Koopgids

Zo kies je een geschikte inductiekookplaat

19 maart 2021

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Jouw basisvereisten bepalen

Er zijn talloze modellen op de markt, van diverse afmetingen en prijsklassen. De meeste inductieplaten hebben functies en snufjes die het koken comfortabeler maken. Overloop onderstaand lijstje om te zien welke eigenschappen voor jou onmisbaar zijn.

De temperatuur instellen doe je ofwel op een schaal met streepjes, ofwel met plus- en mintoetsen. Met dat laatste systeem moet je wel herhaaldelijk drukken.

Het is handig om kookvlakken met verschillende diameters te hebben, zodat je potten en pannen van diverse formaten kunt gebruiken. De omtrek van de kookzones wordt meestal met een cirkel aangegeven. Soms staat er enkel een kruis in het middelpunt. Dat is minder praktisch, want als je er een pot op zet, zie je niet meer of hij mooi in het midden staat.

Maak je geregeld gerechten klaar in een langwerpige pan of een braadslee, dan kies je het best een kookplaat met één of meer flexzones. Dan kun je twee kookzones
verbinden tot één groot kookvlak. Hou er wel rekening mee dat de warmte dan meestal niet over het hele oppervlak gelijkmatig gespreid wordt.

Met een pauzeknop kun je alle kookzones op de minimumstand zetten als de deurbel of de telefoon gaat. Na de onderbreking volstaat een druk op de knop om om de kookzones weer in hun oorspronkelijke stand terug te zetten en voort te gaan met je bereidingen.

Met een boostfunctie warmen kookzones extra snel op.

Veel toestellen hebben een ecologische stand, zodat je minder energie verbruikt maar ook trager kookt.

Voorgeprogrammeerde functies, zoals smelten, sudderen, automatisch koken enz. waarin automatisch de geschikte temperatuur wordt ingesteld. Als je bijvoorbeeld aardappelen kookt, hoef je de kookzone niet eerst op het maximum te zetten om het water aan de kook te brengen en daarna op een lagere stand. Je stelt meteen de lagere kookstand in en het fornuis zal zelf eerst het maximum geven om het water op kooktemperatuur te brengen, daarna schakelt het automatisch over op de lagere stand.

Sommige inductieplaten hebben een ingebouwde afzuiging, waardoor je geen dampkap bovenaan nodig hebt. Deze toestellen zijn uiteraard duurder, en je moet plaats beschikbaar hebben voor de installatie van de afzuiging onder het kookvlak.

Een overkookbeveiliging schakelt het kookvlak uit zodra er een pan overkookt,.

Meer en meer inductieplaten hebben “smart”-functies, bijvoorbeeld om een compatibele afzuigkap automatisch te activeren of de instellingen van op afstand via een app te monitoren. Dat kan wat extra comfort brengen, maar alle toestellen moeten wel van hetzelfde merk zijn om ze met één app te kunnen bedienen. Koop je je een kookplaat met smartfuncties in het buitenland, check dan of de app in België werkt. Zoniet kun je proberen de geoblokkering via een VPN-verbinding te omzeilen, maar dat is omslachtig.