Nieuws

Welke wasmachines zijn het stilst?

31 juli 2023
Stille wasmachine

Wil je profiteren van de uren waarop elektriciteit het meest voordelig is, dan is een stille werking van je wasmachine geen overbodige luxe. Wij verdiepten ons in de verschillen in geluidsniveau tussen wasmachines en vertellen je wat de topkeuzes zijn.

Samen met droogkasten en stofzuigers zijn wasmachines de luidruchtigste apparaten in je huishouden. Vooral het laatste deel van de cyclus, met name het droogzwieren, kan voor veel kabaal zorgen.

De nadelen van lawaaierige wasmachines

Het lawaai van een draaiende wasmachine kan erg storend zijn. Als je een afgesloten ruimte hebt om je wasmachine te plaatsen, is er geen probleem.

Een ander verhaal wordt het als je je wasmachine dicht bij de leefruimte moet installeren, of dicht bij de slaapvertrekken als je ze 's nachts wilt laten draaien met de functie voor uitgestelde start om te profiteren van de daluren van de elektriciteit.

Hoeveel lawaai maakt een wasmachine?

Een 100% stille wasmachine bestaat niet, maar er zijn wel significante verschillen tussen modellen. Dat is wat we vaststellen als we het geproduceerde geluid van wasmachines in het laboratorium meten.

Om te weten of een wasmachine stil is of niet, is niet alleen het geluidsvolume op zich van belang, maar ook de frequentie waarmee het geluid wordt geproduceerd.

Wat is dBA?

In onze test meten wij de decibels die de wasmachine produceert tijdens het wassen en centrifugeren in dBA. Dat houdt in dat de geluidsgolven waarvoor het menselijk oor gevoelig is, het zwaarst doorwegen in onze meetresultaten. Daarbovenop onderwerpen de machine aan een praktische geluidstest door deskundige gebruikers.

Geluidsniveaus tijdens het wassen en zwieren

Tijdens het wasprogramma is het geluidsniveau in het beste geval 45 dBA, wat een zeer draaglijk niveau is, hoewel het meestal rond de 50 dBA ligt.

Tijdens het centrifugeren zijn er modellen die slechts 60 dBA produceren, maar ze kunnen tot 72 dBA uitstoten. 

Om je een idee te geven, een niveau van 60 dBA komt overeen met het geluid van een gesprek met een normale stem, terwijl 50 dBA overeenkomt met het geluid van een stil kantoor.

Invloed van de centrifugeersnelheid op het geluid

Geen direct verband tussen zwiersnelheid en lawaai

De toestellen die in België worden verkocht, hebben vrij hoge zwiersnelheden. De maximumzwiersnelheden die we testen liggen bijna allemaal rond 1 400 à 1 600 tpm.

Het is belangrijk om te weten dat een hoger maximaal toerental (tpm) niet betekent dat een machine meer lawaai maakt. Sommige wasmachines die kunnen centrifugeren aan 1 600 toeren per minuut zijn minder lawaaierig dan toestellen die maar aan 1 200 toeren per minuut centrifugeren.

Tips voor minder kabaal

Wil je minder kabaal, dan kun je een lagere centrifugeersnelheid instellen.

Om zo weinig mogelijk lawaai te maken moet je wasmachine goed geïnstalleerd zijn, d.w.z. perfect uitgebalanceerd en enigszins los van de muur en andere meubels om te voorkomen dat de trillingen worden doorgegeven.

De stilste wasmachines op de markt

De resultaten van onze geluidstest spreken voor zich: niet alle wasmachines produceren evenveel lawaai. Van de modellen die we hebben geanalyseerd en in onze vergelijker hebben opgenomen, zijn sommige wasmachines merkelijk stiller dan andere. Hoe luidruchtig de geteste wasmachines zijn, lees je af in onze vergelijker onder "Testresultaten" bij de parameter "Gebruiksgemak en lawaai".

De top 3 van de stilste wasmachines

Bij deze drie wasmachines is het lawaai tijdens het wassen en het droogzwieren volgens onze laboratoriumtests het best te verdragen en het minst storend:

 

 

 

 

 

Op zoek naar een goede wasmachine? Vergelijk de volledige testresultaten.

Vergelijk en kies je wasmachine