Nieuws

Capaciteitstarief in Vlaanderen mogelijk opnieuw uitgesteld: een goede zaak

16 mei 2022
capaciteitstarief

De Vlaamse energieregulator VREG overweegt een nieuw uitstel van het capaciteitstarief. Een goede zaak voor de consument in deze tijd van torenhoge energieprijzen en overbevraagde klantendiensten van leveranciers.

In 2020 besliste de VREG om de netkosten voor elektriciteit, die worden verrekend via de distributienettarieven, anders te gaan aanrekenen vanaf 1 januari 2022. Nadat dit capaciteitstarief eerder al 6 maand werd uitgesteld, overweegt de VREG een nieuw uitstel tot 1 januari 2023. Daarvoor zal ze een publieke raadpleging organiseren.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is een andere manier om netkosten aan te rekenen. Deze netkosten betaal je voor het gebruik van het distributienet, dus om elektriciteit tot bij je thuis te krijgen. Vandaag worden deze kosten berekend op basis van je verbruik; je betaalt een tarief per kWh.

Met de invoering van het capaciteitstarief zal een deel van je netkosten (zo’n 10% van de totale factuur) worden berekend op basis van de netcapaciteit die je gebruikt. Dat moet consumenten stimuleren om het elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Dat is belangrijk omdat wordt verwacht dat we de komende jaren meer elektriciteit zullen verbruiken als gevolg van de elektrificatie van transport en verwarming. Dit dreigt op bepaalde momenten tot een overbelasting van het net te leiden, zeker wanneer iedereen zijn elektrische wagen op hetzelfde moment aan de laadpaal zou hangen of tegelijk zijn warmtepomp zou inschakelen.

Door deze verbruikspieken zouden aanzienlijke investeringen vereist zijn in het elektriciteitsnet, wat tot stijgende tarieven kan leiden. Daarom wil de VREG consumenten via de invoering van het capaciteitstarief stimuleren om hun verbruik meer te spreiden . Zo zal wie zijn elektrische wagen gespreid oplaadt met een slimme laadpaal minder betalen dan wie snel op vol vermogen wil laden. Daarnaast kun je maar beter niet verschillende energieverslindende toestellen tegelijk inschakelen.

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

Het capaciteitstarief is gebaseerd op de gemiddelde maandpiek van de afgelopen 12 maanden. Een maandpiek is het hoogste piekvermogen dat je tijdens een kwartier in een bepaalde maand hebt verbruikt. De maandpieken worden geregistreerd via de digitale meter en kun je vandaag al raadplegen via mijn.fluvius.be.

Wie, zoals de grote meerderheid van de Vlaamse gezinnen, nog over een analoge meter beschikt, zal een minimale vaste bijdrage betalen die overeenstemt met een verbruikspiek van 2,5 kW. Daarnaast zul je een deel van de kosten per kWh tegen een hoger tarief betalen dan klanten met een digitale meter. Prosumenten met klassieke meter betalen bovendien verder het prosumententarief.

Voor wie recht heeft op het sociaal tarief, verandert er niets. Het capaciteitstarief zal voor deze gezinnen niet van toepassing zijn.

Uitstel meer dan welkom in huidige context

Netbeheerder Fluvius had bij de VREG aangedrongen op een nieuw uitstel omdat hij geen betrouwbare invoering kon garanderen tegen 1 juli. Ook FEBEG, de sectororganisatie van de energieleveranciers, was hiervoor vragende partij; ze  verwees onder meer naar de overbevraagde IT-diensten en contactcenters door de huidige energiecrisis en de maatregelen van de overheden.

Ook wij zijn voorstander van een uitstel. Een kwaliteitsvolle implementatie van de hervorming is immers essentieel. Consumenten zitten niet te wachten op een halfbakken invoering die problemen zou kunnen geven, zeker niet in een periode dat de energiefactuur voor veel gezinnen al een grote zorg is. En de klantendiensten van de leveranciers zijn momenteel ook effectief overbevraagd. Het capaciteitstarief zal bij veel consumenten leiden tot nieuwe vragen. Het is van belang dat ze daarmee bij hun leverancier terechtkunnen.

Ook bij ons kun je uiteraard nog steeds terecht met alle vragen over jouw energiefactuur. Wij staan je graag bij met advies via het nummer 02 542 33 86 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 12u.30 en van 13u. tot 17u., behalve op vrijdag tot 16u.).

 

BEL ONS OP 02 542 33 86