Nieuws

Nieuw energielabel vereenvoudigt de keuze voor duurzame en zuinige toestellen

16 februari 2021

Vanaf 1 maart lees je de energiezuinigheid van een heel aantal huishoudtoestellen af op een vernieuwd energielabel. Geen plusjes meer, maar scores van A (zeer energiezuinig) tot G (energieverslindend) op basis van strengere criteria. Een goede zaak voor het milieu en de portemonnee.

Om te weten hoe energiezuinig een elektrisch toestel is, kijk je naar de score op het energielabel. De genoegzaam bekende schaal met energieklassen van A+++ tot G had echter geen zin meer: haast alle toestellen bevonden zich in de hoogste klassen en categorie A+++ zat vaak overvol. Bovendien was het misleidend: A+ lijkt nog heel energie-efficiënt, maar wasmachines met dat label waren zowat de minst zuinige van het pak. De Europese Unie heeft dan ook besloten de energielabels te herzien.

Opnieuw een zinvolle indeling

De A met plusjes verdwijnt en de schaal met energieklassen loopt voortaan van A tot G. Op het nieuwe label staan verder praktische gegevens, zoals het verbruik, de capaciteit, het geluidsniveau enz. Je kunt ook de QR-code scannen voor uitgebreide productinformatie.

Koelkasten, diepvriezers, wijnkoelers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en tv- en computerschermen zijn de eerste productcategorieën die vanaf 1 maart alleen nog met dit nieuwe energielabel zullen worden verkocht. Oudere apparaten die op de markt waren voor de labelherziening en enkel het oude label hebben, mogen nog tot 30 november 2021 worden uitverkocht. Tot die tijd kun je het oude en nieuwe label nog naast elkaar aantreffen.

Ontdek wat er precies verandert in onze video:

 

Naar de website met alle informatie over het nieuwe energielabel

 

Slechtere rapporten door strengere regels

De energievereisten zijn strenger geworden en er wordt anders gemeten om tot het label te komen. Zo wordt het verbruik van wasmachines enkel nog getest tijdens het ecoprogramma, terwijl dat vroeger gemeten werd tijdens de katoenprogramma's op 40 en 60 graden. Het stroomverbruik van vaatwassers en wasmachines wordt niet meer berekend per jaar maar per 100 cycli. Daardoor zullen toestellen die volgens de oude indeling in de hoogste klasse vielen, het nu misschien moeten stellen met een label B, C of lager, ook al verbruiken ze precies evenveel als vroeger. Omgekeerd kan het zijn dat een nieuwe B qua energie-efficiëntie beter scoort dan een A+++ van voorheen.
Je zult voorlopig overigens weinig of geen toestellen vinden die onder het nieuwe regime een A scoren. De EU heeft de lat voor de hoogste klasse bewust heel hoog gelegd om fabrikanten te dwingen om nog energiezuinigere toestellen te ontwikkelen.

Goed werkende oude toestellen niet vervangen

De lagere scores betekenen dus niet per definitie dat bestaande toestellen plots minder milieuvriendelijk zijn geworden. Het is dan ook niet nodig om je huidige toestellen meteen te gaan vervangen. Ecologisch gezien is het beter om goed functionerende toestellen te behouden dan nieuwe aan te schaffen.

Milieu- en budgetbewust kiezen met onze tool

Koop je een nieuw toestel, dan check je het best de testresultaten en verbruikscijfers in onze koopwijzers. Het verschil in energieverbruik tussen de verschillende klassen op het nieuwe label kun je zelf heel gemakkelijk nagaan met de rekenmodules voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten en beeldschermen. Enkele parameters invullen en je ziet het te verwachten stroomverbruik, de jaarlijkse elektriciteitskosten en de milieu-impact.

Nog andere nieuwe labels op komst

In september 2021 komt het nieuwe label voor lampen eraan, en in de komende jaren wordt ook het label van airco- en ventilatiesystemen, droogkasten en stofzuigers vernieuwd. Voorafgaand aan de invoerdatum zal er ook telkens een overgangsperiode zijn waarin winkelvoorraden met het oude label nog een tijdlang te koop mogen blijven.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2021

Ik heb geen echt vergelijkende testen gevonden over zuinige vrijstaande koelkasten zonder diepvries.Momenteel worden beide (nieuwe en oude) labels aangeboden en zorgt dit uiteraard voor verwarring.Ik vrees dan ook dat een zuinig toestel overdreven zal worden beprijst waardoor het terugverdien effect slechts op lange termijn maar zal resultaat zal opleveren.Verder is het ook zo dat defecten tegenwoordig sneller optreden en herstellers woekerprijzen vragen zodat men eerder geneigd is terug een nieuw toestel te kopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Dag Dirk, we kunnen jammer genoeg niet alle producten testen, ergens dienen we een keuze te maken. Toch kunnen we je wel op weg helpen met een energiezuinig toestel via deze link: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel/koelkast-diepvries Ook via deze link kan je meer te weten komen in onze video over de BELT-labels: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/02/2021

Ik had verwacht dat test-aankoop ook iets zou zeggen over de eco-cheques. Die zijn 2 jaar geldig en mag je alleen gebruiken voor elektrische toestel met een A+ - die vedwijnt. Bestaan er nieuwe voorwaarden voorwaarden voor de ECO-CHEQUES - die worden heel veel gegeven, maar geen woord daarover

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021
, Gereageerd:

Beste Erik, we hebben hier inderdaad een artikel over. Want sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels voor een aantal huishoudtoestellen vernieuwd, en dat heeft inderdaad ook gevolgen voor het gebruik van je ecocheques. Vooraleer je huishoudelektro gaat shoppen, ontdek hier welke toestellen met nieuw label je met ecocheques kunt betalen: https://bit.ly/2OU6JP8  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Aan de ene kant goed maar aan de andere kant slecht, gaan ze iets veranderen wat mensen kennen, denk dat er veel verwarring rond gaat komen. 3 vragen. 1 die label houdt dat rekening met het soort apparaat want een tv en wasmachine hebben een heel anders verbruik vanwege een ander soort werking? 2 gaan die apparaten wel 100 procent presteren niet dat ze minder worden omdat ze het A label binnen willen halen? 3 Wat met mijn ecocheques daar zou je alleen A of beter mee kunnen betalen en aangezien er voor tv s al geen A labels bestaan met de nieuwe labels dat ik ergens gelezen heb als vb, komt daar een aanpassing op dat je tot C kunt aankopen ofzo ik wil best mijn eco afdruk verlagen, maar ik ga ook echt geen belachelijke prijzen ervoor betalen, niet iedereen heeft het Breed?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Ik vindt het nu al kiet gemakkelijk om te kiezen uit sommige apparaten met al die ++++ er achter. Gelukkig komt er nu verandering in mijn gezin willen onze afdruk op het klimaat zo klein mogelijk houden. Dit zal nu misschien weer iets makkelijker zijn.

@ Testaankoop misschien een idee om in jullie tool de mogelijkheid dat je zonnepanelen hebt te zetten als je een toestel wil kopen daar ook rekening mee gehoden wordt.

Wij moeten nu door verbouwingen kiezen voor warmwater ofwel gas of elektriciteit. Dit vind je nergens in weer wat dan de beste keuze is. Boiler of gasbrander.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Hallo David, het is inderdaad niet evident om te weten welk verwarmingssysteem je best kiest. Ga gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/36fRy9H  . Je post heb ik alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst zodat die kunnen bekijken of het technisch mogelijk is om deze informatie op te nemen in de tool. Uiteraard kan je als abonnee bij ons terecht voor meer en gepersonaliseerd advies, je kan hiervoor bellen naar de Energielijn op het nummer 02/542.33.86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An