Nieuws

Energieprijzen stijgen opnieuw: lage coronatarieven zijn verleden tijd

10 mei 2021
energieprijzen, elektriciteitsprijs, energietarieven, stroomprijzen

In de nasleep van de drastische eerste lockdownmaatregelen in de lente van 2020 daalden de energieprijzen sterk. Vandaag lijken de prijzen zich goed te hebben hersteld. Je kunt dus maar beter nagaan of je nog een voordelig energiecontract hebt.

Meer dan een jaar geleden ging ons land in lockdown als gevolg van het coronavirus. Winkels gingen dicht, bedrijven schroefden hun activiteiten tijdelijk terug en het transport viel zo goed als stil. Dat alles had een sterke impact op de energiemarkten: de vraag naar olie, aardgas en elektriciteit zakte in elkaar en de energieprijzen daalden sterk.

Stijgende elektriciteitsprijs door duurdere uitstootrechten

Vandaag zien we de prijzen opnieuw omhoogklimmen. De sterk gestegen prijs voor uitstootrechten speelt daarin een belangrijke rol. Deze kosten, die elektriciteitsproducenten betalen per ton CO2 die ze uitstoten en in de stroomprijs worden verrekend, zijn op een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Daar waar je in mei 2020 nog gemiddeld 270 euro betaalde voor een vast elektriciteitscontract (enkel energie, dus zonder nettarieven en heffingen), is dat een jaar later 367 euro, of bijna 100 euro méér. Bij variabele contracten loopt het verschil nog hoger op: vorig jaar bedroeg de gemiddelde kost voor elektriciteit 163 euro, vandaag is dat bijna het dubbele (311 euro). 

Stijgende gasprijs door de lage temperaturen

Voor aardgas zien we eenzelfde plaatje. Een doorsneegezin betaalde in mei 2020 557 euro voor een vast aardgascontract (zonder nettarieven en heffingen); vandaag is dat 782 euro, of zo’n 225 euro méér. Voor een variabel contract is de stijging nog spectaculairder: van 380 naar 702 euro. De toename is onder meer toe te schrijven aan de lage temperaturen. Afgelopen maand beleefden we zelfs de koudste april sinds 1986 volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut.

Toch nog besparingen mogelijk

Ondanks de sterk gestegen prijzen blijven besparingen mogelijk. Voor elektriciteit bedraagt het gemiddelde besparingspotentieel deze maand tussen 70 en 100 euro (afhankelijk van het gewest). Voor aardgas loopt dat op tot zo’n 130 euro.

Vorig jaar gingen we ervan uit dat de energieprijzen eerder zouden stijgen dan dalen. Bijgevolg gaven we het advies om te opteren voor de gemoedsrust van een vast contract. Vandaag lijkt het weinig zinvol om de gestegen energieprijzen vast te prikken, al hangt veel natuurlijk af van de prijs van je nieuwe contract. 

Vergelijk je energietarief

Volgde je ons advies en sloot je vorig jaar een voordelig contract af met een vaste prijs dat nog steeds loopt, dan blijf je beter waar je zit. Loopt je energiecontract af of ben je al een aantal jaar klant bij dezelfde leverancier, dan doe je er goed aan je energietarief even te vergelijken met de huidige marktprijzen. Dat kan eenvoudig met onze tools:

  • Via onze koopwijzer krijg je een volledig beeld van alle huidige energietarieven met of zonder welkomstkortingen. 
  • Voor een snelle en makkelijke vergelijking kun je terecht op ons energieplatform
  • Je kunt je zoektocht naar het meest voordelige energietarief volledig uitbesteden aan onze energieassistente Gaele.