Nieuws

Nieuw energielabel vereenvoudigt de keuze voor duurzame en zuinige toestellen

16 februari 2021

Vanaf 1 maart lees je de energiezuinigheid van een heel aantal huishoudtoestellen af op een vernieuwd energielabel. Geen plusjes meer, maar scores van A (zeer energiezuinig) tot G (energieverslindend) op basis van strengere criteria. Een goede zaak voor het milieu en de portemonnee.

Om te weten hoe energiezuinig een elektrisch toestel is, kijk je naar de score op het energielabel. De genoegzaam bekende schaal met energieklassen van A+++ tot G had echter geen zin meer: haast alle toestellen bevonden zich in de hoogste klassen en categorie A+++ zat vaak overvol. Bovendien was het misleidend: A+ lijkt nog heel energie-efficiënt, maar wasmachines met dat label waren zowat de minst zuinige van het pak. De Europese Unie heeft dan ook besloten de energielabels te herzien.

Opnieuw een zinvolle indeling

De A met plusjes verdwijnt en de schaal met energieklassen loopt voortaan van A tot G. Op het nieuwe label staan verder praktische gegevens, zoals het verbruik, de capaciteit, het geluidsniveau enz. Je kunt ook de QR-code scannen voor uitgebreide productinformatie.

Koelkasten, diepvriezers, wijnkoelers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en tv- en computerschermen zijn de eerste productcategorieën die vanaf 1 maart alleen nog met dit nieuwe energielabel zullen worden verkocht. Oudere apparaten die op de markt waren voor de labelherziening en enkel het oude label hebben, mogen nog tot 30 november 2021 worden uitverkocht. Tot die tijd kun je het oude en nieuwe label nog naast elkaar aantreffen.

Ontdek wat er precies verandert in onze video:

 

Naar de website met alle informatie over het nieuwe energielabel

 

Slechtere rapporten door strengere regels

De energievereisten zijn strenger geworden en er wordt anders gemeten om tot het label te komen. Zo wordt het verbruik van wasmachines enkel nog getest tijdens het ecoprogramma, terwijl dat vroeger gemeten werd tijdens de katoenprogramma's op 40 en 60 graden. Het stroomverbruik van vaatwassers en wasmachines wordt niet meer berekend per jaar maar per 100 cycli. Daardoor zullen toestellen die volgens de oude indeling in de hoogste klasse vielen, het nu misschien moeten stellen met een label B, C of lager, ook al verbruiken ze precies evenveel als vroeger. Omgekeerd kan het zijn dat een nieuwe B qua energie-efficiëntie beter scoort dan een A+++ van voorheen.
Je zult voorlopig overigens weinig of geen toestellen vinden die onder het nieuwe regime een A scoren. De EU heeft de lat voor de hoogste klasse bewust heel hoog gelegd om fabrikanten te dwingen om nog energiezuinigere toestellen te ontwikkelen.

Goed werkende oude toestellen niet vervangen

De lagere scores betekenen dus niet per definitie dat bestaande toestellen plots minder milieuvriendelijk zijn geworden. Het is dan ook niet nodig om je huidige toestellen meteen te gaan vervangen. Ecologisch gezien is het beter om goed functionerende toestellen te behouden dan nieuwe aan te schaffen.

Milieu- en budgetbewust kiezen met onze tool

Koop je een nieuw toestel, dan check je het best de testresultaten en verbruikscijfers in onze koopwijzers. Het verschil in energieverbruik tussen de verschillende klassen op het nieuwe label kun je zelf heel gemakkelijk nagaan met de rekenmodules voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten en beeldschermen. Enkele parameters invullen en je ziet het te verwachten stroomverbruik, de jaarlijkse elektriciteitskosten en de milieu-impact.

Nog andere nieuwe labels op komst

In september 2021 komt het nieuwe label voor lampen eraan, en in de komende jaren wordt ook het label van airco- en ventilatiesystemen, droogkasten en stofzuigers vernieuwd. Voorafgaand aan de invoerdatum zal er ook telkens een overgangsperiode zijn waarin winkelvoorraden met het oude label nog een tijdlang te koop mogen blijven.