Nieuws

Hoe moet je een houtskoolbarbecue aansteken?

In dit artikel lees je over de verschillende manieren om een houtskoolbarbecue aan te steken. Denk aan het gebruik van aanmaakblokjes en met behulp van een brikettenstarter. Daarnaast geven we je ook nog enkele praktische tips voor een zorgeloze en smakelijke BBQ.

Expertise:
Redactie:
21 mei 2025
groep vrienden staat samen rondom een bbq

Manieren om de barbecue aan te steken

BBQ aansteken met aanmaakblokjes

Een houtskoolbarbecue aansteken met aanmaakblokjes is eenvoudig. Plaats een paar aanmaakblokjes in het midden van de barbecue en stapel er een bergje houtskool of briketten omheen. Steek de blokjes aan met een lange lucifer of aansteker en laat het vuur rustig zijn werk doen. Wacht tot de houtskool een grijze gloed krijgt (ongeveer 20-30 minuten), spreid dan de kolen gelijkmatig uit en begin met barbecueën. Kies voor aanmaakblokjes met natuurlijke vezels om chemische smaken en geuren te vermijden.

BBQ aansteken met takjes of kranten

Als je droge takjes in je tuin hebt liggen, kun je natuurlijk op de klassieke manier te werk gaan door ze in de barbecue te plaatsen met enkele kranten (niet te strak opgerold) eronder. Zodra je de kranten hebt aangestoken met een aansteker of lucifer, duurt het meestal niet lang voordat je hete kolen krijgt waarop je de houtskool plaatst. Maar misschien steek jij liever jouw BBQ aan op een minder avontuurlijke manier?

Brikettenstarter of barbecueschoorsteen

barbecueschoorsteen

Barbecueschoorsteen met brandende kolen

Je kunt de barbecue ook aansteken met een brikettenstarter of barbecueschoorsteen. Vul de schoorsteen met houtskool, steek een paar aanmaakblokjes aan op de bodem van je barbecue en zet de gevulde schoorsteen daarbovenop. Zodra de bovenste kolen wit zijn, kun je de inhoud in je barbecue verspreiden. Dit bespaart je tijd en het gedoe van het gelijkmatig verdelen van de kolen. Je hebt al een brikettenstarter of barbecueschoorsteen vanaf € 25.  

Wat is beter: houtskool of briketten?

 

BBQ aansteken met elektrische aanmaker

Een elektrische aanmaker is een elektrische weerstand die je op de bodem van je barbecue plaatst. Je hoeft alleen maar de kolen erover te gieten en deze aanmaker in het stopcontact te steken. Na tien minuten is de houtskool voldoende opgewarmd om te kunnen grillen. Let op, de gloeidraad wordt vanzelfsprekend erg heet. Dit toestel kun je kopen in de winkel vanaf  € 11.

Terug naar boven

De beste houtskool barbecues

42 Slechte
kwaliteit
Getest in labo
Barbecues
vanaf  49,99
31 Slechte
kwaliteit
Getest in labo
Barbecues
Referentieprijs  54,99
72 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Getest in labo
Barbecues
vanaf  71,90

Tips om de barbecue aan te steken

  • Vul niet het ganse oppervlak van je barbecue met houtskool. Zo kun je het eten dat wat meer tijd nodig heeft tijdens het barbecueën perfectioneren, terwijl je de andere - al gare - stukken verwijdert uit de buurt van de hete kolen en warm houdt.

  • Open het deksel en de ventilatieroosters als je barbecue deze heeft tijdens het aansteken.

  • Gebruik zeker geen benzine of andere ontvlambare vloeistoffen om je barbecue aan te steken.

  • Wacht tot er geen vlammen meer uit de houtskool komen, het zijn de gloeiende kolen die het eten grillen, niet de vlammen. Wanneer alle kolen roodgloeiend zijn of al bedekt zijn met een dun laagje as, is het tijd om te beginnen met grillen.

  • Voordat je het eten op de barbecue legt, kun je je rooster invetten met een stuk keukenpapier gedrenkt in olie, zodat je maaltijd niet aan het rooster blijft plakken. Plaats het rooster op minstens 10 cm van de kolen, afhankelijk van het type bereiding dat je wilt. Hoe lager en dichter je het rooster plaatst bij de kolen, hoe meer het eten gegrild wordt. Hoe hoger en verder weg van de kolen, hoe zachter de bereiding zal zijn.

  • Wees voorzichtig, tijdens het grillen kan vet van sommige vleeswaren (worstjes, merguez, ...) op de kolen vallen en vlammen veroorzaken. Als dit gebeurt, is het verstandig om het vlees weg te halen van de vlammen om te voorkomen dat het aanbrandt.
Terug naar boven

Op zoek naar nieuwe houtskoolbarbecue?

Een geslaagde barbecue vereist wel wat vaardigheid, vooral als je houtskool gebruikt. Begin met het aansteken en verspreid de gloeiende kolen gelijkmatig. Pas daarna kan je je eten op de juiste temperatuur grillen. 

Maar eerst... heb je uiteraard een barbecue nodig! Wij helpen je de beste houtskoolbarbecue te kiezen met onze barbecuevergelijker.

Vergelijk houtskoolbarbecues

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou