Nieuws

Zo komt jouw auto heelhuids de winter door

02 november 2020

Met de winter in zicht is het tijd om even te checken of je auto klaar is voor de lagere temperaturen en eventueel vorst of sneeuw. Deze tips besparen je de nodige kopzorgen door de kou.

Check banden, koelvloeistof en batterij

Banden

Heel het jaar door op zomerbanden rijden? Geen goed idee. Het best investeer je in een set goede winterbanden, voor je veiligheid en ook voor de slijtage van je banden. Hier lees je er alles over.

Ben je op zoek naar de beste winterbanden voor jouw wagen? Check dan zeker onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer

Antivries

Als de temperaturen onder nul gaan, moet je zorgen dat de vloeistoffen onder je motorkap niet gaan bevriezen. Zo voeg je het best antivries toe aan de ruitensproeiervloeistof voor de eerste vorst. Zo zorg je ervoor dat de vloeistof, de pomp en de sproeikoppen niet bevriezen en kun je je voorruit proper houden.

Als je je auto ’s avonds parkeert, doe je er goed aan op even je voorruit zuiver te sproeien, zodat eventuele scherpe deeltjes ’s nachts niet kunnen aanvriezen en ’s ochtends je ruit mogelijk beschadigen.

Vervolgens check je ook het best het vriespunt van de koelvloeistof. Die moet tussen -25°C en -30°c liggen. Als de koelvloeistof onder het minimumniveau is gezakt, moet je die laten bijvullen, anders kan de motor worden beschadigd bij extreem lage temperaturen. Voor zowel de check van de temperatuur als van de hoeveelheid kun je aankloppen bij een tankstation of in je garage.

Houd je ruiten schoon

In deze dagen is de zichtbaarheid vanuit je auto vaak beperkt: door mist, door regen, doordat het langer donker is. De ruiten worden ook sneller vuil door opspattend water en modder. Daarom is het belangrijk om ze goed proper te houden, zowel aan de buiten- als de binnenkant. Dampen je ruiten binnenin aan, dan zet je de verwarming op, de ventilator of de airco. Droge lucht houdt ook de rubbers in een goede staat.

Om aandampen van binnenuit te voorkomen, kun je ze af en toe schoonmaken met bv. shampoo. En als je nog eens vochtabsorberende gelzakjes vindt in een verpakking, dan kun je die bijhouden en in je auto leggen om het vocht te verminderen.

Spiegels en ruitenwissers

Is de kans groot dat je achteruitkijkspiegels zullen aanvriezen? Trek er dan ’s avonds een plastic zak over en span die aan met een touw of een elastiek. Check ook je ruitenwissers eens. Zijn die versleten en maken ze strepen op je voorruit, vervang ze dan. 

Spuit siliconenspray of smeer talkpoeder op de deurrubbers en de rubbers van je kofferbak en je motorkap. Om bevriezing te voorkomen, spuit je kruipolie in je deurslot en het eventuele slot van je tankdop.

Licht en batterij

Je zult steeds vaker in het donker moeten rijden, zorg er daarom voor dat je lichten goed zijn afgesteld. Laat dit eventueel checken door je garagist.

De batterij van je auto ligt vaak aan de basis van startproblemen na een koude nacht. Laat ook hier checken of ze nog in goede staat is. Eventueel kun je ’s morgens voor het starten al de lichten aanzetten om de batterij op te warmen, al vraagt dit natuurlijk wel batterijcapaciteit.