Nieuws

Wat het Europese bandenlabel niet zegt (en onze bandentest wel)

22 november 2021

Elke nieuwe autoband moet een Europees bandenlabel dragen, waarop je informatie vindt over die band. Maar de informatie die je uit onze bandentest haalt, is veel uitgebreider.

Sinds 2012 moet een band die nieuwe op de markt wordt gebracht in Europa een bandenlabel dragen. Daarop vind je als potentiële klant informatie over de rolweerstand en het energieverbruik, over het remgedrag bij nat weer en over het rolgeluid. Sinds mei dit jaar wordt er ook op aangegeven of de band geschikt is voor op sneeuw of ijs.

Bandentest veel uitgebreider

Elk seizoen opnieuw voeren wij, samen met de Duitse automobielvereniging ADAC, een test uit van de zomer- en winterbanden die dan op de markt zijn. Maar is dat wel nodig? Want op het EU-label vind je toch al veel info?

Een vergelijking tussen die info en wat wij testen, blijkt dat onze tests veel verder gaan en veel uitgebreidere resultaten geven. Zo geeft het EU-label geen info over de prestaties van de banden op een droog wegdek, terwijl uit onze tests blijkt dat ook daar heel wat verschillen te noteren vallen tussen de verschillende banden. Op een nat wegdek geeft het Europees label wel aan hoe goed de band remt, met de hulp van het antiblokkeersysteem (ABS), maar daarmee weet je niet wat het risico op aquaplaning is bij deze band. Aquaplaning komt voor wanneer er zich, bij een stortbui, een grotere hoeveelheid water voor de band ophoopt dan dat de band kan verwerken. Daardoor ontstaat een laagje water tussen de band en de ondergrond en verliest de band grip op het wegdek. Die aquaplaning kan zich in de rijrichting voordoen en ook zijwaarts, in bochten. Het is dus vrij cruciaal om te weten of je band hier goed mee overweg kan. Ook hoe de band reageert op jouw stuurinstructies vind je terug in onze testresultaten.

De indicatie over sneeuw en ijs op het Europees bandenlabel geven aan of de band geschikt is voor in deze weersomstandigheden, vooral voor de Scandinavische markt. Ook op dit vlak geven onze tests meer gedetailleerde resultaten.

Wat betreft het geluid dat de banden maken, meten wij niet alleen dit geluid buiten de wagen, maar ook wat je hoort als je in de wagen zit.

Winter- en zomerbanden in verschillende maten

Het is sowieso een goed idee om elk seizoen je banden te wisselen. Winterbanden hebben niet alleen voordelen als het koud is, maar ook als het regent. In onze koopwijzer vind je de beste modellen voor verschillende bandenmaten.

Naar de koopwijzers autobanden