Koopgids

Zo kies je een geschikte inductiekookplaat

19 maart 2021

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Koken op inductie

Inductiekookplaten kennen een razend succes. Geen wonder, want ze zijn zuinig, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen. Qua controle over het kookproces hoeven ze nauwelijks onder te doen voor een gasfornuis.

Een inductieplaat werkt met koperen spoelen waar elektrische stroom door wordt gestuurd. Staat er een pan met een geschikte bodem op de plaat, dan ontstaat er een wisselend magnetisch veld dat stroom opwekt in de panbodem, en zo alleen de panbodem verhit. Dit zorgt voor een hoge efficiëntie. Haal je de pan weg, dan stopt de verwarming. Het kookvlak zelf warmt amper op, tenzij onrechtstreeks door de pan. Het blijft donker, in tegenstelling tot een vitrokeramische kookplaat, die rood oplicht.

Voordelen

  • Snel: de kookvlakken warmen snel op en koelen snel af, waardoor gerechten sneller opwarmen of aan de kook raken dan op andere elektrische kookplaten. Het hitteveld past zich binnen een bepaalde marge aan de bodem van de pot of pan aan.
  • Zuinig: door de korte opwarmtijd en de rechtstreekse verhitting van de bodem van potten en pannen verbruik je stukken minder elektriciteit dan met de andere types van elektrische kookplaten.
  • Onderhoudsvriendelijk: een inductieplaat is heel makkelijk schoon te maken. Op de snel afkoelende kookzones krijgt gemorst eten geen kans om aan te koeken.
  • Veilig: als er geen pan op een kookvlak staat, gebeurt er niets. Er zijn ook geen vlammen waardoor de handvaten van de potten en pannen heet kunnen worden zoals bij gas.

Nadelen

  • Prijs: inductieplaten zijn iets duurder in aankoop dan andere fornuizen.

  • Krachtige elektrische aansluiting aangeraden: De doorsnee inductiekookplaat kan op een standaard 1-fasig stopcontact voor 230V worden aangesloten. Let wel: als je dan alle vuren tegelijk aanzet op maximumvermogen, is de aansluiting niet krachtig genoeg om het volle vermogen te leveren. Extra grote inductieplaten met hoog vermogen vereisen een 3-fasig stopcontact met 5 gaatjes (perilex) en een voldoende krachtig elektriciteitscircuit.

  • Enkel potten en pannen met magnetische bodem: tegenwoordig zijn de meeste potten enpannen geschikt voor inductie. Dat wordt expliciet vermeld en aangegevenmet een symbool met 5 ringen. Oud keukengerei is geschikt voor inductie als een magneet tegen de bodem blijft plakken.

  • Geluid: een inductieplaat kan hoorbaar zoemen, de ene al wat luider dan de andere.