Dossier

Autodelen: interessant voor jou?

13 januari 2022

Steeds meer mensen delen een auto via aanbieders zoals Cambio of Partago, of met andere particulieren. Toch is de stap vaak groot om een auto weg te doen. Hoeveel kost autodelen? Kan autodelen interessant en haalbaar zijn voor jou?

Wat is autodelen?

Autodelen houdt in dat je geen eigen, private wagen hebt waarmee alleen jij (en je partner en andere eventuele gezinsleden) mag rijden, maar dat je een auto deelt of samen gebruikt met anderen.

Hoe werkt autodelen?

Er zijn twee mogelijke manieren om een auto te delen.

Autodelen via aanbieder

In dit geval word je klant bij een bedrijf dat een eigen vloot wagens ter beschikking stelt van die klanten of leden. Je betaalt op basis van het aantal kilometer dat je aflegt en/of op basis van de tijd dat je de wagen nodig hebt. Soms komt hier nog een maandelijkse of jaarlijkse abonnementskost bij. Je kan dus ook autodelen zonder abonnement. Na gebruik lever je de wagen weer in. Hoe het parkeren bij autodelen werkt? Als je de wagen naar dezelfde standplaats moet terugbrengen als waar je hem hebt opgepikt, spreken we van station-based autodelen. Mag je hem op een andere plek, weliswaar binnen een bepaalde zone, achterlaten, dan doe je aan free-floating autodelen.

Welke aanbieder voor autodelen moet je kiezen?

Cambio, Degage, Partago, … er bestaan tal van autodeelaanbieders met elk een ander aanbod aan wagens. Welke aanbieders vind je in je buurt? We lijsten ze voor je op.

Autodelen als particulier

Met deze formule zijn er particuliere autobezitters die hun wagen ter beschikking stellen om uit te lenen aan mensen in hun buurt. Hierbinnen zijn nog twee mogelijke manieren van werken:

  1. Je wordt lid van een autodeelgroep waarin een of meerdere auto's worden gedeeld met mensen uit de buurt. Dit gebeurt meestal via een online kalender. Als ontlener deel je ook in de vaste kosten, zoals verzekering, keuring en onderhoud. Bij dit "kostendelend" autodelen regel je alles rechtstreeks met de eigenaar van de auto.
  2. Je kunt als autobezitter ook je auto delen door hem te registreren op een online platform. Wie een auto's wil gebruiken, registreert zich op zijn beurt en doet een reservatieaanvraag voor een auto naar keuze. Vervolgens betaal je per kilometer of per tijd (uren, minuten, dag, week). Een gedeelte van de opbrengst gaat onder andere naar het platform voor de facilitering van het autodelen.

Wil je zelf je privé auto verhuren?

Een eigen wagen is duur, ook als je er niet mee rijdt. Laat anderen met je auto rijden en deel de kosten. Lees hier of het delen van je wagen iets voor jou kan zijn.

Frequente vragen over autodelen

Wat zijn de voor- en nadelen van autodelen?

Autodelen vermindert het aantal auto's in de stad. Maar wat zijn nog meer voor- en nadelen om een auto te delen? En wanneer is autodelen echt interessant?

Hoeveel kost autodelen?

Hoe vaak is de auto nodig om naar en van het werk te rijden? Hoe vaak bezoekt men familie met de wagen, gaan ze op uitstap of op vakantie? Op basis van de frequentie, het tijdstip, de afstand, de duur van de reservatie en het type wagen berekenen we hoeveel autodelen kost.