Biedt mijn energieleverancier een afbetalingsplan aan en onder welke voorwaarden?

Indien de energieprijzen zo hoog blijven, zal de jaarlijkse energiekost voor een gemiddeld gezin volgens de VREG schommelen rond de €9.000, maar liefst een viervoudiging tegenover vorig jaar. Een probleem voor één huishouden op de drie, zo bleek vorige zomer uit onze crisisenquête: 30% van de huishoudens gaf aan de hoge energieprijzen niet meer de baas te kunnen. En dat cijfer zal alleen maar stijgen de komende herfst- en wintermaanden.
Er zijn best wat mogelijkheden om je factuur te drukken (lees hier onze tips) en ook wanneer de factuur in de bus valt, zijn er opties (wat als ik mijn factuur niet kan betalen). Aankloppen bij je energieleverancier voor een afbetalingsplan is een van die opties. Je betaalt dan gedurende een vastgelegde periode elke maand een minimumbedrag extra af, om zo de schuld van je afrekening af te lossen. Zo’n plan is gratis bij Engie, Mega, TotalEnergies, Luminus en Eneco, de grootste energieleveranciers in ons land, al verschillen soms de voorwaarden.
Stijging aantal afbetalingsplannen, wie betaalt de prijs?
De grote spelers zagen de jongste maanden het aantal aanvragen meer dan verdubbelen. Ze verwachten ook een verdere stijging, en dat maakt hen ongerust.
Ook voor hen stegen de kosten enorm, terwijl ze de netkosten en heffingen wel moeten blijven doorstorten aan netbeheerders en overheden. En wanneer de klant zijn factuur uitstelt, of slechts gedeeltelijk betaalt… Daarnaast deed deze energiecrisis ook de administratieve last enorm toenemen.
Wat als energieleveranciers het ook moeilijk krijgen? Zullen ze dan kosten aanrekenen voor een afbetalingsplan? Of het plan beperken in de tijd?
Jordi Van Paemel, energie-expert bij Test Aankoop: “Het risico bestaat dat leveranciers in de toekomst kosten zullen doorrekenen als de klant een afbetalingsplan aangaat. Wij dringen er uiteraard op aan dat een afbetaling gratis blijft, want de energiecrisis vraagt nu al erg veel van de consument.
Wat betreft de facturen, raden wij zeker aan deze niet te laten liggen. Probeer ze te betalen of, als dat niet lukt, een andere oplossing te zoeken. De kosten zullen immers blijven oplopen en dan ben je nog verder van huis. Bovendien worden ook de energieleveranciers geconfronteerd met de hoge prijzen en kunnen ook zij in moeilijkheden komen als de klant niet betaalt.
Een tip: controleer altijd nauwkeurig of het te betalen bedrag op je factuur klopt. Voor vele consumenten minder eenvoudig. Bij Test Aankoop blijven we ijveren voor een transparantere energiefactuur. Onze cel energie krijgt dagelijks telefoons van ongeruste klanten die hun eindfactuur in de bus kregen. Ze zijn geschrokken van de hoge som en stellen zich vragen over de correctheid van de afrekening. Onze experten kunnen helpen bij het uitpluizen ervan. Wat je zelf eenvoudig kan nakijken is het verbruik op basis van de vermelde meterstanden en, indien je een vast contract hebt, de prijs per kWh. Bij een variabel contract is dit echter veel minder eenvoudig.”
Kan de maandelijkse afrekening soelaas bieden? / Van voorschotfactuur naar maandelijkse afrekening?
De digitale meter, vanaf 2025 verplicht in ons land, maakt een maandelijkse afrekening mogelijk. De grote leveranciers Engie, Mega, Luminus en Eneco laten vandaag al toe maandelijks te betalen op basis van je werkelijk verbruik. Zo weet je meteen elke maand waar je aan toe bent, wat voor minder onzekerheid zorgt. Een nadeel van dit systeem is zijn seizoensgevoeligheid. Tijdens de wintermaanden zal je gas- en elektriciteitskost veel hoger liggen dan tijdens de zomermaanden. Voorschotfacturen spreiden de kost over de 12 maanden, en zorgen dus dat de factuur minder zwaar binnenkomt.