Nieuws

De beste stofzuigers voor dierenharen

13 augustus 2023
stofzuigers om dierenharen te verwijderen

Heb je een hond of kat, dan zul je geregeld de haren van je viervoeter moeten verwijderen. Niet alle stofzuigers zijn even efficiënt in het opzuigen van dierenharen, zo blijkt uit onze test. Ontdek welke de beste stofzuigers zijn voor als je huisdieren hebt.

Als je een hond, kat of ander dier met een vacht in huis hebt, dan weet je hoe lastig het is om hun haren te verwijderen. Een goede stofzuiger kan helpen, maar sommige modellen zijn beter ontworpen dan andere om dierenharen efficiënt te verwijderen.

Hoe ziet een huisdiervriendelijke stofzuiger eruit?

Een sledestofzuiger verdient de voorkeur

Je hebt keuze uit drie soorten van stofzuigers: een robot, een steelstofzuiger of een sledestofzuiger. Maar die verschillende types van stofzuigers zijn niet allemaal even doeltreffend in het verwijderen van haren van je viervoeter.

Een sledestofzuiger is het meest geschikte toesteltype als je huisdieren hebt. Het is het meest veelzijdige type stofzuiger, dat doorgaans ook beter stofzuigt dan een steelstofzuiger en zeker een robotstofzuiger.

Een snoerloze steelstofzuiger werkt op een batterij en is daardoor beperkt in autonomie. Meestal kun je er minder dan 15 minuten op max vermogen mee stofzuigen. Bovendien zijn er grote kwaliteitsverschillen en leveren doorgaans enkel de duurste modellen goede resultaten op.

Een robotstofzuiger reinigt minder grondig en is vooral geschikt voor het reinigen van harde vloeren. 

Stofzuigers met specifieke accessoires voor dierenhaar

Voor het opzuigen van haren is zuigkracht niet zo belangrijk als voor het verwijderen van stof van de vloer. Het belangrijkste om haren op te nemen is een mondstuk specifiek ontworpen om haren op te zuigen.

Met een dergelijk mondstuk met turboborstel of elektrische borstel lukt het meestal perfect om de langste haren te verwijderen. Elke fabrikant heeft zijn eigen patent, met verschillende vormen van mondstukken specifiek ontworpen om haren op te zuigen. Systemen om te voorkomen dat het haar in de borstel verstrikt raakt, zijn ook heel nuttig voor dit type van mondstuk.

Als een stofzuiger is uitgerust met een dergelijk accessoire om haren op te zuigen, voegen fabrikanten in principe vermeldingen als “animal”, “pet” of “cat & dog” toe aan de modelnaam.

Een stille werking

Honden en katten hebben een veel scherper gehoor dan mensen. Hoe minder lawaai het toestel maakt, hoe minder het jou en je huisdier stoort. 

Test van de doeltreffendheid in het verwijderen van dierenharen

De vermelding dat een stofzuiger speciaal voor dierenhaar is uitgerust, kan voor jou een referentie zijn om voor zo'n toestel te kiezen. Maar doen die stofzuigers ook werkelijk wat de fabrikanten beloven?

Onze vergelijkende analyses bevatten een specifieke efficiëntietest voor het opzuigen van haar en vezels van tapijt. We testen dit zowel met de standaard zuigmond als met de speciale borstel en tonen beide scores in onze vergelijker onder "Testresultaten". Zo kun je zien welk verschil dat maakt.

Testresultaten voor het stofzuigen van dierenharen

De overgrote meerderheid van de sledestofzuigers specifiek voor dierenhaar scoren goed op het opzuigen van haren van tapijt met de daarvoor bestemde zuigmond. Tweederde van de Beste van de Test sledestofzuigers tout court zijn overigens “Pet”-stofzuigers.

De volgende sledestofzuigers behalen in onze test de beste scores in het opzuigen van dierenharen met de speciale zuigmond met borstel:

De beste huisdiervriendelijke sledestofzuigers met zak:

BOSCH BGL8PET2

BOSCH BGL8PET2

 

MIELE COMPLETE C3 CAT&DOG FLEX POWERLINE SGEF5

MIELE COMPLETE C3 CAT&DOG FLEX POWERLINE SGEF5

De beste huisdiervriendelijke sledestofzuiger zonder zak:

BOSCH BGS41PET1

BOSCH BGS41PET1

Een goede stofzuiger voor dierenharen kiezen

Op zoek naar een goede stofzuiger om huisdierharen doeltreffend te verwijderen? Raadpleeg onze vergelijker en kijk onder "Testresultaten" specifiek naar de resultaten voor het verwijderen van haar en vezels. In de vergelijker zie je ook de resultaten van de andere tests, de prijzen van elk toestel en waar je het tegen de laagste prijs vindt.

Raadpleeg ook onze koopgids voor nog meer koopadvies en ons dossier voor praktische tips om je woning proper te houden als je huisdieren hebt.

71 Topkwaliteit
Beste van
de test
vanaf  119,20
62 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  69,99
65 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  99,95