Nieuws

Barbecue-accessoires: onze gids voor perfecte grillades

25 mei 2023
man bereidt grillades op de barbecue

Wil jij de ultieme grillmeester worden en je barbecue-ervaring naar een hoger niveau tillen? Zoek niet verder! Onze gids voor barbecue-accessoires onthult de geheimen van perfecte grillades. Van basisgereedschap tot gespecialiseerde tools, we bieden je een onmisbare lijst van accessoires aan om je gerechten te bereiden en op smaak te brengen als een echte meesterkok.

Hoe organiseer je een geweldige barbecue? Het geheim zit 'm in de juiste accessoires. Sommige zijn voor de hand liggend, terwijl andere minder bekend zijn maar je wel helpen om je gerechten te bereiden en op smaak te brengen als een echte meesterkok.

Basis barbecue tools

Reinigingsborstel

Om een BBQ-grill te reinigen is een goede staalborstel onmisbaar in je doos met barbecuegerief. De borstel is hard genoeg om er de aangekoekte etensresten mee te verwijderen en hebben soms metalen uitsteeksels om de laatste kleine restjes nog beter te verwijderen. Je vindt ze voor een paar euro’s in de doe-het-zelfzaak of in een tuincentrum. 

Tang, vork en spatel

Deze klassiekers onder de barbecue benodigdheden zijn zeer handig maar er zijn een paar elementen waarmee je rekening moet houden alvorens je overgaat tot de aankoop.

  • Kijk goed na of ze een haakje hebben om ze makkelijk op te hangen.
  • Controleer ook of ze lang genoeg zijn om overal bij te kunnen.
  • Zijn de handvaten geïsoleerd? Dit geeft immers een betere bescherming en greep. 

 

Grill handschoenen

Deze speciale handschoenen geven een goede bescherming tegen hitte. Door het siliconen patroon zijn ze ook antislip, waardoor je de tools beter kunt vastpakken. Je vingers zitten stevig vast, niet zoals bij ovenwanten, en door de lange insteken zijn ook je polsen beschermd. Deze handschoenen kun je vinden vanaf € 14. Ze bestaan in verschillende maten dus pas ze eens voordat je ze aankoopt.

Tools om je barbecue aan te steken

Schoorsteen of brikettenstarter

Een barbecue aansteken lukt niet altijd even vlot. Een barbecueschoorsteen of brikettenstarter kan daarbij helpen. Je vult de schoorsteen met houtskool, steekt een paar aanmaakblokjes aan op de bodem van je barbecue (of op de grill) en zet de gevulde schoorsteen daarbovenop. Zodra de bovenste kolen wit zijn, kun je de inhoud in je barbecue verspreiden. Je hebt al een brikettenstarter vanaf € 25. 

Elektrische aanmaker

Dit toestel plaats je op de bodem van de barbecue, je giet de kolen erover en steekt de aanmaker in het stopcontact. Na een tiental minuten zou de houtskool warm genoeg moeten zijn om te kunnen grillen. Let wel op, de gloeidraad wordt uiteraard heel heet. Deze toestellen kun je al vinden vanaf  € 11 in de winkel. 

Accessoires voor het grillen en de smaak

Visgrill of groentegrill

Groenten of vis op de barbecue zijn niet zo makkelijk te bereiden en om te draaien. Een grill kan daarbij helpen. Je legt de producten erin en kunt hem eenvoudig omdraaien wanneer een kant gebakken is. Je hebt zo’n grill in verschillende maten, met of zonder handvat, vanaf ongeveer € 10.  

Rookchips

Met deze rookchips kun je makkelijk een extra rooksmaakje toevoegen aan je barbecuegerechten. Je moet de chips een paar uur laten weken in water en dan nadien laten uitlekken en op je kolen gooien. Om ze op een gasbarbecue te gebruiken doe je ze in een pakketje in aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in en leg ze op de rooster. Of maak een open pakje, leg er de schilfers in en plaatst het op de brander. Je kunt ze natuurlijk ook in aluminiumfolie direct op je houtskool leggen. Je barbecue moet uitgerust zijn met een deksel om de rook binnen te kunnen houden om zo de rooksmaak te geven. Er zijn verschillende smaken en merken. Je vindt een zak met rookchips vanaf € 5.

Rookplankjes

Met deze plankjes uit cederhout kun je makkelijk een rooksmaak toevoegen aan je vis, vlees of groenten. Je moet de plankjes een aantal uren laten weken in water. Zorg ervoor dat ze goed nat worden, anders zullen deze plankjes makkelijk in brand vliegen. Je legt ze op de grill en je plaatst er je vlees, vis of groenten op en grillen maar! Opgelet, leg er zeker geen al te grote stukken op. Verder is het belangrijk om de temperatuur tussen de 100 °C en 150 °C te houden om je eten langzaam te roken en te garen. Bovendien zal je plankje op die manier geen vuur vatten. Je kunt de plankjes verschillende keren gebruiken. Voor vijf stuks betaal je € 20.

Rookplankje op de barbecue met zalm

Vleesthermometer

Om er zeker van te zijn dat alles volledig gaar is en om te zien of je de perfecte bakwijze hebt, is een thermometer met sonde een zeer handige tool tijdens het bar­be­cueën. Belangrijk is dat verschillende temperaturen moeten worden bereikt voor eenzelfde bakwijze, afhankelijk van het type vlees. Je kippenvlees moet 72 °C bereiken om er zeker van te zijn dat het voldoende gaar is, lamsvlees is perfect rosé bij 70 °C en rundsvlees is lekker saignant tussen 50 °C en 52°C. Omdat varkensvlees gevoelig is voor bacteriën moet je hier toch een minimale kerntemperatuur van 60 °C bereiken. 

Vind jouw ideale barbecue

Ben je op zoek naar een nieuwe barbecue die beter aan je verwachtingen voldoet? Ga naar onze barbecuevergelijker en maak je keuze uit meer dan 20 modellen.

42 Slechte
kwaliteit
vanaf  64,99
50 Redelijke
kwaliteit
vanaf  74,99
72 Goede
kwaliteit
vanaf  85,99