandaag zo’n 70 000 klanten in Nederland waar ze naar eigen zeggen de tweede grootste aanbieder zijn van dynamische contracten. Tegen eind 2024 mikt het bedrijf op 50 000 klanten in Vlaanderen.

Frank Energie wil consumenten laten kennismaken met dynamische energiecontracten nadat eerder o.a. Engie en Eneco ook al zo’n formule op de Vlaamse markt brachten.

Wat is een dynamisch contract?

Bij een elektriciteitscontract met een dynamische prijs wordt je stroomverbruik uur per uur verrekend. Voor elk uur wordt het werkelijke tarief aangerekend dat op dat moment op de elektriciteitsmarkt geldt. Doorgaans zijn de prijzen lager op momenten dat er veel hernieuwbare energie beschikbaar is, met name tussen 13u en 17u in de namiddag én op momenten met een lage vraag zoals ’s nachts.

Frank energie dynamische contracten

Is een dynamisch contract interessant voor jou?

Stroomprijs per uur: bezint eer ge begint

Een dynamisch contract is lang niet voor iedereen weggelegd. Je moet over een digitale meter beschikken én in staat zijn om je verbruik af te stemmen op het beschikbare aanbod. Dat kan alleen als je een groot energieverbruik hebt dat je flexibel kunt verschuiven naar momenten waarop de prijzen laag zijn. Bijvoorbeeld omdat je een elektrische wagen, een warmtepomp of een thuisbatterij hebt.

 

Heb je geen grootverbruikers waarvan je het gebruik eenvoudig kunt plannen tijdens uren met lage prijzen, dan riskeert je energiefactuur met een dynamisch tarief hoger uit te vallen. Wie zonnepanelen heeft, wekt overdag bovendien zelf elektriciteit op tijdens de periodes van lagere prijzen. In dat geval moet je er rekening mee houden dat ook de terugleververgoeding varieert per uur en op sommige momenten zelfs negatief kan zijn.

Dynamische formules kunnen ook pas succesvol worden in combinatie met intelligente sturingssystemen zoals een slimme laadpaal, die automatisch je wagen oplaadt op momenten dat er goedkope stroom beschikbaar is. Zo biedt Frank Energie een app aan die moet toelaten om je elektrische wagen op te laden tijdens de goedkoopste momenten.

Ook dynamische voorschotbedragen, maar dat houdt risico's in

Bijzonder is ook dat Frank Energie standaard een dynamisch voorschotbedrag aanrekent aan zijn klanten, wat betekent dat het voorschot elke maand wijzigt in functie van het geschatte verbruik en de verwachtte energieprijzen. Bij het begin van de maand maakt men een inschatting van de kosten en na afloop van de maand rekent men de werkelijke kosten af op de volgende factuur.

Dit systeem is vergelijkbaar met de maandelijkse afrekening die men nu ook al kan aanvragen bij de meeste leveranciers. Dit heeft een aantal voordelen, zoals een sneller inzicht in je energieverbruik, maar ook nadelen. Zo betaal je een hogere factuur tijdens de wintermaanden omdat je dan meer verbruikt. Dat kan voor sommigen problemen opleveren, afhankelijk van de financiële draagkracht.

Is het standaard variabel tarief bij Frank Energie interessant?

Naast het dynamische aanbod voor elektriciteit biedt Frank Energie ook een standaard variabel energietarief aan waarbij de prijs maandelijks wordt aangepast. We vergeleken de prijs daarvan voor een doorsnee elektriciteits- en gasverbruik (respectievelijk 3 500 kWh en 17 000 kWh) en stellen vast dat het bij de voordeligste op de markt behoort.

De vaste vergoeding bedraagt 5 euro voor elektriciteit en 61,5 euro voor gas als je een contract neemt voor beide energiesoorten. Dat is relatief weinig en ook de prijs per kWh is interessant. De leverancier profileert zich hier dus als prijsbreker.

Variabel tarief enkel voordelig voor analoge meters

Alleen was het ons niet meteen duidelijk hoe je een contract voor dit tarief kunt afsluiten bij Frank Energie. Surf je naar de website van Frank Energie, dan kan je alleen een simulatie doen voor dit standaardtarief als je over een analoge meter beschikt. In een reactie laat de nieuwe leverancier weten dat dit inderdaad nog duidelijker kan en in de toekomst zal aangepast worden.

Maar op dit moment kun je met een digitale meter dus niet intekenen op het variabele tarief, enkel op het dynamische aanbod. Het is de overtuiging van de leverancier dat ze daardoor de consument de beste voorwaarden kunnen bieden.

Consumenten beter informeren over de risico’s van dynamische tarieven

Toch zijn wij van mening dat het veel beter in de verf kan worden gezet dat je intekent op een dynamisch aanbod met een digitale meter. Dat wordt bij een simulatie op dit moment niet expliciet vermeld. Het is van belang dat consumenten zich hier vóór ondertekening van het contract goed van bewust zijn.

Ook moeten de consequenties en risico’s van zo’n tarief voldoende duidelijk zijn, zoals een hogere factuur als je veel verbruikt tijdens piekuren met hoge prijzen omdat je je verbruik niet kunt verplaatsen. Leveranciers zijn overigens wettelijk verplicht om informatie te verstrekken over de mogelijke prijsrisico’s naast de kosten, mogelijkheden en voordelen.

Liever een traditioneel contract? Teken in op onze actie

Geef jij nog steeds de voorkeur aan een traditioneel variabel of vast energietarief, dan kun je ook nog steeds terecht bij onze energieactie in samenwerking met Mega. Dankzij de cashback zijn de vaste tarieven deze maand de goedkoopste in de drie regio’s voor een gemiddeld verbruik.

Naar onze energieactie