Dossier

Veelgestelde vragen over stofzuigers met HEPA-filter

17 mei 2023
hepa filter stofzuiger

Een HEPA-filter is een goede optie om de lucht in huis schoon te houden. Stofzuigers met HEPA-filters zijn dan ook zeer handig voor mensen met allergieën. In dit dossier leggen we uit wat HEPA-filters precies zijn en waarom ze zo belangrijk zijn bij het schoonmaken van je huis.

Wat is een HEPA-filter? 

Een HEPA-filter (high-efficiency particulate air filter) is een luchtfilter dat zeer fijne stofdeeltjes dient tegen te houden. Om deze titel te ontvangen moet het filter voldoen aan strenge Europese eisen. 

Met behulp van de zogenaamde Minimum Efficiency Reporting Value-beoordeling (MERV) wordt het vermogen van een luchtreinigingsfilter gemeten om stof uit de lucht te verwijderen. Zo houdt een goedgekeurd HEPA-filter tussen de 99.95% en 99.97% stof met een diameter van 0.3 µm (1/1000e van een millimeter) tegen. Dit geldt overigens niet alleen voor stofzuigers, maar bijvoorbeeld ook voor het filter in airconditioners. Zo kwamen HEPA-filters oorspronkelijk veel voor op plekken als elektronicafabrieken, in de bouw, de nucleaire sector en gezondheidszorg.

Waarom is een HEPA-filter belangrijk voor mensen met allergieën?

Pollen zijn groter dan de 0.3 µm en worden goed tegengehouden door een HEPA-filter. Dat is interessant voor mensen met een allergie, omdat het de allergenen in huis verminderd. Dat geldt ook voor mensen met huisstofmijtallergie of astma bijvoorbeeld. Daarnaast worden dankzij deze filter veel bacteriën en virussen gestopt, wat ook nog eens goed is voor de hygiëne in huis. 

Welk type stofzuiger is het beste voor mensen met allergieën en astma?

Traditioneel gezien raden we sledestofzuigers aan voor mensen met allergieën en astma. Uit recent onderzoek zagen we overigens dat ook steelstofzuigers met HEPA-filters heel goed scoorden op dit gebied en zeer weinig stofuitstoot hebben. Robotstofzuigers zijn eerder bedoeld voor een lichtere reiniging en niet erg geschikt om pollen of huisstofmijt effectief te verwijderen. 

Regelmatig gebruik van je stofzuiger (met HEPA-filter) is aangeraden voor mensen met een allergie, zeker in de slaapkamer is dat belangrijk. Het kan ook verstandig zijn om iemand anders, zonder allergie of astma, het reservoir leeg te laten maken of de stofzak te vervangen. Toch op jezelf aangewezen? Dan kijk je bij stofzuigers met reservoir best naar het mechanisme om deze te legen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een stofzuiger met HEPA-filter?

Laat je niet misleiden door termen als ´HEPA 4´ of ´HEPA-achtig´ filter, deze filters zijn minder capabel en dus niet hetzelfde als een authentiek HEPA-filter. Let ook goed op voor fabrikanten die claims maken als: “houdt 99.5% van het stof tegen”. Dat lijkt misschien veel, maar een HEPA-filter houdt 99.95% van het stof tegen, dat is 10 keer meer stof! 

Een mogelijk alternatief voor HEPA-filters zijn stofzuigers met ‘waterfilters’. De lucht wordt letterlijk door het water geblazen, dat meestal wordt rond gestuwd als een centrifuge. Stof bindt zich dan aan het water en wordt niet opnieuw uitgeblazen. Nat stof heeft ook veel minder de neiging om op te dwarrelen. 

Hoe onderhoud je een stofzuiger met HEPA-filter?

Voor een goede werking is het belangrijk dat het filter goed geïnstalleerd, niet verzadigd en/of versleten is. Een HEPA-filter raakt op termijn ´vol´ en moet dan vervangen worden of indien mogelijk gewassen. 

Tips voor het onderhoud van HEPA-filter

  • Sommige HEPA-filters kun je wassen. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.
  • Plaats de filter correct terug. Als er een luchtspleet ontstaat, kan de lucht om de filter heen en gaat het hele effect verloren. 
  • Bekijk de instructies van de fabrikant hoe vaak je de HEPA-filter moet vervangen

Heeft Dyson een HEPA-filter?

In het labo zagen we bij Dyson geen claims dat ze HEPA-filters gebruiken, maar doen zij wel andere beweringen over hun filters: “Dysons geavanceerde filtratie vangt 99,99% van deeltjes zo klein als 0,3 micron (µm) op”. In het labo zagen we terug dat ze wel degelijk aan de vereisten voldeden: 99.999% van het 0.3-0.4 µm zeer fijne stof werd tegengehouden in onze test. 

Op de website van Dyson vonden we echter wel de vermelding van een HEPA-filter terug.

Vind de beste stofzuigers 

Benieuwd naar de beste stofzuigers? Bekijk dan onze volledige testresultaten.

Vergelijk stofzuigers