Nieuws

Teleurstelling over de ID. Buzz Business van Volkswagen: veel te karige uitrusting ondanks hoge prijs

22 augustus 2023
Volkswagen ID. Buzz

Met de ID. Buzz Business lanceert Volkswagen zijn eerste 100% elektrische minibus voor gezinnen. De fabrikant combineert nostalgie naar zijn bekende voorgangers met nieuwe motorisaties, maar vergat helaas wel voldoende aandacht te besteden aan de afwerking en aan de standaarduitrusting. Het resultaat: een karig uitgerust model voor een veel te hoge prijs.

Voorstelling van de VW ID. Buzz

Met de ID. Buzz brengt Volkswagen nostalgie en elektriciteit samen

Bij de eerste oogopslag is meteen duidelijk wat Volkswagen voor ogen had: zijn elektrische minibus, de ID. Buzz, is een rechtstreekse verwijzing naar een van de bekendste klassiekers van de fabrikant, de 'T1' (of Samba), het busje dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een absoluut icoon. Echter met één verschil: het nieuwe model is 100% elektrisch.

Het gaat dan ook om het eerste volledig elektrische gezinsbusje van de Duitse constructeur. Dit vijfdeurs voertuig bevindt zich in de hogere categorie, zoals zijn prijs trouwens ook doet vermoeden, met een startprijs van € 73 126,61 incl. btw voor ons testmodel (VW ID. Buzz Business). Een hoog bedrag, zeker als je rekening houdt met een aantal factoren zoals de ondermaatse interieurafwerking, de karige standaarduitrusting, de kleine laadcapaciteit en de beperkte modulariteit van het interieur.

Dit gezegd zijnde biedt het voertuig wel veel opbergruimte en een ruime koffer. Toch slaagt de VW ID. Buzz erin om een leuke rijervaring te bieden, vooral dankzij de behoorlijke autonomie voor een voertuig van deze omvang (tot 450 kilometer bij vlot rijgedrag) en de (optionele) rijhulpsystemen. Het model kreeg dezelfde motor als de ID.4.

De (zeer) grote afmetingen van de ID. Buzz

Qua profiel is het model zeker indrukwekkend te noemen, zeker wat de omvang betreft. De lengte van 4,71 meter en breedte van 2,22 meter kunnen bij dagelijks gebruik soms zelfs wat storend zijn. De draaicirkel van 10,9 meter is zeer goed voor een dergelijk voertuig.

Wat het laadvermogen betreft, heeft het voertuig een trekgewicht van slechts 1.000 kg (geremd) of van 750 kg (ongeremd). Het kan 556 kilogram lading vervoeren, waarvan 100 kg op het dak. Kleine kanttekening echter: het voertuig heeft geen... dakdragers.

De ID. Buzz zit in hetzelfde segment als modellen zoals de e-Spacetourer van Citroën, de EQV van Mercedes, de e-Traveller van Peugeot en de Zafira-eLife. Slaagt de VW erin als winnaar uit de 'bus' te komen? Ontdek het hier in onze uitgebreide test.

Terug naar boven

Silhouet en buitenontwerp van de ID. Buzz

Ontwerp en buitenaanzicht van de minibus

Er valt zeer weinig aan te merken op de afwerking van de carrosserie. Op dit vlak leverde Volkswagen zeer mooi werk af, met een overtuigend eindresultaat. De carrosseriebodem is grotendeels afgedekt, tot en met de achterwielophanging met haar windgeleiders. De onderdelen zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan de standaard die je van een merk als Volkswagen mag verwachten.

Vooraan is het vruchteloos zoeken naar een motorkap, je vindt er enkel een luikje dat voor onderhoud geopend kan worden. Het voertuig is beschikbaar in vier two-tone-kleurstellingen, eveneens als optie.

De uit elkaar bewegende ruitenwissers kennen een goede werking en reinigen een groot deel van de voorruit, met een goed zicht als gevolg. Het zicht opzij en naar achteren worden echter behoorlijk bemoeilijkt door het ontbreken van een asferische zone in de achteruitkijkspiegels. De buitenste achteruitkijkspiegels hebben trouwens geen automatische dimfunctie.

De ID. Buzz, briljant dankzij de uitgebreide verlichting

Een van de sterke punten van het voertuig zijn de lichteffecten binnen en buiten, die voor een mooie visuele aantrekkingskracht zorgen. Onder de voorruit loopt een grote lichtstrook die dynamische signalen weergeeft en de bestuurder allerlei informatie verstrekt (vocale mededelingen, navigatie). Het voertuig kan gepersonaliseerd worden dankzij binnenverlichting met maar liefst 30 verschillende kleuren.

De ID. Buzz is standaard uitgerust met ledlampen, die optioneel vervangen kunnen worden door de zeer interessante IQ.LIGHT-koplampen (meedraaiende koplampen, dynamische grootlichtassistent en bochtverlichting). Hiermee heb je steeds een homogeen en lichtrijk zicht op de weg. Een reinigingssysteem voor de lampen is echter niet aanwezig.

De ID. Buzz in- en uitstappen: kinderspel

Het voertuig is standaard uitgerust met twee schuifdeuren, die automatisch vergrendeld worden als ze volledig geopend zijn, ook als het voertuig zich op een helling bevindt. De voordeuren kunnen slechts in twee posities worden vastgehouden en vallen op steile hellingen vanzelf dicht.

Door de hoge zitpositie van de voorzetels (79 centimeter boven de weg), moet je je voeten behoorlijk opheffen bij het instappen. Achteraan is het instappen veel eenvoudiger, net zoals het geval is bij alle vergelijkbare minibusjes. Kinderen en volwassenen raken makkelijk in het voertuig, al dan niet met behulp van de rubberen handgrepen.

Terug naar boven

Het interieurontwerp, de grote teleurstelling

De binnenafwerking, het grote minpunt van de ID. Buzz

De binnenafwerking is zonder enige twijfel een van de grootste teleurstellingen van het model. Volkswagen ID.3 had al af te rekenen met heel wat kritiek op zijn binnenafwerking, en ook het interieur van de ID. Buzz lijkt het resultaat te zijn van een ontwerp waarbij functionaliteit en een lage kostprijs centraal stonden.

Harde plastics voeren de hoofdtoon, en de smileys en versieringen hier en daar kunnen dit niet goedmaken. Met uitzondering van de verlichting lijkt het interieur dus het slachtoffer te zijn van een kostenbesparende denkoefening. VW verkoos op alle vlakken de goedkoopste optie. Zo is er van zachte plastics, aangename bekleding (qua aanvoelen en qua uitzicht), tapijtinzetstukken enz. geen sprake. Kortom: gezien de startprijs van € 73 126,61 voor de ID. Buzz Pro is dit alles ruim onvoldoende.

Ook het comfort van de passagiers achteraan tijdens het rijden laat te wensen over. Als de chauffeur wat sportiever of op een minder goede weg rijdt, kunnen de passagiers zich nergens vasthouden, zoals wel het geval is in de T6 Multivan.

De koffer, een van de grootste pluspunten

Bij gebrek aan afwerkingen die naam waardig, mikt de ID. Buzz volledig op binnenruimte. Zijn koffer heeft een inhoud van 1 160 liter tot het kofferzeil en van 1 760 liter tot het dak. Worden de zetels neergeklapt, dan groeit het laadvolume tot maximaal 2 835 liter. Het achterklappen van de zetels is een fluitje van een cent, waarbij je de hoofdsteunen niet hoeft te verwijderen. Bovendien hoef je je dankzij het slimme ontwerp ook geen zorgen te maken over de gordels.

De vlakke laadvloer en wanden van de koffer komen het gebruiksgemak zeker ten goede.

kofferruimte van de Volkswagen ID. Buzz

Negatief punt: zonder het 'Comfort Plus'-pakket beschik je over weinig polyvalentie. Dit pakket omvat een Multiflexboard met twee plooibare kistjes, handig voor kleine spullen die anders onder de zetels dreigen te belanden. Met neergeklapte of ingeklapte zetels is er trouwens geen vlakke laadvloer, wat nochtans zeer handig is in busjes.

Bedieningselementen en peddels op het stuur

De ergonomie van het stuur, de pedalen en de zetels is onberispelijk voor de ID. Buzz. En dankzij de grote ruimte beschikken ook grote personen over voldoende plaats.

Hoewel de plaats van het stuur en de bediening van de ruitenwisser verschillen van de andere ID-modellen, is dat niet het geval voor de andere bedieningselementen, die quasi identiek zijn aan de andere ID-modellen. Dat geldt bijgevolg ook voor de kritiek die deze opleverden. De aanraaktoetsen en aanraakgevoelige knoppen zijn niet ergonomisch. De sensorbalk onder het scherm is niet verlicht: een ontwerp waar VW geen toegeving op wil doen, ondanks het feit dat het om een overduidelijk foute keuze gaat. De sensorbalk voor de temperatuur- en volumeregeling onder het touchscreen is minder intuïtief dan klassieke knoppen. En door het gebrek aan verlichting is hij in het donker gewoonweg onbruikbaar.

Op het kleine instrumentendisplay verschijnt nuttige info, al is het door zijn kleine formaat moeilijk zichtbaar en is het voor de bestuurder moeilijk te gebruiken.

Grote ruimtes voor- en achteraan in de ID. Buzz

Een ander pluspunt van dit voertuig is de grote ruimte voor- en achteraan, zelfs voor zeer grote personen. Vooraan hebben zelfs bestuurders en passagiers van meer dan twee meter voldoende hoofdruimte. Enkel personen met een lengte van meer dan 2,20 meter komen met hun hoofd tegen het plafond. De voorste zetels zijn comfortabel en beschikken over de vertrouwde afstelmogelijkheden, al kun je als optie ook kiezen voor een elektrische regeling met geheugenfunctie. Dankzij de grote ruimte en de vooruitgeschoven voorruit is het vooraan zeer ruim vertoeven. Het handschoenenkastje is voldoende groot, maar kan helaas niet worden verkoeld en vergrendeld. Ook hier kunnen we voor een startprijs rond de € 75 000 alleen maar betreuren dat de zetels geen armleuningen kregen.

Achteraan eenzelfde verhaal, met voldoende ruimte voor personen van twee meter lang. Er kunnen zonder al te veel problemen drie personen plaatsnemen. De achterbank kan asymmetrisch gescheiden worden en is in de lengterichting verschuifbaar. De stoelen kunnen worden neergeklapt en de rugleuningen zijn verstelbaar. Het comfortniveau is wat lager dan vooraan, al vormen lange ritten geen enkel probleem.

Zetels achteraan in de Volkswagen ID. Buzz

Er zijn verschillende opbergvakken, waaronder een plaats om smartphones draadloos op te laden.

Onvoldoende krachtige airco voor een auto van deze omvang?

Hoewel de ID. Buzz over een automatische klimaatregeling met twee zones beschikt, vertoont deze een aantal tekortkomingen. Zo zijn er achteraan slechts twee ventilatiegaten, te weinig om een voertuig met zo'n volume af te koelen of op te warmen, zeker omdat de ruiten achteraan niet geopend kunnen worden.

Terug naar boven

Hoe zit het met de prestaties en het rijgedrag van de ID. Buzz?

Beproefde elektromotor van de ID-modellen

De elektrische motor van de ID. Buzz ontwikkelt tot 150 kW (204 pk). Toch lijden de prestaties onder het gewicht van het voertuig en ontbreekt het de motor aan dynamiek op het vlak van vermogen. Desondanks is het voertuig nog steeds snel, zeker wat betreft het acceleratievermogen op lage en gemiddelde snelheid.

De motorisatie heeft haar sporen al verdiend in de andere ID-modellen en blijft overtuigend. Ze combineert een knap acceleratievermogen met een regelmatig vermogen, en dat zonder merkbare trillingen of storende geluiden.

Acceleratie en maximumsnelheid van het voertuig

Inhalen vormt dankzij het grote acceleratievermogen geen enkel probleem: in slechts 5,4 seconden versnel je van 60 naar 100 km/u. Volgens Volkswagen duurt een sprint van 0 naar 100 km/u 10,2 seconden.

De maximumsnelheid is elektronisch beperkt tot 145 km/u.

Rijervaring en rijgedrag

De ophanging van de ID. Buzz is eerder stevig en houdt zo de bewegingen van de carrosserie onder controle. In stadsverkeer zijn onregelmatigheden op de weg daardoor goed voelbaar, zeker bij dwarsliggende obstakels zoals verkeersdrempels, al is dit nooit overdreven storend. Eens je een hogere snelheid bereikt, wordt de ophanging een stuk soepeler en worden schokken beter opgevangen, waardoor lange ritten op de snelweg comfortabel aanvoelen. Toch is er een groot verschil ten opzichte van de adaptatieve schokdempers van de andere ID-modellen.

Qua rijgeluiden maakt het voertuig op de snelweg behoorlijk veel lawaai. Boven de 100 km/u is windgeruis duidelijk hoorbaar. Zo maten we bij een snelheid van 130 km/u een volume van 68,8 decibel, wat het voertuig op dit vlak tot een van de luidruchtigste maakt. Al moeten we wel toegeven dat goede geluidsisolatie in zo'n groot interieur niet vanzelfsprekend is.

Wat het remmen betreft, werd er knap werk geleverd voor de interactie tussen afremmen en mechanisch remmen, en is de overgang tussen beide amper merkbaar. De elektromotor in de ID. Buzz werkt als generator en ondersteunt zacht afremmen. Voor noodstoppen bedraagt de gemiddelde remafstand 34,8 meter, een knap resultaat.

Terug naar boven

Connectiviteitsopties en ingebouwde technologie

Connectiviteit en smartphone-integratie

Alhoewel ook dit (alweer) een optie is, blijkt het navigatiesysteem zeer handig, vooral dankzij de online functies en live verkeersinfo. Een bijkomend voordeel voor lange ritten is dat het rekening houdt met informatie van de elektromotor en berekent wanneer je het voertuig moet opladen. Het past de berekeningen en tijden ook aan volgens je rijgedrag en biedt gedetailleerde info over de duur van het traject en van je laadtijden.

De stembediening onderging een grote verbetering.

Dashboard van de Volkswagen ID. Buzz

De ID. Buzz kreeg ook meerdere USB-C-poorten, een DAB+-radio en Android Auto en Apple CarPlay. Met een app kun je het laadpercentage van de batterij checken en de airco regelen. Wel is er maar één 12 volt-stekker, die in de koffer zit.

Geavanceerde veiligheidsopties

De meeste rijhulpsystemen zijn optioneel. Een radarsensor voor je remsysteem is een van de zaken die je aankoopprijs nog verder in de hoogte duwt. Met zo'n sensor kun je een aantal tools toevoegen, zoals de adaptative cruise control. Het 'Travel Assist'-pakket is zeer handig om aanrijdingen op lage snelheden te vermijden en omvat ook de 'Lane Assist'-rijbaanhulp of de Emergency Assist.

Heel wat opties, zoals Lane Assist, de verkeersbordenherkenning en het Multi Collision Brake-systeem tonen bevredigende resultaten.

Staan we verder stil bij de veiligheid, dan zien we dat de ID. Buzz een score van 92% behaalt (87% voor kinderen) op de Euro NCAP-crashtest en vijf sterren kreeg qua veiligheid van de inzittenden. Wat de bescherming van voetgangers betreft, behaalt hij echter slechts 60%, wat betekent dat voetgangers bij een aanrijding door het voertuig een hoog risico op blessures lopen. Toch zou het echte risico op een aanrijding, of sowieso op ernstige blessures, zeer miniem moeten zijn dankzij een noodstopsysteem voor voetgangers en fietsers, dat op zijn beurt wel standaard is. Een geluidssysteem waarschuwt voetgangers bij lage snelheden over de stille aanwezigheid van het elektrische voertuig.

Terug naar boven

Wat is de autonomie van de ID. Buzz?

Autonomie en capaciteit van de batterij

De ID. Buzz-modellen beschikken over een batterij van 77kWh netto. Volgens onze tests heeft de ID. Buzz in volledig opgeladen toestand een autonomie van 390 kilometer. Rij je voornamelijk in de stad of op lage snelheden (minder dan 100 km/u), dan kan dat toenemen tot 450 kilometer.

Laadtijd van de ID. Buzz

Laden kan met wisselstroom (meegeleverde type 2-connector) of met gelijkstroom (optionele CCS-connector).

Via een normaal stopcontact duurt het laden tussen 38 en 64 uur, wat dus niet aanbevolen wordt, ook al omdat er daarbij meer stroom verloren gaat. Op wisselstroom via een geschikte laadpaal duurt een volledige laadbeurt acht uur (op 11 kW) of 12 uur (7,2 kW).

Met een snellader is de batterij op 30 minuten tijd 80% opgeladen, goed voor een rijbereik van 289 kilometer.

Gebruiksgemak voor dagelijkse ritten en lange trajecten

Het voertuig heeft geen apart vakje om de laadkabels makkelijk op te bergen. De ID. Buzz beschikt niet over een 'frunk', een opbergruimte die je in veel elektrische voertuigen onder de motorkap vindt, alhoewel dat een mooie oplossing zou zijn. Dankzij een beveiligingssysteem kan de laadaansluiting niet ongewenst worden losgemaakt. Doordat je eerst het kapje van het onderste deel van de stekker moet verwijderen, is opladen met de CCS-connector onnodig ingewikkeld. Een gewoon luikje zou het dagelijkse gebruik sterk ten goede komen.

Lange trajecten vallen dankzij het navigatiesysteem makkelijk te plannen (zie 'Connectiviteitsopties en ingebouwde technologie').

Terug naar boven

Onze bevindingen: is de ID. Buzz de moeite waard?

Wat moeten we ten slotte onthouden van deze test van de Volkswagen ID. Buzz?

Voor- en nadelen van de ID. Buzz

Het model onderscheidt zich dankzij:

  • Veel ruimte en een grote koffer
  • Goede prestaties van de motor
  • Knappe autonomie voor een voertuig van deze omvang
  • Veel rijhulpsystemen ter beschikking (optioneel)

Qua minpunten onthouden we echter:

  • Zeer duur voor een magere standaarduitrusting
  • Goedkoop interieur
  • Laag trekgewicht van een aanhangwagen en een verticaal laadvermogen van maximaal 50 kg op de trekhaak
  • Weinig modulariteit binnenin
  • Niet altijd ergonomische en soms ingewikkelde bedieningselementen

Te hoge prijs

Zoals te lezen valt in bovenstaande hoofdstukken, schatten we de prijs van de ID. Buzz te hoog in. De interieurelementen zijn vergelijkbaar met een budgetwagen zoals een Dacia en kunnen niet tippen aan de categorie en al zeker niet aan de startprijs van het Volkswagen-busje. De ID. Buzz is beschikbaar vanaf € 68 607 incl. btw, maar met een veel te beperkte standaarduitrusting. Voor veel opties zoals de uitstekende Matrix LED-verlichting, Side Assist, de achteruitrijcamera en zelfs gewone armleuningen moet je bijbetalen.

Een lichtpuntje in de duisternis is de inruilwaarde van het voertuig: de waarde van zo'n begeerd voertuig moet in de loop der jaren op peil blijven. Toch blijft de aankoop van een voertuig van deze prijs een gok, gezien de zwakke punten die we hier aanstippen. De vaste kosten zijn relatief laag.

De batterij heeft een garantie van acht jaar of 160 000 kilometer. Een wat gierige garantie voor een auto van deze prijs, al lijkt deze termijn de norm te worden. Let op: de kleine letters wijzen erop dat een geleidelijk autonomieverlies van de batterij normaal is, en dat er aan het einde van deze termijn slechts 70% capaciteit ten opzichte van de initiële prestaties gewaarborgd wordt.

Wat is de ecologische voetafdruk?

Ondanks zijn gewicht zet het voertuig goede prestaties neer in stadsverkeer en bij gemiddelde temperatuur. Zo blijft het verbruik onder de 20 kW/100 km liggen bij een temperatuur rond de 20 °C en een snelheid lager dan 80 km/u. Wordt het buiten echter wat kouder, dan stijgt het verbruik met een goede 10 % (de cabine moet op een aangename temperatuur verwarmd worden). Hetzelfde geldt als je sneller dan 100 km/u rijdt. Het gemiddelde van 23,3 kWh/100 km en een koolstofuitstoot van 39 gr/km zijn correcte resultaten.

Terug naar boven