Nieuws

Barbecue aansteken, leren grillen en reinigen

08 september 2023
tips voor je bbq

Ben je nieuw in de wereld van barbecueën? Dit artikel is perfect voor jou! Ontdek hoe je een BBQ aansteekt, je eten klaarmaakt en je het rooster reinigt. Leer de basisprincipes en handige tips voor een geslaagde BBQ-ervaring.

Een geslaagde barbecue vereist wel wat vaardigheid, vooral als je houtskool gebruikt. Begin met het aansteken en verspreid de gloeiende kolen gelijkmatig. Daarna moet je je eten op de juiste temperatuur grillen. En tot slot - een waar genot - moet je het rooster grondig reinigen. We geven je enkele handige tips in ons stappenplan om het je gemakkelijker te maken.

Vind de perfecte barbecue voor jou

Maar eerst... heb je uiteraard een barbecue nodig! Wij helpen je kiezen uit meer dan 20 modellen met onze barbecuevergelijker.

Terug naar boven

42 Slechte
kwaliteit
Barbecues
vanaf  64,99
50 Redelijke
kwaliteit
Barbecues
Referentieprijs  74,99
72 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Barbecues
vanaf  79,26

De barbecue aansteken: praktische tips

Wij adviseren je eerst om niet het ganse oppervlak van je barbecue te vullen met houtskool. Zo kun je het eten dat wat meer tijd nodig heeft tijdens het barbecueën perfectioneren, terwijl je de andere - al gare - stukken verwijdert uit de buurt van de hete kolen en warm houdt.

Bij het aansteken, open het deksel en de ventilatieroosters als je BBQ deze heeft.

Gebruik tot slot geen benzine of andere ontvlambare vloeistoffen om je barbecue aan te steken. Het gaat hier om je veiligheid.

Barbecue aansteken op de klassieke manier

Als je droge takjes in je tuin hebt liggen, kun je natuurlijk op de klassieke manier te werk gaan door ze in de barbecue te plaatsen met enkele kranten (niet te strak opgerold) eronder. Zodra je de kranten hebt aangestoken met een aansteker of lucifer, duurt het meestal niet lang voordat je hete kolen krijgt waarop je de houtskool plaatst. Maar misschien steek jij liever jouw BBQ aan op een minder avontuurlijke manier?

Barbecue aansteken met aanmaakblokjes

Vergeleken met de vorige methode bieden aanmaakblokjes een gemakkelijke oplossing. Je steekt ze aan nadat je ze hebt verdeeld tussen (niet bovenop) de houtskool. Als de houtskool in contact komt met de aanmaakblokjes, kun je het vuur gelijkmatig verdelen door de houtskool te mengen met een kleine metalen schep of door te blazen op de kolen die beginnen gloeien. Je kunt ook een frisbee of een ander middel gebruiken om de verbranding van de kolen beter op gang te brengen. Kies voor aanmaakblokjes met natuurlijke vezels om chemische smaken en geuren te vermijden.

Barbecue aansteken met aanmaakblokjes en een schoorsteen of brikettenstarter

Nog makkelijker! Er zijn zogenaamde barbecueschoorstenen verkrijgbaar vanaf  € 25. Vul de schoorsteen met houtskool, steek een paar aanmaakblokjes aan op de bodem van je barbecue en zet de gevulde schoorsteen daarbovenop. Zodra de bovenste kolen wit zijn, kun je de inhoud in je barbecue verspreiden. Dit bespaart je tijd en het gedoe van het gelijkmatig verdelen van de kolen.

Barbecue aansteken met een elektrische aanmaker

Dit is een elektrische weerstand die je op de bodem van je barbecue plaatst. Je hoeft alleen maar de kolen erover te gieten en deze aanmaker in het stopcontact te steken. Na tien minuten is de houtskool voldoende opgewarmd om te kunnen grillen. Let op, de gloeidraad wordt vanzelfsprekend erg heet.

Dit toestel kun je kopen in de winkel vanaf  € 11.

Terug naar boven

Barbecueën: de basisprincipes

Zorg ervoor dat je gelijkmatig gloeiende kolen hebt en plaats je rooster op de juiste manier op je BBQ

Wacht tot er geen vlammen meer uit de houtskool komen, het zijn de gloeiende kolen die het eten grillen, niet de vlammen. Wanneer alle kolen roodgloeiend zijn of al bedekt zijn met een dun laagje as, is het tijd om te beginnen met grillen.

Voordat je het eten op de barbecue legt, kun je je rooster invetten met een stuk keukenpapier gedrenkt in olie, zodat je maaltijd niet aan het rooster blijft plakken. Plaats het rooster op minstens 10 cm van de kolen, afhankelijk van het type bereiding dat je wilt. Hoe lager en dichter je het rooster plaatst bij de kolen, hoe meer het eten gegrild wordt. Hoe hoger en verder weg van de kolen, hoe zachter de bereiding zal zijn.

Wees voorzichtig, tijdens het grillen kan vet van sommige vleeswaren (worstjes, merguez, ...) op de kolen vallen en vlammen veroorzaken. Als dit gebeurt, is het verstandig om het vlees weg te halen van de vlammen om te voorkomen dat het aanbrandt.

De temperatuur is afhankelijk van de grillade op je barbecue

Het is belangrijk om te weten dat elk type vlees een andere kerntemperatuur moet bereiken met dezelfde grillmethode, en dat is waar de moeilijkheid ligt. Kip moet bijvoorbeeld een kerntemperatuur van 72°C bereiken om voldoende gaar te zijn, lamsvlees is perfect rosé bij 70°C en rundsvlees is lekker saignant tussen 50°C en 52°C. Omdat varkensvlees gevoelig is voor bacteriën, moet je toch een minimale kerntemperatuur van 60°C bereiken. Om te controleren of de grilltemperatuur ideaal is en om er zeker van te zijn dat alles perfect gaar is, is een vleesthermometer een zeer handig hulpmiddel tijdens het barbecueën.

Als je barbecue ventilatiegaten heeft om de luchtcirculatie te regelenof een deksel, weet dan dat het verminderen van de luchttoevoer (dus ze sluiten) de grilltemperatuur zal verlagen en de verbranding van de houtskool zal vertragen. Aan de andere kant zal het openen ervan de temperatuur net verhogen en de houtskool sneller doen branden.

Modellen met een deksel zouden een oveneffect creëren en zijn dus ideaal voor het grillen van grotere stukken vlees.

Terug naar boven

De barbecue reinigen: om de klus gemakkelijk te klaren

Helaas bestaat er nog geen zelfreinigende barbecue. Daarom...

Raden we je aan om eerst het meeste vuil van het rooster te verwijderen met behulp van een stuk papier. Sluit vervolgens het deksel als je barbecue er een heeft en laat de barbecue op volle kracht branden gedurende 10 tot 15 minuten om het vuil maximaal te verbranden.

Daarna is een stevige stalen borstel onmisbaar om je barbecuegrill schoon te maken. De borstel moet hard genoeg zijn om vastgekoekte voedselresten te verwijderen, soms heeft hij metalen uitsteeksels om de laatste verbrande deeltjes beter te verwijderen. Je kunt deze voor een paar euro vinden in doe-het-zelfzaken of tuincentra, vanaf € 25.

Terug naar boven