Antwoord van expert

Airfryer versus friteuse: wat is beter voor je gezondheid?

Dat frieten van de frituur niet echt gezond zijn, dat wisten we al. Maar wat als deze frietjes of andere snacks in de airfryer gebakken worden? Is een airfryer dan gezonder dan een oliefriteuse? Onze expert legt uit.

Expertise:
Redactie:
03 juli 2025
friet uit de airfryer gezonder dan oliefriteuse

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Michael Lesent
Expert hightech en huishoudproducten
De airfryer wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor de traditionele friteuse, omdat de frietjes gemiddeld tot de helft minder vet bevatten. Het daadwerkelijke vetgehalte – net als de hoeveelheid stoffen zoals acrylamide – hangt echter af van verschillende factoren, zoals de dikte van de frietjes, de bereidingstijd en -temperatuur, en of er al dan niet olie wordt gebruikt.

Wat is het verschil tussen een airfryer en een friteuse?

Bij een klassieke friteuse bak je je frieten en andere snacks in frituurolie. Een airfryer daarentegen werkt op basis van hete lucht en soms een scheutje olie.

Smaak en textuur

Neem frietjes als voorbeeld: die uit de airfryer kunnen soms wat droger en minder vol van smaak zijn. De friteuse zorgt doorgaans voor een krokantere en rijkere textuur.

Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk

Het voordeel van de airfryer is dat je niet met kokende olie hoeft om te gaan, wat de kans op brandwonden verkleint. Een airfryer is ook makkelijker schoon te maken, dus je voorkomt frituurluchtjes, oliespetters en vlekken.

“Bij friteuses moet je de olie of het vet om de 5 à 6 keer vervangen. Dat maakt schoonmaken minder aangenaam”, legt onze expert Michaël Lesent uit. Bovendien werk je met zeer hoge temperaturen, wat risico’s met zich meebrengt.

Terug naar boven

De beste airfryers

60 Redelijke
kwaliteit
Getest in labo
Airfryers
vanaf  79,99
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Getest in labo
Airfryers
vanaf  49,99
73 Goede
kwaliteit
Beste van 
de test
Getest in labo
Airfryers
vanaf  110,99

Gezondheid: airfryer versus friteuse

Om te bepalen of je snacks uit de airfryer gezonder zijn dan uit de friteuse, zijn er twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden: het vetgehalte en acrylamide.

Vetgehalte: bevat eten uit de airfryer minder vet?

Uit onze test met diepvriesfrieten blijkt dat frietjes uit de airfryer ongeveer de helft minder vet bevatten dan frietjes in de oliefriteuse.

  • Frietjes uit de oliefriteuse bevat gemiddeld 11 gram vet per 100 gram
  • Frietjes uit de airfryer bevat gemiddeld 5 gram vet per 100 gram

Na het bakken, in zowel de oliefriteuse als airfryer, bestaat het vet uit de frieten voor ongeveer 10% uit verzadigde vetzuren. Die zijn vanuit voedingsoogpunt af te raden, omdat ze de slechte cholesterol (LDL) kunnen verhogen. "Frieten nemen veel meer vet op wanneer ze in olie worden gebakken", legt onze expert uit. "Daardoor bevatten frieten uit de friteuse ongeveer 1 gram verzadigd vet per 100 gram, terwijl dat bij airfryer-frieten slechts 0,5 gram is."

Kortom, de hoeveelheid verzadigde vetten is dus ook minder als je kiest voor frieten uit de airfryer.

Afhankelijk van de gebruikte olie of vet kan de hoeveelheid verzadigde vetzuren ook variëren. Als frieten gebakken wordt in dierlijk vet is het verzadigde vetpercentage het hoogst, in plantaardige olie het laagst.

Let wel: de dikte van de frieten en de versheid van de olie hebben ook invloed op het vetgehalte. 

Bevatten frieten uit de airfryer minder acrylamide?

Acrylamide is een stof die van nature ontstaat wanneer bepaalde voedingsmiddelen worden verhit bij hoge temperatuur (> 120°C) en met weinig water. Onderzoek heeft aangetoond dat acrylamide in onze voeding mogelijk het risico op kanker verhoogt. 

"Uit onze test blijkt dat de bereiding van frieten in de airfryer resulteert in een gelijke of lagere hoeveelheid acrylamide dan een bereiding in de friteuse", vertrouwt onze expert Michaël Lesent ons toe. "Wel moet vermeld worden dat er grote verschillen in hoeveelheid acrylamide voorkwamen afhankelijk van de temperatuur en de baktijd." 

Hoe beperk je de vorming van acrylamide bij het frituren?

Om vorming van acrylamide te beperken, raden we aan om altijd de bereidingsinstructies op de verpakking te volgen. Gebruik frieten die bedoeld zijn voor de airfryer (of de oven) niet in een klassieke friteuse met olie. Maar aarzel ook zeker niet om de baktijd te verkorten als je snacks al eerder goudbruin kleuren.

Terug naar boven

Hoe kies je de beste airfryer?

Voor je een airfryer koopt, zijn er een paar zaken waar je op moet letten: de inhoud van het toestel, of het al dan niet een dubbele lade heeft, en welke extra functies het biedt.

In onze koopgids leggen onze experts uit welke vragen je jezelf moet stellen en geven ze tips om het toestel te vinden dat het beste past bij jouw behoeften en levensstijl.

Hoe kies je een airfryer?



Terug naar boven

Wat is de beste airfryer

Wil je graag zelfgemaakte frietjes bereiden met een airfryer, maar weet je niet welk model te kiezen? Onze experts vergeleken tal van toestellen en delen hun topkeuzes om keer op keer perfecte frietjes te bakken.

De beste airfryer voor jouw frietjes


Terug naar boven

Conclusie – Beperk je consumptie van gefrituurd voedsel

De airfryer wordt vaak gezien als een gezonder alternatief voor de klassieke friteuse, omdat frieten uit de airfryer gemiddeld zo’n twee keer minder vet bevatten dan die uit een friteuse met olie. “Toch,” nuanceert onze expert, “hangt het exacte vetgehalte af van heel wat factoren.” Ook de hoeveelheid acrylamide wordt niet alleen bepaald door het type toestel, maar ook door de baktijd.

Het is dus niet eenvoudig om zwart-wit te zeggen of de airfryer gezonder is dan de friteuse. Wat wel vaststaat: het is sowieso verstandig om je consumptie van frietjes en andere gefrituurde snacks te beperken – of ze nu uit de friteuse komen of uit de airfryer. Deze voedingsmiddelen scoren vrijwel altijd laag op vlak van voedingswaarde en passen niet in een evenwichtig eetpatroon.

Vergelijk friteuses

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou