Dossier

Autodelen: interessant voor jou?

13 januari 2022

Steeds meer mensen delen een auto, via aanbieders zoals Cambio of Partago, of met andere particulieren. Toch is de stap vaak groot om een auto weg te doen. Kan autodelen interessant en haalbaar zijn voor jou?

Wat is autodelen?

Autodelen houdt in dat je geen eigen, private wagen hebt waarmee alleen jij (en je partner en andere eventuele gezinsleden) mag rijden, maar dat je een auto deelt of samen gebruikt met anderen.

Er zijn twee mogelijke manieren van autodelen:

  • Via een autodeelaanbieder: in dit geval word je klant bij een bedrijf dat een eigen vloot wagens ter beschikking stelt van die klanten of leden. Je betaalt op basis van het aantal kilometer dat je aflegt en/of op basis van de tijd dat je de wagen nodig hebt, en soms een maandelijkse of jaarlijkse abonnementskost. Na gebruik lever je de wagen weer in. Als je de wagen naar dezelfde standplaats moet terugbrengen als waar je hem hebt opgepikt, spreken we van station-based autodelen. Mag je hem op een andere plek, weliswaar binnen een bepaalde zone, achterlaten, dan doe je aan free-floating autodelen.
  • Particulier autodelen: met deze formule zijn er particuliere autobezitters die hun wagen ter beschikking stellen van mensen in hun buurt. Hierbinnen zijn nog twee mogelijke manieren van werken.
  1. Je wordt lid van een autodeelgroep waarin een of meerdere auto's worden gedeeld met mensen uit de buurt. Dit gebeurt meestal via een onlinekalender. Als ontlener deel je ook in de vaste kosten, zoals verzekering, keuring en onderhoud. Bij dit "kostendelend" autodelen regel je alles rechtstreeks met de eigenaar van de auto.
  2. Je kunt als autobezitter ook je auto delen door hem te registreren op een onlineplatform. Wie een auto's wil gebruiken, registreert zich op zijn beurt en doet een reservatieaanvraag voor een auto naar keuze. Vervolgens betaal je per kilometer of per tijd (uren, minuten, dag, week). Een gedeelte van de opbrengst gaat onder andere naar het platform voor de facilitering van het autodelen.