Koopgids

Zo kies je een geschikte inductiekookplaat

19 maart 2021

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Elektrische aansluiting checken

Het installeren van een inductieplaat is werk voor een vakman. Begin er zelf niet aan, een verkeerd aangelegde elektrische aansluiting is niet alleen gevaarlijk, je recht op garantie vervalt er ook door.

Wat je wel moet doen voor je een inductieplaat koopt, is checken of je elektriciteitscircuit het vermogen van de kookplaat aankan.
De meeste recente woningen zijn voorzien op moderne fornuizen op inductie, in oudere huizen kan het zijn dat de installateur de elektrische circuits moet aanpassen en een extra kabel moet trekken. Opgelet, want de kosten daarvoor kunnen hoger oplopen dan de prijs van de kookplaat.

Stopcontact

Controleer eerst de contactdoos waar je de kookplaat op gaat aansluiten. Een stopcontact met 2 gaatjes is alleen geschikt voor inductieplaten met vermogen tot 3,6 kW. Dat gaat voor de meeste inductieplaten ten koste van het vermogen en is dus niet ideaal.

Voor inductieplaten die meer vermogen leveren is een stopcontact met 5 openingen (perilex) vereist.

                   

Perilex wandcontactdoos                                    Perilex stekker

 

Zekeringen

Heb je een Perilex-aansluiting (met 5 gaatjes), werp dan een blik in je zekeringenkast. Zie je daar twee gekoppelde zekeringen voor het circuit waar je fornuis op zit, dan heb je een 2-fasig contact. Dat volstaat voor doorsnee inductieplaten met vier kookzones tot 7,3 kW vermogen.

Om een kookplaat in te bouwen die 400 volt krachtstroom vraagt, bijvoorbeeld een type van 90 cm breed met 5 kookzones en meerdere flexzones, kan een aansluiting met 3 fasen aangewezen zijn om met meerdere vuren op vol vermogen te kunnen koken.

 

                          

     3-fasige kookgroep (400V)                                       2-fasige kookgroep (230V)