Dossier

Wat is het verschil tussen een Europees model en een Benelux-model bij tv's?

28 juli 2022
Jong koppel kiest een tv-toestel

In webshops die tv's verkopen, zie je de laatste jaren steeds vaker Europese modellen opduiken in plaats van Benelux-modellen. Op technisch vlak is er geen verschil tussen beide types, maar Europese tv's zijn wat omslachtiger om te installeren. Bij problemen kan de garantie afdwingen ook minder evident zijn. Anderzijds zijn Europese modellen wel vaak iets goedkoper. 

Voornaamste verschillen

Als je in een webshop naar een tv zoekt, zie je wellicht regelmatig Europese modellen opduiken terwijl doorgaans in de Beneluxlanden enkel Beneluxtoestellen worden verkocht. Dat betekent dat die toestellen werden voorgeprogrammeerd voor de Belgische en Nederlandse markt, ook al is er op technisch vlak geen verschil. Benelux-tv's zijn echter ingesteld op de diensten van de operatoren uit onze contreien zoals Proximus, Telenet of Voo en zijn daar ook voor gevalideerd.

Bekijk hoe bol.com in zijn webshop een Europees tv-model aanduidt.

Ook als je digitale televisie wilt kijken met een CI+-module is de ondersteuning op maat met een Benelux-tv. Een CI+-module is een smartcard van je provider die je in je tv steekt om digitale televisie te kunnen kijken in plaats van met een decoder. Met een Europese tv is die ondersteuning voor CI+-modules niet op maat. Door de instellingen van het toestel manueel aan te passen kun je dat euvel wel omzeilen, maar dat is dus omslachtiger.

Lees ook hoe het zit met garantie op Europese tv-modellen.

Europese tv heeft andere apps en handleiding mogelijk in andere taal

Daarnaast is het goed mogelijk dat sommige Belgische of Nederlandse apps ontbreken in de app store van een Europese tv. Internationale streamingdiensten zoals Netflix, Prime of Disney+ kun je wel zonder problemen gebruiken omdat die diensten zich baseren op je IP-adres.

Iets vervelender is dat een Nederlandstalige of Franstalige handleiding kan ontbreken en dat de standaardtaal van de tv in een vreemde (Europese) taal staat geprogrammeerd. Je kunt dat via de taalinstellingen wel aanpassen naar het Nederlands. Een Nederlandse handleiding moet je dan online zien te vinden. 

Moet je nu zo'n Europees tv-model kopen of niet?

Technisch geen verschil, wel in prijs

De productie van Europese televisies en Benelux televisies gebeurt in dezelfde fabriek, maar grote merken zoals LG, Samsung, Sony en Philips werken met distributeurs binnen de Benelux waaraan tv's worden geleverd die zijn bedoeld voor de Belgische en Nederlandse markt. Door het vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie kunnen verkopers ook televisies in de Benelux aanbieden die voor een andere markt binnen Europa zijn bedoeld, bijvoorbeeld de Poolse. Verkopers doen dat omdat ze die modellen goedkoper kunnen aankopen waardoor ze een grotere winstmarge kunnen maken. 

Nog niet de juiste tv gevonden voor jou?

Geen nood, in onze vergelijker staan meer dan 300 televisietoestellen die je met elkaar kunt vergelijken. Een Beste Koop voor een 50 inch-toestel vind je al voor minder dan € 450.

67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  389,09
67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  427,00
78 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  1.189,00