Nieuws

Nerdfest in Las Vegas: een kort overzicht van nieuwe, verbluffende elektronicaproducten

20 januari 2021

Vorige week vond in Las Vegas een van de grootste techbeurzen ter wereld plaats, de Consumer Electronics Show (CES). Naar jaarlijkse gewoonte presenteren grote elektronicamerken daar nieuwe producten die ze op de markt gaan brengen. Uiteraard verliep deze editie anders, want alle presentaties werden online gedaan. Wij overlopen hier een paar in het oog springende producten.

Samsung

Samsung NEO QLED

Eén van de vernieuwingen die Samsung in 2021 zal uitbrengen is de technologie NEO QLED, een revolutie van hun huidige QLED.  Deze upgrade is enkel voorzien voor de tv's uit hun hoogste QLED-gamma, onder andere hun twee 8 QLED-modellen en drie 4K QLE- modellen. Het grootste verschil als kijker is dat de contrasten meer uitgesproken zijn, dus donkere tinten zijn donkerder en lichte tinten zijn lichter. NEO QLED is namelijk gebaseerd op minileds die achter het LCD-paneel zitten en die 40 keer kleiner zijn dan conventionele leds.

Onze reactie: er worden al jaren claims gemaakt dat contrasten verbeteren, maar in de praktijk is daar vaak weinig van te merken. We kijken er dus naar uit om de nieuwe Samsungtoestellen te testen en hopen dat deze keer donkere tinten daadwerkelijk donkerder zijn en lichtere tinten daadwerkelijk lichter.

Samsung NEO QLED geeft contrasten nog beter weer

Microledtechnologie 

Daarnaast presenteertSamsung ook de nieuwe microledtechnologieMomenteel zijn er alleen maar modellen aangekondigd van 110 inch en 99 inch, maar Samsung laat weten dat er later dit jaar nog kleinere formaten op de markt zouden komen. Samsung belooft een betere helderheid en diepere zwartwaardes dankzij de microledtechnologie die ze als dé technologie voor de toekomst zien. 

Microled-tv's beschikken overigens ook over een ‘Quad Multi View' waarmee je tegelijkertijd vier verschillende bronnen kunt volgen. Je kunt een sportwedstrijd opzetten, daarnaast het nieuws en in nog een ander gedeelte van het scherm kun je tweets volgen over de sportwedstrijd die je aan het bekijken bent. De technologie bestaat uit miljoenen micrometer LED-lichten die zoals OLEDS oplichten per schermpixel

Onze reactie: de eerste beelden die wij van microled-toestellen hebben gezien, zijn veelbelovend, maar de vraag is of  de contrastwaardes even goed of zelfs beter zijn dan die van OLED-toestellen terwijl ze de helderheid van QLED-toestellen kunnen behouden. Als dat het geval is, zou microled inderdaad de technologie van de toekomst kunnen zijn. Voorlopig moeten we dat wel nog afwachten, voor alle duidelijkheid.

Milieuvriendelijke verpakking en afstandsbediening

Samsung werkt ook een verbeterde aanpak rond duurzaamheid, hun ‘Eco-packaging‘ zal in 2021 gebruikt worden bij alle QLED tv's  en Lifestyle tv's. Ze zouden zo jaarlijks 200 000 ton aan kartonnen dozen besparen. Daarnaast stelde Samsung een milieuvriendelijke afstandbediening voor. DeEco Remote Control laadt je op via omgevingslicht of USB. 

Onze reactie: Helaas geen mededelingen over een betere herstelbaarheid van tv's. Een punt waar we al vaak op hebben gehamerd.

Op zoek naar een nieuwe tv?

Wil je niet wachten tot de nieuwe technologieën in de omloop zijn en wil je nu al een nieuwe tv kopen? Raadpleeg dan zeker onze koopwijzer televisies.

Surf naar onze koopwijzer televisies