Nieuws

Steelstofzuigers met HEPA-filter: houden ze het stof beter tegen?

21 april 2023
HEPA-filter is steelstofzuiger

Van een goede stofzuiger mag je verwachten dat deze zoveel mogelijk stofdeeltjes opzuigt. Zeker voor mensen met een allergie of luchtwegproblemen is het prettig als de stofzuiger fijner stof tegenhoudt. Voor onze laatste test hebben we daarom specifiek de stofuitstoot van steelstofzuigers gemeten. 

Test stofuitstoot steelstofzuigers

Voor de stofuitstoottest hebben we 25 steelstofzuigers onder de loep genomen, waarvan 5 stofzuigers met een HEPA-filter. Welke steelstofzuigers houden het beste fijne stofdeeltjes tegen? 

Wat is een HEPA-filter?

Een HEPA-filter (high-efficiency particulate air filter) is een luchtfilter dat zeer fijne stofdeeltjes dient tegen te houden. Om deze titel te ontvangen moet het filter voldoen aan strenge Europese eisen. 

Gezondheidsvoordelen van een HEPA-filter 

Het is niet alleen prettig om in een proper huis te leven, het is ook nog eens beter voor je gezondheid. Met behulp van o.a. een goede stofzuiger die zoveel mogelijk kleine stofdeeltjes opzuigt, doe je ook je gezondheid een plezier. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een goede luchtfiltering:

  1. Niet alleen stofdeeltjes, maar ook veel bacteriën en virussen worden gestopt door een HEPA-filter. Dat is goed voor de hygiëne is huis. 

  2. Pollen zijn groter dan de 0.3 µm en worden goed tegengehouden door een HEPA-filter. Dat is interessant voor mensen met een pollenallergie, huisstofmijtallergie of astma. 

  3. Te veel (fijn)stof kan gelinkt worden aan luchtvervuiling, wat gezondheidsklachten kan veroorzaken zoals verergering van de luchtwegklachten en/of hart- en vaatziekten. Dit risico is overigens vooral gelinkt aan werken in de mijnbouw en dergelijke industrieën. Een goede luchtfiltering is dus eigenlijk voor iedereen belangrijk.

De beste stofzuigers met (en zonder) HEPA-filter

We hebben voor enkele steelstofzuigers de stofuitstoot gemeten. Deze evaluatie voor de stofuitstoottest is zeer streng, aangezien het HEPA-filter volgens Europese normen dus minstens 99,95% van het voor het oog onzichtbare stof moet tegenhouden. Om vijf sterren te halen, moet de stofzuiger daarom aan deze vereisten voldoen.

Miele scoort goed in strenge stofuitstoottest volgens Europese normen

Van de 25 steelstofzuigers die we getest hebben, wil het toeval dat de 5 stofzuigers met een HEPA-filter allen toestellen van Miele zijn. Alle stofzuigers van Miele, ook die zónder HEPA-filter, ontvangen een goede score. 

Hoover, Rowenta en AEG scoren laag, slechts één model haalt 4 sterren

Dan de minder goede leerlingen van de klas. Hoover komt er niet al te best vanaf en scoort een 0 op de stofemissie: er is meer dan 1,4% stofuitstoot tussen de 0.3-0.4 µm. Hetzelfde geldt voor de steelstofzuigers van Rowenta en AEG. Slechts één model van beide merken haalt 4 sterren. 

HEPA-filter bij Dyson stofzuigers

In het labo zien we bij Dyson geen claim dat ze HEPA-filters gebruiken, maar maken zij wel andere claims over hun filters: “Dysons geavanceerde filtratie vangt 99,99% van deeltjes zo klein als 0,3 micron (µm) op”. 

We hebben 7 steelstofzuigers van Dyson getest. Het is een zeer geliefd merk onder de steelstofzuigers, maar maakt het populaire merk hun beloftes ook waar? In onze labotest voldeden de steelstofzuigers van Dyson wel degelijk aan de vereisten: 99,99% van het zeer fijne stof werd daadwerkelijk tegengehouden. 

Vind de beste stofzuiger met HEPA-filter

Benieuwd hoe de steelstofzuigers verder scoorden in onze test? Bekijk dan onze volledige testresultaten. 

Vergelijk steelstofzuigers