Nieuws

Veilig gebruik van microgolfoven: tips & richtlijnen

11 mei 2023
vrouw steekt cakejes in microgolfoven met ovenwanten

Een microgolfoven is een handig en efficiënt apparaat in de keuken, maar het is belangrijk om deze correct te gebruiken om ongelukken te voorkomen. In ons labo doen onze experts verschillende tests om de veiligheid van de microgolfovens te waarborgen. In dit artikel lees je hoe je zelf veilig gebruik kunt maken van je microgolf.

Waarop letten om veilig de microgolf te gebruiken?

Plaatsing van microgolfoven

In het algemeen mag de directe ruimte rond de microgolfoven niet worden belemmerd, zodat het ventilatiesysteem normaal kan functioneren. 

De ruimte rond de microgolf mag ook niet te vol staan, omdat dat het gemakkelijker maakt om hete gerechten eruit te halen. Het is daarnaast handig voor als je de gerechten tijdens het koken moet omdraaien, dit moet namelijk met een zekere soepelheid gebeuren om je niet te verbranden.

Voor inbouwmodellen geldt dat ze in een nis moeten worden geplaatst die groot genoeg is voor een goede luchtcirculatie rond het apparaat. 

Geschikte containers en materialen 

Denk er bij het opwarmen van gerechten aan dat wanneer je plastic containers gebruikt er stoom moet kunnen ontsnappen. Het is uiteraard ook van belang om te controleren of het materiaal van de container geschikt is voor gebruik in de microgolf. Servies met metalen versieringen, melamine en alles van metaal zijn niet geschikt. 

Gebruik pannenlappen 

Bij het uitnemen van de hete gerechten moet je deze behandelen alsof ze uit de traditionele oven komen, vooral als de grill in gebruik is geweest of na gebruik van de heteluchtstand. Gebruik daarom pannenlappen of ovenwanten om je maaltijd eruit te halen. 

Wat wel en niet in de microgolf kan

Sommige voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor verhitting in de microgolfoven. Bekijk ons dossier welk eten wel en niet in de microgolf mag. 

Veiligheidstest microgolfoven

Tijdens de test van microgolfovens doen onze experts uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de toestellen. Een microgolfoven moet voldoen aan de volgende veiligheidsnormen:

  • Elektrische en thermische veiligheid
  • Stevigheid

Elektrische en thermische veiligheid 

In het labo letten we op eventuele problemen met de elektrische veiligheid. Hetzelfde geldt voor de thermische veiligheid, waar zich problemen kunnen voordoen als het apparaat is uitgerust met een grillfunctie en/of voor combinatietoestellen. 

Sommige toestellen kunnen soms te hoge temperaturen bereiken op de buitenwanden, waardoor je brandwonden kan krijgen als je hiermee in aanraking komt. De recent geteste inbouwgrills voldoen gelukkig allemaal aan de veiligheidscriteria. 

Stevigheid 

Onze experts hebben ook de stevigheid van de microgolf onderzocht. De verschillende elementen waaruit het toestel bestaat, moeten stevig genoeg zijn om het gebruiksproces soepel te laten verlopen. Het is belangrijk dat de behuizing goed afgesloten is en dat de deur perfect afgedicht blijft tijdens gebruik.

Vergelijk microgolfovens