Nieuws

“Eco 40 – 60” op wasmachine is niet altijd zuiniger

20 december 2021

Het verplicht programma is zuiniger dan het gewone katoen 40°C programma, maar vooral bij toestellen die al zuinig zijn. Het waterverbruik ligt overal laag, maar dit gaat ten koste van het spoelresultaat.

“Eco 40-60” is de naam van het verplichte ecoprogramma dat aanwezig is op wasmachines om te voldoen aan de eisen voor het nieuwe EU-energielabel. Het programma is bedoeld voor katoenen was die niet al te vuil is en die op zowel 40°C als op 60°C kan worden gewassen, in dezelfde wasbeurt. Dit betekent niet dat je de temperatuur kunt kiezen, die kiest de fabrikant, en kan zelfs lager zijn dan 40°C. . De bedoeling is om het energieverbruik (en het waterverbruik) te doen dalen. Maar lukt dat?

Besparing afhankelijk van energieklasse

We hebben het “eco 40-60”-programma getest bij 37 recente toestellen van de meeste grote merken: AEG, Haier, Electrolux, Candy, Bosch, Zanussi, Beko. Deze toestellen hadden erg uiteenlopende energieklassen, van de hoogste klasse A tot E, op een schaal die gaat tot G.

Wat we vaststellen als we het verbruik van het eco-programma vergelijken met dat van een gewoon katoenprogramma op 40°C, is dat de resultaten sterk afhankelijk zijn van de energieklasse van het toestel. Bij zuinigere toestellen, klasse A en B, zien we dat het verbruik lager ligt bij het ecoprogramma. Bij de klassen C tot E ligt het verbruik dan weer lager met katoen 40°C. Dit komt ten dele door de effectieve wastemperatuur: bij de zuinigere wasmachines ligt die temperatuur meestal lager bij het eco 40-60-programma dan bij het gewone katoenprogramma. Bij de toestellen uit klassen C tot E is dat vaak niet het geval.

We verwachten dat we voor het eco 40-60-programma in de toekomst steeds vaker lage temperaturen zullen zien, aangezien de fabrikanten vooral op het verbruik van dit programma zullen inzetten voor het energielabel.

Impact op wasresultaat

Het verschil in wastemperatuur heeft wel zijn invloed op de wasprestaties. Meestal zijn die beter met het eco-programma dan voor katoen 40°C. Dit is vaak zo bij de toestellen met energieklasse C tot E omdat bij deze toestellen het eco-programma een hogere temperatuur hanteert dan katoen 40°C. Bij de klasse A en B zien we, bij de toestellen die de temperatuur sterk verlagen, vaak een minder goed resultaat door de lagere temperatuur bij eco 40-60. Bij de wasmachines in klasse A & B die de temperatuur niet drastisch verlagen, zijn de prestaties wel goed.

Minder goed gespoeld met minder water

De fabrikanten zetten bij het ecoprogramma ook sterk in op een lager waterverbruik, maar hier zien we dat de was beduidend slechter wordt gespoeld. Volgens onze evaluatie haalt het eco 40-60- programma voor alle 37 toestellen waarop we het nieuwe programma testten slechts een score van een ster op vijf.

Op het vlak van de duur van een wascyclus zien we een wisselend beeld: soms duurt het katoen 40°C-programma langer, soms het eco 40-60-programma.

Niet zaligmakend

Ons onderzoek toont dus aan dat je met het eco 40-60-programma niet noodzakelijk minder verbruikt dan met een gewone was katoen 40°C. Veel hangt af van jouw toestel. Het wasresultaat is vaak beter, maar dit is verschilt van machine tot machine. Dat er minder goed wordt gespoeld om op water te besparen, is alleszins geen goede zaak.

Ben je op zoek naar een zuinige wasmachine die goed presteert? Kijk dan voor onze meest recente testresultaten in onze koopwijzer

60 Redelijke
kwaliteit
vanaf  339,01
57 Redelijke
kwaliteit
vanaf  379,00
61 Redelijke
kwaliteit
vanaf  387,00