Tips

De beste stofzuigers voor mensen met allergieën

27 juli 2023
close-up van stofzuigermond van iemand die vloer aan het stofzuigen is

Een goede stofzuiger kan heel nuttig zijn voor mensen met een allergie door allergenen te elimineren. Alleen als je stofzuiger een deel van het opgezogen stof weer terug in je huis blaast, dan verergert hij je probleem in plaats van het te verbeteren. Wij reiken jou de handvaten aan om de juiste keuze te maken en het stof in je huis terug te dringen.

Met HEPA-filter en weinig stofuitstoot

Ben je allergisch voor stof of huisstofmijt? Dan is het van belang om je huis zo schoon mogelijk te houden.

Huisstofmijt is een kleine spinachtige die in verschillende omgevingen leeft en is meestal tussen de 0,2 en 0,5 mm groot. Sommige mensen zijn allergisch aan huisstofmijt en hebben ademhalingsmoeilijkheden of huiduitslag. Wij leggen jou uit wat de beste stofzuigers zijn om stof en huisstofmijt te verwijderen en hoe je deze toestellen gebruikt om het risico op allergieën tot een minimum te beperken.

Tips voor wie allergisch is aan stof

Hier enkele tips voor mensen met een stofallergie:

 • Leg geen vloerkleed of kamerbreed tapijt in huis. Heb je deze wel, maak ze dan minstens één keer per week grondig schoon met een geschikte stofzuiger.
 • Reinig de vloer met een vochtige dweil en doe dit regelmatig.
 • Best is om wekelijks meubels en andere voorwerpen af te stoffen. Hiervoor kun je een stofzuiger met mondstuk gebruiken of een licht vochtige microvezeldoek. Je gebruikt best geen plumeaus, want die doen het stof enkel door de lucht vliegen.
 • Laat indien mogelijk iemand anders het stof wegnemen. Is dat niet mogelijk, open de ramen en draag een masker. Zodra alles is schoongemaakt, verlaat je de kamer minstens 20 tot 30 minuten.
 • Maak het reservoir van de stofzuiger regelmatig leeg.
 • Heb je een stofzuiger met zak of stofbak, laat dan iemand anders deze verwisselen wanneer hij vol is.
 • Stoomreinigers kunnen bij het schoonmaken de hoeveelheid stof verminderen, maar in het achtergebleven water in het toestel kunnen schimmels groeien die astma veroorzaken. 

Tips voor wie allergisch is aan huisstofmijt

De slaapkamer, matras & kussens

De slaapkamer en matras zijn misschien wel de belangrijkste plekken om huisstofmijt te verwijderen. Deze plaatsen zijn kwetsbaar voor ‘invasies’ en je brengt er veel tijd in door.

Tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer: 

 • Je matras stofzuigen, eventueel met een speciale stofzuiger.
 • Beddengoed wassen doe je niet enkel om de huisstofmijt te doden, ook om hun voedsel (huidschilfters) te verwijderen.
 • Bij allergische personen best ook opletten of matras, kussenhoes en dergelijke behandeld werden met biocides, formaldehyde
 • Anti-allergie of huistofmijt-hoezen kunnen helpen maar deze moet je ook regelmatig reinigen. 

De beste stofzuigers voor mensen met allergieën

Belangrijk bij de stofzuiger die je gebruikt, is dat ze het opgevangen stof niet laat ontsnappen.

Bij de test van stofzuigers die wij uitvoeren, meten we de hoeveelheid stof die ze terug in de omgeving blazen. De beste stofzuigers in deze rubriek zijn de modellen die al het opgezogen stof bijhouden en enkel schone lucht in de omgeving blazen. Hebt je last van allergieën, koop dan een stofzuiger die goed scoort op stofuitstoot.

Kies voor een stofzuiger met zak

Een ander aspect om op te letten is of het een stofzuiger met of zonder zak is. Hoewel veel van de stofzuigers zonder zak uit onze test goed presteren qua stofuitstoot, kan er wel degelijk stof in de omgeving komen door het reservoir leeg te maken wanneer het vol is. Daarom worden bij allergie stofzuigers met zak aanbevolen. Of check vooraf het mechanisme om het reservoir leeg te maken.

Hoe kies ik een stofzuiger?

Is een HEPA-filter zinvol voor mensen met allergie?

De meeste stofzuigers zuigen stof en vuil op, samen met een grote hoeveelheid lucht, die door de stofzuigzak en de filters gaat die de lucht reinigen voordat die weer wordt uitgestoten. Zo blijft het vuil in het toestel zitten. Maar kleine deeltjes kunnen wel ontsnappen en in de omgeving terechtkomen.

De beste oplossing in dat geval is stofzuigers te voorzien van een HEPA-filter, dat de kleinste deeltjes tegenhoudt.

 • Een HEPA-filter moet voldoen aan een norm voor filters, waaronder 99,97 % van de deeltjes tot 0,3 micron uitfilteren.
 • HEPA-filters moet je regelmatig verwijderen en uitschudden. Eenmaal per jaar moeten ze worden gewassen of vervangen omdat ze minder efficiënt zijn wanneer ze gedeeltelijk verstopt raken door vuil. Je volgt best de instructies van de fabrikant.
 • Denk niet dat enkel een HEPA-filter je allergieproblemen oplost: een filter is zeker een hulp, maar je moet ook andere adviezen opvolgen.